24. maaliskuuta 2016

Tumma tai vaalea, ei mitään väliä

vanhemmatrasismiavastaan
Nyt vietetään rasismin vastaista viikkoa. Tämä postaus on osa perhebloggaajien käynnistämää #vanhemmatrasismiavastaan -kampanjaa.

Itse vähemmistöön kuuluvana, suomenruotsalaisena, olen kohdannut erilaisuudestani joskus naljailua. Ihmisillä muodostuu helposti ennakkoluuloja erilaisuutta kohtaan, ja minäkin olen monesti saanut kuulla, kuinka kaikki suomenruotsalaiset ovat rikkaita, hemmoteltuja ja ylimielisiä ihmisiä, jotka kruisailevat kesäisin isänsä purjeveneellä skumppaa juoden. Tämä on kuitenkin todella pientä, verrattuna siihen, miten ihmisiä tuomitaan ulkoisten seikkojen, etenkin ihonvärin takia. Minä kävin lukion kansainvälisessä koulussa, ja luokassamme oli paljon eri kansalaisuuden edustajia. En ole koskaan pitänyt sitä kummallisena asiana, he olivat luokkakavereita siinä missä muutkin. Minulle on opetettu, että se on normaalia. Että erilaisuus on rikkaus, eikä kaikkien kuulukaan olla samasta muotista valettuja. Minusta on aivan järkyttävää, kuinka vielä tälläkin vuosituhannella ihmiset tuomitaan ja heitä syrjitään asioista, joilla ei pitäisi olla mitään merkitystä. Eilen juttelin ystävieni kanssa siitä, kuinka tatuoituja ihmisiä syrjitään työelämässä. Tämänkin voi tavallaan laskea samaan kastiin, vaikka rasismi on kaikkea tätä paljon suuremmassa mittakaavassa tapahtuvaa syrjintää. Jos sitä ei ole kokenut, ei todennäköisesti osaa kuvitella miltä se tuntuu.

Jokainen ihminen on saman arvoinen. Kulttuuriperimä on rikkaus, sitä pitäisi vaalia ja pitää ylpeyden aiheena. Ihmisiä tulisi kohdella yksilöinä riippumatta ihonväristä, tatuoinneista, äidinkielestä, hiusten väristä tai pukeutumistyylistä. Me olemme kaikki yhtä ja samaa lajia, samaa ihmiskuntaa. Erilaisuus on rikkaus, eikä kenenkään tulisi ikinä joutua kestämään vihapuhetta, haukkumista tai syrjivää käytöstä ulkonäkönsä takia. Minulle tämä on itsestäänselvyys, ja minun on todella vaikea ymmärtää ihmisiä, joiden mielestä se ei ole. Heitä, jotka kokevat oikeudekseen nostaa itsensä jalustalle ja kuvittelevat olevansa ylempiarvoisempia kuin muut vain siksi, että näyttävät tietynlaiselta. En ole tähän päivään mennessä kuullut hyvää argumenttia, miksi jotakin tulisi kohdella eri tavalla kuin jotain toista. Jokaisessa ihmisryhmässä on niitä mätiä munia, mutta niiden perusteella ei voi muodostaa käsitystä kaikista saman ryhmän edustajista. Jos joku näin tekee, on se mielen köyhyyttä, halveksuttavaa yleistämistä.

Vanhempana pidän erityisen tärkeänä sitä, kuinka opetan lapseni ymmärtämään erilaisuutta. Haluan, että lapseni oppivat minulta, että ihmiset ovat saman arvoisia ja ketään ei saa syrjiä tai kenestäkään ei saa muodostaa ennakkoluuloja ulkoisten seikkojen perusteella. Lapset ovat tiedonjanoisia ja varmasti tulen vielä kohtaamaan niitä kysymyksiä, miksi ihmiset näyttävät erilaisilta tai puhuvat eri kieltä. Ratkaisevinta on se, mitä kerron lapsilleni vastaukseksi.  Tähän mennessä ei olla vielä sellaisia hetkiä kohdattu, vaikka lasten harrastuspiireissä onkin vähemmistöjen edustajia. He kaikki leikkivät keskenään, kyseenalaistamatta ja tuomitsematta. Lapset ovat luontaisesti suvaitsevaisia, avoimia ja hyväksyvät ihmiset sellaisenaan. Siitä saisi moni aikuinenkin ottaa mallia. Vanhemmat, jotka tukahduttavat lapsissaan nämä piirteet iskostaen heidän mieliinsä rumia ajatuksia kanssaihmisistään, saisivat hävetä. Asettakaa itsenne toisten saappaisiin, samaistukaa, yrittäkää ymmärtää. Kohdelkaa toisianne, kuten haluatte tulla kohdelluksi. Moniko rasistisesti käyttäytyvä ihminen pitäisi hyväksyttävänä, että punatukkaisten päälle syljettäisiin ja heidän peräänsä huudeltaisin vitun porkkanapäätä, että hörökorvaisten ihmisten kohdalla lyötäisiin bussin ovia kiinni, että viattomasti lastenrattaissa hymyilevälle vaaleaihoiselle pikkutytölle murahdetaan kuinka, hänenkaltaisen ihmissaastan ei olisi pitänyt edes syntyä tähän maailmaan? En usko, että kovin moni olisi sitä mieltä, että tuollainen on ok. Miksi tämä käytös olisi yhtään sen hyväksyttävämpää, kun kyse on tummaihoisesta?

3 kommenttia:

 1. Luulen että olet nähnyt somessa mylläävän videon tuosta tummasta pikkupojasta joka kertoi kohdanneensa rasismia? Vaan kaikkea mitä näkee ei tule uskoa. Tuon pojan äiti on demari. Tunteisiin vetoaminen on hänelle työtä. Tämä poika luki kaiken puheensa paperilta. Jopa hsl on alkanut selvittämään voiko olla tosikaan että pikkupoika jätettäisiin pysäkille ja ajetaan ohi. Itse en varsinaisesti usko tuota tarinaa. Poika ohjelman jälkeen kertoo että hänellä on hirveästi kavereita ja häntä jo kyllästyttää kyselyt tvssä olemisesta. Siltikään en tarkoita että tuon pojan kertomiset olisivat jossain määrin sallittuja, ei tietenkään! Joku tummaihoinen on varmasti kokenut kaiken mitä poika kertoo vaikken henk. koht. Uskokaan että hän on. Rasismi on erittäin väärin. Ja varsinkin lapsiin kohdistuneena se on suorastaan oksettavaa. Kukaan ei voi mitään omalle alkuperälleen, eikä kellään ole sitä oikeutta arvostella. Vaikka nykypäivänä ulkomaalaistaustaiset tekevät paljon rikoksia joitka vain ruokkivat rasismia, tulisi ihminen silti tuomita vain tekojensa perusteella. Eikä kaikkia tuon kulttuurin edustajia. Itse olen kyllä kokenut paljon epäasiallista kohtelua vähemmistöjen edustajilta, mutta siitäkään huolimatta he kaikki eivät ole pahoja ihmisiä. Heidän tulisi mielestäni silti sopeutua suomen kulttuuriin ja tapoihin.. Tietää millä tavoin täällä toimitaan ja miten voivat omalla käytöksellään vaikuttaa rasismin vähenemiseen. Paljon voisin aiheesta kirjoittaa mutta jätän tämän nyt vain tähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että oletat pojan puhuvan palturia vain siksi että äiti on "demari" on myös syrjintää eräällä tavalla. Älä sekoita lapsia ja politiikkaa. Valtterin kommentit ovat valitettavaa arkipäivää monelle ja se, että kyseenalaistat hänen kertomuksia on myös osana ongelmaa. Myös se, että oletat että kaikki demarit "työkseen vetoavat tunteisiin" ei liity mitenkään tähän juttuun! Ensinnäkin, Valtteri selkeästi kertoi oman näkemyksensä, eikä se vaikuttanut mitenkään harjoitetulta. Toiseksi, se, että HSL tutkii tapausta ei tarkoita mitään. Mistä he tietävät mitä heidän kuskinsa tekee tai jättää tekemättä? Itse viimeksi viime viikolla näin kun nuori poika nousi bussiin ja sai kuuluvat haukut kuskilta maksaessaan matkan tasarahalla, mutta 20 sentin kolikoilla. Ellen itse olisi tilanteesta kirjannut HSL:lle palautetta, tämä ei varmastikkaan olisi koskaan tullut heidän tietoon.

   Lisään vielä, että en ole minkään puolueen kannattaja ja vaikka seuraan politiikkaa edes jonkin verran, en tule koskaan valitsemaan puoluetta tai ajattelemaan kaikkien demareiden/kokkareiden/vihreiden jne olevan samanlaisia. En halua päähäni tuollaisia inhimillisyyttä vääristäviä poliittisia laseja joita itse käytät.

   Poista
 2. Lisään vielä että lasten tulee saada olla lapsia. Kenenkään ei tarvitsisi lapsena pelätä tulleensa syrjityksi. Lapsien välillä on niin paljon kiusaamista, ihan suomalaistenkin kesken. Kaikkien tulisi saada elää lapsuutensa turvallisessa ja mielekkäässä ympäristössä. Lapsi ei koskaan ole tarkoituksella paha. Hän on vain liian pieni ymmärtääkseen mihin kiusaaminen voi pahimmillasn johtaa. Siksi tästä pitäisi puhua kotona ja kouluissa. Kukaan ei halua että oma lapsi on kiusattu, mutta ei myöskään kiusaaja!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!