6. kesäkuuta 2015

Miksi neljävuotiaani nukkuu vielä päiväunia

Saan monesti ihmettelyjä osakseni kanssaihmisiltä siitä, että nukutan neljävuotiaan lapseni päiväunille. Koska tuon ikäinen on jo niin iso ettei tarvitse päiväunia. En ymmärrä tällaista suhtautumista ollenkaan. Mistä joku muu kuin lapsen vanhemmat voi kuvitella tietävänsä, tarvitseeko lapsi unta vai ei. Päiväunet ovat lapsen kehityksen kannalta todella tärkeät. Niinä päivinä jolloin päiväunia ei nukuta, illat ovat kiukkuisia ja täynnä turhaa harmistusta. Jos lapsi ei tarvitsisi päiväunia hän tuskin nukahtaisi suhteellisen nopeasti päiväunille laitettaessa saatika nukkuisi levollisesti tunnista kahteen. Miksi altistaisin lapseni tahallaan sille väsymykselle ja kiukulle, joka väistämättäkin tulee eteen siirtymävaiheessa päiväunien nukkumisesta niiden lopettamiseen? Jos lapsi olisi päiväkodissa, hän nukkuisi päiväunia. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta minun käsitykseni mukaan kaikilla päiväkotilapsilla on päivittäinen pakollinen lepohetki. Miksi sitten kotihoidossa olevan neljävuotiaan päiväunia moititaan? Toki päiväunien tarve on yksilöllistä, mutta uskallan väittää että moni lapsi lopettaa päiväunien nukkumisen liian nuorena tarpeesta riippumattomista syistä.

IMG_20150120_133101

Olen usein törmännyt vanhempiin jotka kertovat heidän kaksivuotiaiden jättäneen päiväunien nukkumisen pois, koska ei vain suostunut nukkumaan. Joskus tekisi mieli tokaista, että jaa, annoitte periksi lapsen tahdolle? Meidän perheessä ainakin vanhemmilla on päätösvalta, ei lapsilla. On meilläkin ollut monia vaiheita, jolloin lapset ovat taistelleet unta vastaan enkä siltikään ole antanut periksi päiväunien suhteen. Muistan keikuttaneeni yksivuotiasta Alexia melkein kahden tunnin ajan rattaissa, jonka jälkeen unisaldo jäi muistaakseni puoleen tuntiin. Ei käynyt mielessäkään, että jättäisin yksivuotiaan lapsen päiväunet väliin tämän takia! Näissä vaiheissa kestää muutamia päiviä tai viikkoja, jonka jälkeen tilanne tasaantuu ja päiväunille meno helpottuu taas. Tottakai voi olla uuvuttavaa taistella sen vaiheen läpi, mutta se on johdonmukaista kasvatusta. En ymmärrä mitä joku häviää sillä että lapsi on päiväunilla? Kotona lapsensa hoitavalle vanhemmalle, kuin myös työssäkäyvälle päiväkotilapsen vanhemmalle vapaapäivinä, päiväunihetki on lepohetki, omaa aikaa, hengähdystauko. En itse ainakaan vapaaehtoisesti kieltäytyisi ylimääräisestä lepohetkestä.

IMG_20150602_143143

Minun lapsistani kukaan ei ole ikinä nukahdellut mihinkään sopimattomiin paikkoihin, kuten vaikkapa lautasensa ääreen ruokapöydässä tai lattialle kesken leikkien, paitsi ehkä pikkuvauvoina tai ollessaan sairaana. Monen mielestä tällaiset tapahtumat ovat varmasti hassun hauskoja, mutta minusta ne viestivät enemmänkin lapsen huonoista unitottumuksista ja mahdollisesti rytmin puutteesta. Uskon, että tämä on ainakin osittain sen ansiota, että päiväunet on jätetty pois liian varhain. En keksi yhtään syytä miksi terve, virkeä ja hyvin yönsä nukkunut lapsi nukahtaisi yhtäkkiä kesken jonkun muun puuhan. Kun päivärytmi on säännöllinen, välttää turhat väsymyskiukut, sillä lapsi oppii tietämään ja ymmärtämään mitä milloinkin tapahtuu. Lapsille on itsestään selvää, että lounaan jälkeen mennään unille, sitä ei kyseenalaisteta eikä se ole jokapäiväinen kiukuttelun aihe. Se on ihan yhtä rutiininomaista kuin syöminen tai hampaiden pesu.

IMG_20150515_143252

Meillä neljävuotias ei enää nuku orjallisesti päiväunia joka päivä, vaan pärjätään ihan hyvin jos jonain päivänä jää (jostain hyvästä syystä) unet nukkumatta. Jos ei ole mahdollista nukkua kotona tai kylässä, pyritään soveltamaan päiväunien mahdollisuus esimerkiksi automatkalle. Päiväunettomina päivinä yöunille meno on ehkä aavistuksen helpompaa sillä lasta väsyttää paljon enemmän - monesti kuitenkin käy niin, että uni ei malta maittaa ollenkaan yliväsyneisyyden takia ja nukkumaanmeno on normaaliakin levotomampaa. Sen lisäksi niinä päivinä äiti saattaa olla aavistuksen normaalia väsyneempi, sillä se ainut hetki omaa aikaa päivässä on jäänyt pitämättä. Toki se hetki on meidän kolmilapsisessa perheess muutenkin varsin sattumanvarainen, sillä se riippuu siitä saako jollain kepulikonsteilla kaikki kolme lasta samaan aikaan päiväunille. Äidin tarpeesta tai itsekkäistä syistä ei siis ole kyse, vaan lapsen omasta parhaasta. Lopuksi haluan vielä korostaa, että tämä on vain minun mielipiteeni, enkä vähättele kenenkään äidin tai isän kykyä tehdä omalle lapselleen tai perheelleen oikeaa päätöstä päiväunien tai muidenkaan asioiden suhteen.

Minkä ikäisinä teidän lapset ovat lopettaneet päiväunien nukkumisen?

Uniaiheiset kuvat Instagram @jenskujne

24 kommenttia:

 1. Huoh taas joku muu luulee tietävänsä paremmin kuin vanhemmat itse. Mikähän siinäkin on että toisten tapoja niin kovasti arvostellaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, äitiyden/kasvatustapojen arvostelua kyllä harrastetaan paljon.

   Poista
 2. Meilöä lopetti noin kolme vuotiaana.
  ei saatu illalla unta millään kun nukkui päikkärit ja saattoi hyvinkin valvoa sinne kymmeneen illalla.
  Nukahti kahdeksan maissa helposti kun jätti päikkärit pois.
  kaikille se ei sovi tietysti mutta eiköhän jokainen vanhempi tiedä itse koska jättää päikkärit pois ja koska lapsi tarvitsee ne.
  tarhassa taas nukuttivat ja illat oli kamalaa taistelua ..sitten piti aamulla kuudelta herätä niin ei sekään ollut hyvä juttu :D
  sitten jotenkin tasaantui tuo ja päikkärit jäi myös tarhassa pois kokonaan.

  Olisi se kyllä kiva kun olisi itsellä päivässä se aika kun saisi olla hetken omassa rauhassa.
  Eli lapset nukkuisivat :)
  No kymmenen vuotias ei enää nuku..eikä seitsämän vuotias ja joskus tuntuu että yksi vuotiaskaan ei nuku..
  enkä halua pitää sängyssä turhaan ja nukuttaa.
  jos ei nuku niin ei nuku.
  illalla väsähtää hyvin jo ennen seitsämää nukkumaan ja sitten on omaa aikaa taas.
  en ymmärrä niitä ihmisiä jotka väkisin nukuttaa.
  jos ei nukahda niin ei sitten.
  että otetaan pois ja kohta uudestaan tai pidetään sängyssä että kyllä se kohta väsähtää.
  Se menee yli mulla ainakin.
  mut kaikki tavallaan :)
  Miksi toisten elämää ja valintoja pitää ihmetellä ?
  Tehdään niinku tahdotaan.
  ja sillä siisti.
  jos neljä vuotias nukkuu niin sittem se nukkuu, hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja mielipiteistäsi! :) Kyllähän tuo on tietenkin totta, ettei joka lapsen kohdalla toimi vaan se sitkeä nukuttaminen. Jotkut vaan ei nuku. Ehkä se on mulle hankala ymmärtää kun omani ovat aina menneet suht mutkattomasti päiväunille. Silloin ne päivät jolloin päiväunia vastaan taistellaan tuntuu entistä raskaammilta kun se menee normaalisti niin helposti :) Mutta kukin tyylillään, ei tosiaan pitäisi arvostella muiden tekoja ellei kyse ole jostain oikeasti paheksuttavasta/haitallisesta. :)

   Poista
 3. Meillä loppui 4,5v iässä kun muutettiin. Nyt menee noin 8.30-21.00 rytmillä ja mun mielestä poika on välillä vähän väsynyt muttei enää nukahda. Must voi nukkua niin kauan ku hyvältä tuntuu. Meillä nukkuu aikuisetki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Mä kyllä luulen, että meillä pikkuhiljaa alkaa vaihtumaan nukkumiset levoksi. Päiväunet maistuu kyllä meidänkin perheessä aikuisille välillä ;)

   Poista
 4. Niin mun mielestä lapsi itse viestii tarvitseeko päiväunia. Jotkut lapset tarvitsee vielä isompanakin. Muistan itse nukkuneeni päiväunia vielä eskarissa 6 vuotiaana. En kuitenkaan pistäisi lasta nukkumaan päiväunia mikäli hän ei ole väsynyt tai niiden takia iltaunet venyvät. Muuten saa kyllä meillä nukkua päiväunia niin vanhaksi asti kuin haluaa, nukkuu aikuisetkin välillä. Ei niitä päikkäreitä välttämättä aina tarvitse mutta joskus ne ovat tarpeen jopa vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla!

  VastaaPoista
 5. Joo-o, no onpas täällä erikoinen kommentti että on huonoa ja ei johdonmukaista kasvatusta kun lapsi saa päättää koska päikkärit jää pois... Meillä esim. kävi niin että 2v esikoinen lopetti päikkärit kun vauva syntyi ja yrityksistä huolimatta ei vaan nukkunut enää. Yritin viikkokausia nukuttaa mutta kun päivittäin kävi niin että pari tuntia sai nukuttaa unille ja ilta venyi sitten 23 nukahtamiseen niin ihan se käytännön hankaluus sai minut luopumaan unista koska ei vaan pystynyt pienen vauvan kanssa lykkiä vaunuja tunteja...Että sellainen näkökulma sinun mustavalkoisena ajatustapaan. Mutta propsit sulle että jos itse olet tälläisessakin tilanteessa pitämään päikkärit kehissä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, tää kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostiin ja löysin sen vasta nyt useita kuukausia myöhässä :D Pahoittelen, että koet mun mielipiteeni arvosteluna, sillä vaikka ehkä kärkkäästi mielipiteeni olen ilmaissut, en koskaan ole tarkoittanut pitää ketään huonompana vanhempana sen takia, että ne unet jäävät pois aiemmin kuin meillä. Se on lopulta aina perheen oma päätös ja kaikilla ei toimi samat tavat ja keinot. :)

   Poista
 6. Meillä tyttö 4,5v nukkuu päiväunet lähes joka päivä. On myös päiviä ettei nuku, mutta pötköttelee silloin rauhassa omassa sägyssä tietyn ajan. Täytyy myöntää, maistuisi minullekkin :D p.s Meillä näyttää olevan melkein samanikäiset lapset x 3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aion myös pitää siitä kiinni, että jos ei päiväunia nukuta niin ainakin pitää levätä jonkun aikaa :) Kiitos kommentista!

   Poista
 7. Hyvää tekstiä! Ja ihme urputusta olet saanut kohdata. Minusta on pikemminkin vain positiivista jos neljävuotias vielä suostuu päikkäreille. Tästä kun ei todellakaan ole mitään haittaa, päinvastoin monet tilanteet sujuvat virkeän lapsen kanssa paljon mutkattomammin :) Ja voisinpa veikata, että jos Joelilla olisi kahden pikkuveljen sijaan kaksi isoveljeä unet olisivat saattaneet jo jäädä. Nyt kun kaksi muutakin nukkuvat on unille käyminen luontevaa myös Joelille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä :) Tuossa olet muuten ihan oikeassa. Tilanne saattaa olla ihan erilainen sitten kun Hugo on 4-vuotias ja isoveljet eivät enää nuku päiväunia. :)

   Poista
 8. Itse olen päiväkodissa töissä lastenohjaajana ja siellä kaikki lapset lähtevät levähtämään nukkumahuoneeseen. Muutamat vanhimmat lapset pötköttelevät jonkin aikaa ja pienimmät nukahtavat. Päiväkodissa lepohetki ei tarkoita leikkimistä tai värittämistä tms. Lepohetkellä lähdetään levähtämään. Tärkeää on että lapsella olisi selkeä toimiva päivärytmi ja toiset lapset tarvitsee päiväunet ja toiset eivät. Minusta on vain hyvä juttu jos lapsesi nukkuvat päiväunet! Mutta juuri kuten sanoit, kaikki vanhemmat tekevät niinkuin parhaaksi näkevät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitos kommentista. Mä en päiväkodin käytännöistä juurikaan tiedä, joten kiva tietää miten siellä toimitaan. Vaikka varmaan eri päiväkotien välillä on myös eroja. Minusta on hienoa että lapsilla on lepohetki riippumatta siitä nukahtaako vai ei. Uskoisin, että päiväunet maistuvat päiväkodissa paremmin, kun ympärillä on enemmän tekemistä, virikkeitä ja hälinää jotka varmasti väsyttävät pientä lasta :)

   Poista
 9. Meidän poika ei enää 2 vuotiaana suostunut nukkumaan. Nykyisin nukkuu harvoin. Tuntuu että hän tarvitsis ne päikkärit, mut mä en millään saa siis oikeasti MILLÄÄN häntä nukkumaan päivisin. Autoon nukahtais mutta ei ole autoa käytössä :/ se on oikeesti raskasta kun ei oo päivässä yhtään lepohetkeä ja yölläkin vauva heräilee..

  Poika herää aamulla n. Klo 10. Jos nukkuu päiväunet niin menee nukkumaan klo 10-11. Meillä poikaa saa nukuttaa jonkun tunnin et nukkuu. Jos ei nuku päiväunia niin on aika kiukkuine iltaisin ja menee joskus 8-9 aikaan nukkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, teillä on sitten tylsä tilanne. :( Tsemppiä vaan jos aiot vielä yrittää saada päiväunia mukaan päivärytmiin. Ehkä auttaisi siirtää päikkärit hieman myöhemmälle? Meillä nukutaan yöt 21.30-8 ja päiväunet n. 13-15. Ja Hugo hieman erilailla tietty :)

   Poista
 10. Minustakin on hyvä, että lapsesi nukkuvat päiväunet. Teillä tuntuu muutenkin olevan hyvä päivärytmi.
  Arvostelijoita riittää aina, joka asiassa. Ei kannata välittää niistä. :)

  Ihana kuvia! :)

  VastaaPoista
 11. Meillä kohta 3v tyttö ja 4v poika. Tyttö nukkuu vielä helposti 2 tunnin päiväunia parvekkeella, mutta jos sisällä nukuttaa jää unet monesti vaan tuntiin. Oon saanu tostakin paljon kommentteja kun tyttö nukkuu parvekkeella. Se on vaan mun mielestä niin kätevää kun lapsi nukkuu siellä paremmin ja sisällä voi tehä mitä vaan eikä tarvii olla hiirenhiljaa ja pelätä et lapsi herää :) Poika ei meillä enää jokapäivä nuku, mutta jos huomaan että on väsyny niin päiväunet on otettava, Välillä vaan tosin köllöttelee sängyssä mutta jókapäivä on kuitenkin lepohetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaikki lapset nukkuvat myös päiväunensa parvekkeella, näin on aina tehty. Ei tosiaan tarvii hyssytellä sisätiloissa ja nukkumaanmenorutiinitkin ovat samat kun tietää jo pukemisesta että on nukkumaanmenoaika. Tuo lepoheetki kuulostaa kyllä hyvältä vaihtoehdolta jos päiväunet alkavat vähenemään. :)

   Poista
 12. Täällä 2v8kk lapsi. Päiväkodissa nukkuu unet, kotona yleensä ei nuku ellei olla aamupäivisin pitkään ulkona, herätty aikaisin jne. Silloinkin tosin saa nukutella aika pitkään ja nukahtaa yleensä vasta klo 14 jälkeen. Ihmettelen, miten päiväkodissa tuokin nukkuu ihan kiltisti jo puoliltapäivin... Niinä päivinä kun päikkäreitä ei nukuta, lapsi menee yleensä illalla vähän aikaisemmin nukkumaan mutta mitään muuta ongelmaa ei ole. Ei väsykiukkuja eikä muutakaan. Mun lapsi on aina ollut vähäuninen, nytkin nukkuu vuorokaudessa vain 9-11h. Jos sattuu jostain syystä nukkumaan yli 10h yöunet, ei ole mitään toivoa saada päikkäreille seuraavana päivänä :D Kun ei nukuta niin ei nukuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuo päiväkodissa nukkuminen on juuri sitä, että siellä on niin paljon enemmän hälinää/ärsykkeitä kuin kotona, ja siksi lapsi väsyy helpommin päiväkotipäivinä? Tuo on kyllä ihan totta ettei väkisin voi nukkua, ei vaikka yrittäisi mitä :D

   Poista

Kiitos kommentista!