13. marraskuuta 2015

Kun esikoiseni luki ensimmäiset sanansa

lukutoukka

Olimme eilen menossa isoäitini luokse kyläilemään. Pukiessamme ulkovaatteita päälle kotona Joel yhtäkkiä totesi: "Alexin hupparissa lukee Dinopark". En huomioinut lausetta erityisemmin, vaan totesin vaan että niin siinä taitaa lukea. Puimme valmiiksi ja pakkauduimme autoon. Matkan varrella pysähdyttiin liikennevaloihin, jolloin mietteliäs ääni kuului takapenkiltä. "Mamma, mikä on Gigantti?" Vastasin, että se on kauppa. Mistä sinä sellaista sait mieleesi? "No kun tuossa vieressä on Gigantti". Niimpä tosiaan on! Osaako Joel muka lukea? Emmehän me ole edes opetelleet lukemista! Tiedän, että Joel tunnistaa muutamia kirjaimia, mutta en osannut aavistaa hänen hahmottavan kokonaisia sanoja tuolla tavalla. Ajeltiin eteenpäin ja päätin kokeeksi kysyä Joelilta lisää. Mitä tuossa lukee, kysyin ohittaessamme K-kaupan. "Supermarket", tuli kuin tilauksesta. Oho, kai se tosiaan sitten osaa lukea. Gamla Mommon luona Joel ei kyllä enää osannut vastata oikein yhteenkään kyselyyn, ja kotimatkalla hän intti vaan, että ei osaa muuta kuin Gigantti. 

En nyt kuitenkaan vielä ole vakuuttunut pojan lukutaidosta, mutta ihan sattumanvaraista se ei voi olla. Jotain hahmotuskykyähän tuollaiseen sanojen arvailuun tarvitsee. Gigantti ja Supermarket eivät kuitenkaan ole paikkoja, joissa kävisimme mitenkään usein, jos edes koskaan. En tiedä mistä Joel olisi oppinut tunnistamaan tuollaisia sanoja. Taidetaan kuitenkin tästä lähtien harjoitella kirjaimia hieman ahkerammin, sillä kehityksellinen valmius lukemisen oppimiseen hänellä näyttää selkeästi jo olevan!

Minkä ikäisenä teidän lapsenne ovat oppineet lukemaan? 

Itse olen kolmen ja puolen vuoden ikäisenä lukenut ensimmäset sanani; Helsingin sanomat, länsiväylä ja tietokone. 

6 kommenttia:

 1. Veikkaisin, että Joel tunnistaa kauppojen "logot" vaikkapa mainoksista. Esim. Gigantti-sanan kirjoitusasu on kuitenkin sen verran erilainen (g-kirjaimet), että sen saattaa tunnistaa heposti, vaikkei mitään kirjain-äänne-vastaavuutta hallitsisikaan. Lähtekää kirjoittamaan kirjaimia, ja opettelemaan sekä kirjaimen nimi esim. "är" sekä äänne "rrr". Siitä se lukutaito alkaa sitten hiipimään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin arvaan, mutta hassuja noi sanat silti on, kun en tiedä missä Joel olisi sellaisin törmännyt. :D Joel on hirveän kiinnostunut dinosauruksista ja selittikin tuota Gigantti-sanaa sillä, että se on Giga kuten Giganotosaurus :'D Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 2. Minä opin lukemaan juuri samallalailla yks kaks viis vuotiaana :) Kylällä kävellessä luettelin nimiä mutta äiti ei uskonut. Mentiinpä sitten saman tien kirjastoon ja lainasin sieltä Simo Siili kirjoja ja siitä se lähti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, eli tällainen yhtäkkinen oppiminen tosiaan on mahdollista! :D

   Poista
 3. Meillä esikoinen oppi nyt vaille 6-vuotiaana lukemaan. Itse oon oppinu kans 6-vuotiaana, mutta mun isoveli 3- ja äiti 4-vuotiaina! Hullua miten aikasin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on myös hassua, että oon itse oppinut lukemaan ja kirjoittamaan saman ikäisenä, kuin Alex on nyt :D Hassua, miten tuokin voi vaihdella ihmiskohtaisesti, koska oppii. :)

   Poista

Kiitos kommentista!