3. kesäkuuta 2015

7 + 1 kuukautta

_DSC0215_1

Nyt matikkapäät raksuttamaan, kuinkakohan vanha meidän Hugo nyt on? Mä en oikeasti kestä näitä kuukausiraporttien otsikointia, kun tarjolla on vaan niin "omaperäisiä" vaihtoehtoja! Laskutaidottomille tiedoksi, Hugolle tuli siis kahdeksan kuukautta ikää täyteen viime viikonloppuna. Hugo on hörökorvainen, pallopäinen ilopilleri, joka hymyilee pienet hampaannysät irvessä. Hugo on perustyytyväinen ja kolmannen lapsen rooliin mahtavasti sopeutunut, ei vedä kilareita jos häneltä viedään leluja tai ihmettele jos häntä paukutellaan pehmoleluilla, kun hän on isoveljien leikeissä aina pahis. Ironista, mutta hyvinkin paikkansa pitävää, että tuo pieni ja viaton vauva saa roolikseen olla hirviödinosaurusmonsterijätti, joka syö kaikki autot ja viljelee tuhoa. Hugo viihtyy hyvin isoveljiensä seurassa ja naureskelee heidän touhuilleen. Hän on myös aikamoinen mammanpoika, eli äiti on tärkeä ja iskälle ei esimerkiksi meinaa suu aueta ollenkaan ruokapöydässä.

Hugo syö kiinteitä alkuaikojen hankaluuksien jälkeen hyvällä ruokahalulla. Puuroa menee aamuin illoin, liha-kasvisaterioita kaksi ja välipalaksi hedelmiä tai hedelmäsoseita. Olen lopettamassa imetystä hiljalleen ja oltiin siirrytty jo kahteen imetyskertaan (aamuyö ja ilta), jolloin Hugo sai päivisin kolme maitoateriaa pullosta (aamiainen, lounas ja päivällinen). Jostain syystä aloin potemaan imetysmorkkista pakastimen äidinmaitovarastojen huvettua ja Hugon alettua saamaan entistä enemmän korviketta, joten olen tehostanut imetystä uudelleen ja tällä hetkellä imetän taas 3-4 kertaa vuorokaudessa, jonka lisäksi Hugo saa maitoa pullosta 1-2 kertaa vuorokaudessa. Hieman on siis mieli muuttunut alkuperäisestä imetän enintään puoli vuotta -ajatuksesta. Ylähampaita pelkään kuitenkin alahampaitakin enemmän. Puoliksi irti purrun nännin kipu on aivan liian tuoreessa muistissa, enkä tahdo edes tietää miltä tuntuu hampaat molemmin puolin suuta. Todennäköisesti imetys loppuu siis tässä kesän aikana.

_DSC0180_1 _DSC0152_1

Hugon vuorokausirytmi on nyt suurin piirtein vakiintunut, joka helpottaa elämää ja päivien suunnittelua. Aiemmin olen tainnut kertoa kuinka haastavaksi koin vauvan ruoka- ja unirytmien sekä isompien rytmien yhdistämisen esimerkiksi ulkoiluun tai kerhopäiviin järkevällä tavalla. Hugon päivärytmi poikkeaa hieman isompien poikien rytmistä sillä lailla, että isommat nukkuvat vain yhdet päiväunet ja heidän iltatoimensa hoituvat hieman aikaisemmin. 

06 - aamuyöstä tissiä
09 - herätys ja aamupuuro+maito
12 - lounas+maito
12:30-13 - päiväunille, kestävät yleensä 1-3h
15 - välipalaksi hedelmää tai hedelmäsosetta
16:30-17 - päiväunille, kestävät yleensä 30min-1,5h
18 - päivällinen+maito
21 - iltapuuro
21:30-22 - tissi ja nukkumaanmeno

Hugo nukkuu yöunensa siis kahdessa pätkässä. Ensimmäinen osa on noin kahdeksan tuntia ja imetyksen jälkeen unta riittää vielä kahdeksi-kolmeksi tunniksi. Poikkeuksia toki on, esimerkiksi tällä viikolla yhtenä yönä herra päätti valvoa _täysin_pirteänä_ kello yhdestä aina aamuviiteen asti. Voitte kuvitella kuinka ihanaa oli tulla itse siinä puolen yön jälkeen nukkumaan ja joutua heräämään heti unen tultua pitääkseen seuraa ympäri sänkyä konttaavalle ipanalle. Viideltä annoin periksi ja syötin mukulan, jonka jälkeen hän onneksi nukkuikin sitten kymmeneen asti. Tuollaiset sattumat ovat kaikista kamalimpia monilapsisessa perheessä, kun ei vaan voi jäädä torkkumaan vauvan tahdissa pieleen menneen yön jälkeen, vaan pitää nousta hoitamaan isompia lapsia. 

_DSC0105_3

Hugon motorinen kehitys on ollut kuluneen kuukauden aikana hieman passiivista. Jo kertaalleen opittu istuminen ja istumaan nouseminen on unohdettu kokonaan. Hugo ei tee elettäkään noustaakseen istumaan ja jos hänet laittaa istuma-asentoon hän punkee itsensä väkisin selälleen. Neuvolalääkärillä tutkittiin heijasteita ja ainakaan sivuille päin kaatuessaan Hugo ei juurikaan reagoinut. Jos istuminen ei seuraavan kahden kuukauden aikana ala luonnistumaan tulisi 10kk iässä käydä ylimääräisellä neuvolakäynnillä. Hugo osaa nousta polvien varaan pystyyn ja ottaa satunnaisesti muutamia haparoivia konttausaskeleita. Ryömiminen sujuu kuitenkin pikavauhtia paikasta toiseen ja äitiä karkuun. Samin mukaan Hugo osaa myös nousta tukea vasten seisomaan, mutta minä en ole tällaista päässyt vielä todistamaan.

Hugo käyttää tuttia vielä sekä päivisin että öisin, ja kysyin tästä neuvolassa, sillä olen ollut siinä uskossa että nykysuositukset kehoittavat lopettamaan tutinsyönnin jo kahdeksan kuukauden iässä. Neuvolatäti oli sitä mieltä ettei kiirettä vielä ole. Ajattelin kuitenkin että voitaisiin alkaa pikkuhiljaa loettelemaan tutin turhaa käyttöä ja yrittää pitää sitä pääosin nukkumaanmenojen yheydessä. Joel vieroitettiin tutista 1v1kk iässä ja Alex lopetti tutin syönnin 10kk ikäisenä. Puheenkehitys ei ole edistynyt. Välillä tulee päpäpä-tyylistä tavujokeltelua mutta muuten ääntely on kiljuntaa, mölinää ja lörpötystä. Huuli pyöreänä saa lukea facebookin vauvaryhmissä kuinka jo 6-7 kuukauden ikäiset vauvat sanoo jo äitiä ja lamppua, kissaa ja koiraa, taputtaa ja vilkuttaa, maalaa tauluja, lukee kirjoja ja juoksee maratoneja. Hugo on onneksi vielä oikein sopivan vauvamainen vauva. Ihana vauva!

Mitä teidän samanikäisille vauvoille kuuluu?

6 kommenttia:

 1. Vet du jag har också läst av alla beebisar som har börja tala när dom e nån en månad gamla :D Oliver säger int heller nåt ennu heller utom just bääbää, wääwää eller ka o han e ändå "redan" över 10 månader! Jag tror att han börjar gå före han säger ett enda ord. Tråkigt sku de ju vara om alla sku lära allt i samma ålder, nu har man hela tiden någo att vänta på :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Alla bara lär sej helt super tidigt alltmöjligt :D Joo de e nog kiva att ha någo o vänta på. Me första barne e de kanske ännu mer spännande, men sen me andra o nu speciellt me tredje så e man nästan glad att dom hålls som bebin så länge som möjligt :P

   Poista
 2. Ihana hugo! Pitkä poika, verrattuna meidän nomppuun. Mä odottelen myös selkeitä sanoja korvat höröllä mutta ei. Vahingossa on tullut äitiä ja isiä muistuttavia sanoja mutten usko että niitä tarkoitti. Olen kuitenkin ymmärtänyt että joko lapsi oppii nopeasti liikkumaan ja puhe kehittyy myöhemmin tai toistenpäin. Meillä taas liikkuminen on kehittynyt nopeasti ja kävelyaskeliakin otetaan jo itsenäisesti. Eiköhän se puhe tule omalla ajallaan. Olipa mielenkiintoista kuulla tuosta tutin vieroittamisesta noin aikaisin, luulin että tuttia voi hyvillä mielin syödä vielä 2 vuotiaana kun niin monilla sitä näkee, meillä tosin tutti hylättiin jo alle 6kk iässä vaikka nukkumaan mennessä se olisi suuri apu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Nomppu pätkä<3 vaikka ettehän tekään oo kovin pitkiä ;) Hugo taas on esim meidän vauvaryhmän lyhyimpiä :P Joo ilmeisesti liikkuminen/puhuminen tulee aina jompi kumpi ensin. Eiköhän se puhekin sieltä tulee ajallaan, kun on kävelyt opittu :)

   Poista
 3. Heippa!

  Jäin seurailemaan sun blogia! Ihanan selkeästi kirjoitat ja mukava lukea!

  Täällä kirjoittelee esikoistaan odottava rv 21 viikko pärähtää huomenna käyntiin.
  http://elamaapahkinankuoressaa.blogspot.fi

  Blogini on hieman kesken kun oli tauolla hetken aikaa. Tervetuloa seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista ja tervetuloa seuraamaan! :) Voi että, onnea raskaudesta ja ihanaa odotusta sulle <3

   Poista

Kiitos kommentista!