25. huhtikuuta 2016

5 helppoa tapaa säästää rahaa

raha2

Mä olen tietyissä asioissa hyvin tarkka rahan kanssa. Tykkään kerryttää rahaa säästöön ja nautin nähdessäni säästötilin summan suurenevan. Säästän isoihin hankintoihin, mutta kun rahat on saatu kasaan mua ärsyttääkin ottaa säästöstä rahaa niiden toteuttamiseen, vaikka ne sitä varten siellä tilillä onkin odotellut. Tulevan rintaleikkauksen takia meidän säästöt hupenevat reilusti, sillä leikkaukseen ja siihen liittyviin hankintoihin (mm. tukitekstiilit ja lääkkeet) kuluu sievoinen summa. Laskemani alustava hinta-arvio leikkaukselle ylittyi muutamalla tuhannella eurolla ja olinkin viime viikolla jo luopumassa koko hommasta "koska säästötili jää niin tyhjäksi". Tietyissä asioissa taas en ollenkaan katso hintaa, kuten esimerkiksi ruokakuluissa. Ruokaostoksilla panostan yleensä laatuun, kotimaisiin tuotteisiin ja monesti myös luomuun. Tietyissä tuoteryhmissä minulla on lempituotteeni, joiden kohdalla en välitä hinnasta. Monista tuotteista ostan kuitenkin myös niitä halpisversioita, jos olen todennut ne hyviksi.

Olen löytänyt meidän perheelle sopivat säästötavat ja ajattelinkin jakaa teidän kanssanne niistä muutamat, jos vaikka joku löytäisi itselleen sopivia säästökeinoja listastani. Itse uskon siihen, että pienistäkin säästöistä kasvaa aikanaan iso summa, joten moni näistä vinkeistä ovat juuri sellaisia. Monilla perheillä on varmasti hankalaa säästää rahaa, koska pakolliset elinkustannukset ovat niin korkeita ja niistä on hankala nipistää. Näillä vinkeillä saa sitä vähäistä säästöä lähes huomaamattomasti ja pikkuhiljaa säästötilikin kukoistaa.

raha3

1. Kerää käteisostosten vaihtorahat säästöpossuun. Harvempi ihminen käyttää nykyään käteistä, kun kortilla on niin helppo maksaa. Käteistä käyttäessä lompakon pohjalle jää aina turhia viisisenttisiä, joilla ei yleensä pysty tai viitsi maksaa muita ostoksia. Onhan se vähän ärsyttävää ojentaa kassalle pinoittain senttejä laskettavaksi. Kun säästöpossu täyttyy, sen sisällön voi käydä tallettamassa pankkitililleen.

2. Pyöristä ostokset tasasummaan. Ainakin joissain pankeissa on tietääkseni mahdollista tehdä sopimus, jossa korttiostokset pyöristetään lähimpään tasalukuun ja ylimääräiset sentit menevät automaattisesti säästöön. Voi myös tehdä pankin kanssa sopimuksen, jossa jokaisesta korttiostoksesta menee euro säästöön. Pieni raha on melkoisen huomaamaton ja säästöä kertyy ihan itsestään. Minulla ei ole kyseistä palvelua, mutta teen sen omatoimisesti. Olen aikamoinen verkkopankkiaddikti ja saatan käydä pankissa jopa useammin kuin kerran päivässä. Itse teen niin, että pyöristän tilillä olevan summan aina tasaluvuksi ja laitan yli jäävät eurot tai sentit säästöön. Jos tilillä on vaikka 86,15€ niin siirrän säästöön 1,15€ jolloin tilille jää tasasumma. 

3. Ylimääräiset rahat talteen. Jos ostaa paljon pantillisia juomatuotteita, kannattaa pullonpalautusrahatkin laittaa säästöön. Tai jos kerryttää asiakasomistajabonusta kaupoista, kannattaa nekin rahat jättää rauhaan. Samoin jos vaikka myy kirpputorilla lasten vanhoja vaatteita. Tarkoitan tässä ylimääräisillä tuloilla siis kuukausittaisten palkkatulojen tai sosiaalietuuksien ulkopuolelta tulevia rahoja. Kaksi isoa limupulloa, kaksi saunakaljaa ja muutama energiajuomatölkki viikossa tekee panteissa puolitoista euroa ja kuukaudessa noin kuusi euroa. Bonusta kertyy kauppaan kulutettujen rahojen ja kaupan bonusjärjestelmästä riippuen muutama kymppi kuukaudessa. 

6. Pyöristä kiinteät kuukausikulut tasasummaan. Joo, olen pyöristämisen ystävä. Vihaan senttejä ja epätasalukuja, joten olen oppinut käyttämään ärsytystäni hyväksi säästämisessä. Suurin osa laskuista ovat juurikin tällaista senttipeliä, harvemmin laskut ovat tasalukuja. Laskuja maksaessaan on siis helppoa laittaa ylijäävät sentit talteen. Kuvitellaan, että menot ovat seuraavanlaiset: vuokra 996,75€, puhelinlasku 24,90€, sähkölasku 49,68€, vakuutusmaksut 106,55€. Kun pyöristää summat seuraavaan tasalukuun, jää kuukausittain taas huomaamaton summa talteen ja minunlaiseni senttivihaajat saavat mielenrauhaa. Vuokra pyöristetään tuhanteen euroon, säästöön jää 3,25€. Puhelinlaskussa säästää kymmenen senttiä ja sähkölaskusta 0,32€. Vakuutusmaksua maksaessa säästöön jää 3,45€.

5. Käytä omia kauppakasseja. Ajatellaan, että käy kaupassa vaikka kolmesti viikossa ja ostaa joka kerralla kaksi kassillista ruokaa. Muovipussit maksavat n. 20 senttiä kappale. Vuodessa se tekee melkein 60 euroa. Kuulostaa ehkä pieneltä summalta, mutta kun aletaan tarkemmin miettimään, niin 60 euroa on järkyttävän iso raha sijoittaa pelkkiin muovipusseihin! Kankaiset kauppakassit ovat myös ekologinen vaihtoehto muovipusseille, joita uusiokäytetään ehkä korkeintaan roskapusseina. Tällä keinolla ei välttämättä saa ihan konkreettisesti rahaa kasaan, kuten edellisissä esimerkeissä, mutta passiivista säästöä syntyy silti.

raha1

Nämä keinot ja sentti kerrallaan säästäminen saattaa tuntua turhalta, mutta asia ihan oikeasti on niin, että pienet purot kerryttävät huomaamattomasti ison virran. Olen aika varma, että ellei senttejä laita säästöön niin ne rahat menisivät johonkin muuhun, todennäköisesti tarpeettomaan ja turhaan sellaiseen. Olen keksinyt tässä postauksessa käytetyt summat ihan päästäni, joten jokaisen rahatilanne on tietenkin omanlaisena. Jos nyt pikaisesti lasketaan esimerkkitapausten mukaisesti kuukausittaiset säästöt, on lopputulos jokseenkin näin: Laskut 7,12€/kk, bonukset n. 35€/kk, pullonpalautus 6,20€, muovipussit 4,32€. Nämäkin pienet summat kerryttää vuodessa yi 600€ säästöön. Säästö pelkistä pyöristyksistä on jo pari sataa euroa, jos tuntuu että bonuksien säästäminen on omalle taloustilanteelle liian hankalaa. Siihen päälle jos vielä laskee korttiostosten tai tilillä olevien rahoja pyöristysten myötä säästyvät rahat on säästöön jäävä summa vielä isompi.

Ymmärrän toki, että erilaisilla perheillä on erilaiset tulot ja erilaiset menot - tämä ei siis ole mikään ehdoton tapa, vaan minun itselleni sopivaksi kokema keino. Joku voi pitää helpompana siirtää säästöön kerralla isompi summa, joku taas voi joutua käyttämään ne viimeisetkin sentit pärjätäkseen seuraavaan tilipäivään. Omia kulutustottumuksia ja säästökäytäntöjä on kuitenkin hyvä analysoida ja miettiä onko omalla kohdallaan mahdollista soveltaa erilaisia keinoja saadakseen hieman pesämunaa pankkiin isompia ostoksia varten tai vaikka ihan vaan pahan päivän varalle. 

Miten te säästätte rahaa, vai säästättekö ollenkaan? Jakakaa omat vinkkinne kommenttiboksissa!

19 kommenttia:

 1. Juurikin toi käteismaksu eli kolikot säästöpossuun, bonukset eri tilille (60-70e/kk) ja sitten nostan päivää ennen lapsilisäpäivää tililtä rahat pois, yleensä puhutaan 20e (tosi harvoin 40e).

  Veronpalautuksista saa kivaa pesämunaa kun pitää veroprosenttia pikkusen korkeammalla kuin tarpeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toikin on ihan fiksua, että laittaa jäljellä olevat rahat säästöön juuri ennen seuraavaa tilipäivää! :)

   Haha, joo veronpalautukset kelpais, meille tuli niin paljon mätkyjä että suututtaa oma tyhmyys :DD

   Poista
 2. Mulla iso summa säästötilillä motivoi, kun taas rahat hupenee alan rellestämään rahoilla sillä "ei se tässä konkurssissa enää tunnu" :D Paha tapa... Meillä oli sellanen systeemi, että laitettiin molemmat osuutemme vuokrarahoista yhteiselle tilille. Vuokra oli 790, mutta laitettiin yhteensä 1000e kuukaudessa. Ylijäämärahoista maksettiin vakuutuksia ja suurempia ostoksia, esim tiskikoneita jne. Tällä tavoin yhteiset rahat isoihin hankintoihin oli aina säästössä, eikä niitä tarvinnut ottaa "ylimääräisenä" vuokranmaksun jälkeisistä rahoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, olin aiemmin samanlainen! :D kun säästöstä meni vähän, niin hemmetti tuhlaanpas sitten loputkin samalla :DDD

   Poista
 3. Kuinkas monta tonnia sun tisseihin oikein menee, jos budjetti ylittyi noinkin reippaasti? :o

  VastaaPoista
 4. Joissakin pankeissa on sellainen mahdollisuus että joka kerta kun maksat kortilta menee X-määrä rahaa toiselle tilille. Saat itse valita summan. Eli jos maksat kortilla 15 krt kuukaudessa ja olet laittanut että sivuun menee 5 €/krt niin sekin kerryttää jo 75 € :)
  Tämä on hyvä jos siihen on mahdollisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mua harmittaa ettei mun omassa pankissa oo tota systeemiä :/

   Poista
 5. Mullakin menee säästötilille joka kerta kun korttia käytän niin euro rahaa ja muuten siirtää toinen tili toiselle kolme euroa kuukaudessa.Joskus ehkäpä enemmänkin kun olen töissä taas.
  Kotihoidontuella ei paljon siirrellä rahoja tai ainakaan isoja summia.
  Aina on vähän rahaa pahan päivän varalle ja niitä on usein ollut nyt meidän perheessä että loppukuusta tili ammottaa tyhjää niin täytyy ottaa säästöistä että saa viikon ruuat esim ostettua.

  Juurikin tein laskelmaa ja kyllä sitä rahaa menee,meillä jopa enemmän kun varmaan pitäisi mennä.
  On harrastusta isommalla likalla,on sähkö ja vesilaskut, koti ja autovakuutus laskut, öljylaskua ( talomme lämpenee öljyllä) ja tottakai kaikki lainat,talolaina johon juuri otimme lisälainan remppaa varten.Neljä puhelinlaskua kun isoimmilla on puhelimet tottakai ja tuo elisa viihdepaketti joka minusta on turha ja kallis mutta mies haluaa sen niin sekin maksaa jonkin verran kuukaudessa yhdistettynä nettilaskun kanssa.
  Auto on onneksi maksettu pois kokonaan että ei mene enää sitä erää kuukaudessa mutta muuten sitä rahaa vaan menee.
  Yllättävä auton remppaus tai jotain muuta,juuri tuli isommalle likalle ostettua uusi pyörä kaupasta kun halusi tuliterän niin sekin nieli taas säästötililtä sitä rahaa.
  Omakotitalo asuminen,jos tulee joku yllättävä remppa tai joku hajoaa niin sekin maksaa sitten kun pitää hankkia/ostaa jotain.

  Joskus on kausia kun käyn kirppareilla vaan ja löydän sieltä jotakin ja joskus taas en osta mitään.
  Nyt haaveilen uusista kengistä kesäksi,saa nyt nähdä jos löydän jotkut edulliset niin sitten :) Joskus sitä vaan menee enemmän kun suunnittelee tuota rahaa ja lapsille yritän myös koluta kirppareilta vaatetta ja tavaraa.
  Murrosikäinen kyllä jo haluaa aika usein ihan kaupasta vaatteet,kirpparit on jo out sen mielestä :D
  Mutta joskus on kiva käydä ihan jossain kivassa vaatekaupassa ostamassa jotkut kivat uudet housut esim tai jotain pientä kivaa.
  piristää kummasti.
  Ulkona syömme todella harvoin,emme käy koskaan oikein missään missä menisi sitä rahaa.
  Syömme kotona melkeinpä aina ja emme paljon yhteistä aikaa kuluta missään ravintoiloissa vaan ihan kotona lasten mentyä nukkumaan.
  Kuulostaa tylsältä :D

  Ruuassa yritän säästää parhaani mukaan,katson aina edullisemman ja luomua en ole koskaan ostanut.
  Yritän käydä kerran kaupassa mutta joskus täytyy lähikaupassa käydä hakemassa täydennystä kaappiin.

  Kiva kun olet tehnyt tälläisen postauksen,itsekkin aloin ihan miettimään ja laskemaan mistä me voisimme säästää ja laittaa vaikkapa säästötilille vähän enemmänkin sitä rahaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon siinä mielessä vähän liian innostunut säästämiseen, että laitan palkasta aina "liian paljon" säästöön, eli niin että jäljelle jäväät rahat riittävät hädin tuskin laskuihin ja ruokaan. Sitten aina suututtaa, kun joudun ottamaan säästöstä rahaa, kun olen itse laskenut menot liian mataliksi :D

   Kiitos paljon kommentistasi ja omien kokemustesi jakamisesta :) Hyvä, jos postaus sai sut katsomaan omaa rahankäyttöäsi uusin silmin!

   Poista
 6. Kiva ja varmasti monelle hyödyllinen postaus! :) Me keskitämme kaiken S-ryhmään ja sieltä saa kivan summan käyttöön kun kaikki bonukset siirtyy automaattisesti s-tilille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Selina! :) Joo bonuksista kerääntyy kyllä huomaamattomasti isokin potti säästöön :D

   Poista
 7. Herranjumala tota summaa noista muovipusseista! Mulla jää harmittavan usein kankainen kauppakassi kotiin, mutta täst edes pyrin ottamaan sen aina mukaan! Kiitti Jenni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sen vielä lisään, että me myös aloimme vuodenvaihteesta keskittämään S-ryhmään ja hankimme oman bonuskortin, edellinen oli siis äitini rinnakkaiskortti ja kaikki bonukset meni sinne. Nyt melkein 5 kk myöhemmin tilillä on yli 100€! Hurja summa näin pienessä ajassa. Ostimme kyllä uuden tv:n ja muutenkin uuteen asuntoon kaikkea "ylimääräistä", mutta silti.

   Poista
  2. No joo, sitä mäkin mietin, hemmetin muovipussit :DD

   Meille tulee myös bonuksia aika reippaasti, kun ruokalaskut on niin isoja, kivasti kertyy säästöön "ylimääräistä" rahaa :)

   Poista
 8. Olipas taas "muistuttava" postaus, välillä tarvitsee näitä muistutuksia itselleen, kun meinaa talous lähteä karkaamaan. Varsinkin noita muovipusseja olis hyvä jaksaa ottaa itse mukaan :)


  yhtakuinkolme.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jane&Jasse ja kiva että postauksesta oli jotain hyötyä :)

   Poista
 9. Mä panostan myös ruokaan, suosin kotimaisia vihanneksia ja kasviksia sekä tietysti myös maitotuotteita ym. Olen kuitenkin huomannut, että nämä kauppojen omien merkkien (Rainbow, pirkka jne.) tuote on täysin sama kuin jonkun erillisen merkin valmistama ja vähän kalliimpi tuote. Esimerkiksi jauheliha, S-kaupan oman merkin jauhelihan on valmistanut HKscan, eli samaa jauhelihaa kuin HK omalla merkillään mainostaa. Huomasin myös kaupan oman merkin pinaattikeiton valmistajaksi viereisellä hyllyllä olevan Apetitin, joka myi pakastekeittoaan muutamaa kymmentä senttiä kalliimmalla. Kyllä näillä aina muutaman euron säästää, jos tarkkana tutkailee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä oon myös huomannut saman, että halpistuote on monesti saman valmistajan tavaraa kuin kalliimpi tuote! Mutta on myös huomannut, ettei halpistuotteet aina ole halvimpia. Saa olla tarkkana kilohintojen kanssa, jos haluaa varmistaa tuotteen "halpuuden" :)

   Poista

Kiitos kommentista!