1. syyskuuta 2015

Kuukauden päästä juhlitaan!

Hugo täytti sunnuntaina 11 kuukautta, eli ihan pian on aika juhlia jo ensimmäisiä syntymäpäiviä! Päivä päivältä Hugo muuttuu enemmän lapseksi ja vauvamaiset piirteet ovat häviämässä. Hugo on oppinut taputtamaan käsiään ja taitaa pinsettiotteen. Hän ei edelleenkään seiso tuetta, mutta päästää jo irti yhdellä kädellä ja pysyy joskus sekunnin tai kaksi tuetta pystyssä jos hänet huijaa siihen. Kävely sujuu tukia vasten sulavasti, mutta en vielä uskaltaisi lyödä vetoa kävelytaitojen kehityksestä vuoden ikään mennessä. Isoveljet ovat oppineet kävelemään juuri yksivuotiaina, mutta saattaa olla että Hugo ottaa sen suhteen hieman rauhallisemmin. Hyvä vaan, sillä taidan olla hieman pulassa kolmen eri suuntaan juoksevan lapsen kanssa. Hugo ei malta pysyä paikoillaan montaa sekuntia, joten eipä kyllä ole aikaakaan keskittyä kävelyharjoituksiinkaan.

_DSC0015_1 _DSC0032_1

Pieni vauvani on sanonut ensimmäisen sanansa. Mamma. En ole varma, onko sana täysin tarkoituksenmukainen, sillä yleensä hänen puheensa on muutenkin pelkkää mammammammammammmaa. Jos Hugolta kysyy osaako hän sanoa mamma, niin hän kyllä toistaa mamma-sanan lähes heti. Hugo ymmärtää muutamien sanojen merkitykset ja kun kysytään Missä Alex? Missä Joel? niin Hugo osaa katsoa oikeaa ihmistä kohti. Hän tunnistaa myös esimerkiksi tule-käskyn, mutta Ei-sana jää toistaiseksi vain korvien väliin kaikumaan vailla ymmärrystä saatika tottelemista.

_DSC0093_1 _DSC0099_1

Hugon unirytmi on hieman muuttunut, sillä ollaan siirrytty vain yksiin päiväuniin. Hugo nukkui toiset päiväunensa niin myöhään (kuudesta seitsemään tai puoli kahdeksaan), että yöunille meno alkoi olla turhan hankalaa. Jätettyämme iltapäikkärit pois on unille meno ollut rauhallisempaa ja hieman edellistä aikaisemmin. Nykyään Hugo menee 20:30-21 nukkumaan ja nukkuu yönsä rauhallisesti heräämättä. Aamut tuntuvat aikaistuvan jatkuvasti ja nykyään herätys on usein jo heti seitsemän jälkeen. Tässä ei olisi ongelmaa, jos osaisin itse mennä aikaisin nukkumaan ja saisin unen päästä kiinni, mutta näin ei ole joten aamuisin väsyttää kiitettävästi. Hugo nukkuu päiväunet yleensä klo 12:30-15. Huoneiden vaihdon yhteydessä olisi tarkoitus siirtää Hugo isoveljiensä kanssa samaan huoneeseen, enkä usko että asiasta syntyy ongelmaa sillä pojilla on melko samanlainen unirtymi.

Ruoka maistuu Hugolle ja hän onkin varsinainen michelinmakkara, kuten vauvojen pitääkin. Useiden ruokien kohdalla ensimmäinen lusikka saa vieläkin aikaiseksi yök-ilmeitä, vaikka sitä samaa oltasiin maisteltu jo useita kymmeniä kertoja. Hugo on totuteltu hapanmaitovalmisteisiin ja seuraavaksi olisi kai aika totuttautua äidinmaidonkorvikkeesta pois. Ei kuitenkaan pidetä kiirettä vaan edetään syömisten suhteen rauhassa. Hugon kohdalla olen pyrkinyt olemaan paljon tiukempi sokerin ja muiden turhien ruokien kanssa, ja aion yrittää pitää siitä kiinni edelleen. Jos vaikka saisi isommiltakin lapsilta karkkihimot muutettua vaikka hedelmähimoksi ja sitä kautta vähennettyä sokerin kulutusta koko perheessä. Hugolla on vasta puhjennut kolmas hammas, joten pureskelutaitoa ei olla päästy harjoittelemaan ja ruoan tulee edelleen olla melko sileää. Pikkuhiljaa ollaan kuitenkin päästy hieman karkeamman ruoan syöntiin ja se varmasti helpottaa kunhan hampaita tulee taas lisää.

_DSC0062_1

Tutti on Hugolle tärkeä, tuntuu että se on tärkeämpi kuin kummallekkaan isoveljille aikoinaan. Alex oli saman ikäisenä jo vieroitettu tutista, mutta tällä hetkellä tuntuu vielä turhan aikaiselta alkaa vierottaa Hugoa. Tutti on tärkeä sekä päivä- että yöunille menossa, myös automatkoilla ja tietenkin se toimii äänenvaimentimenakin välillä, jos kirkuminen ottaa liikaa mamman korviin. Hugolla on todella kova ja suoraan sanottuna aika ärsyttävä ääni, varsinkin tylsistyneenä, väsyneenä ja kiukkuisena. Tuttipulloakin käytetään vielä päivittäin joka aterialla, jostain syystä olen ollut laiska opettamaan Hugoa nokkamukille. Olisi varmaan korkea aika alkaa harjoittelemaan sitäkin.

Kaikkien hääjärjestelyiden ollessa nyt ohi, on aika keskittyä Hugon synttäreihin joita juhlitaan reilun kuukauden kuluttua. Teema alkaa jo hahmottua päässä ja muutamia ideoita ollaan pyöritelty, mutta kutsukortit on tekemättä ja moni asia on ihan avoinna vielä. Koska vauva on vielä niin pieni, ettei osaa itse toivoa teemaa saa äiti vapaat kädet!  

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!