2. toukokuuta 2015

Taas kuukauden vanhempi

_DSC0097_2

Hugo saavutti seitsemän kuukauden iän vappuaattona. Tuntuu että aika kuluu nopeasti ja koko ajan saisi olla rustaamassa näitä kuukausikuulumisia. Vastahan hän täytti 6kk! Ymmärrän hyvin, että synttäreitä vietetään vain kerran vuodessa, muutenhan juhlia olisi jatkuvasti! Vauvan ensimmäinen vuosi on kuitenkin niin merkityksellinen kehityksen kannalta, että siitä kannattaakin kirjata muistoja talteen kuukausittain. Pieni äidistään täysin riippuvainen avuton nyytti muuttuu vuoden aikana oman tahdon omaavaksi itsenäisesti liikkuvaksi ja parhaimmillaan myös puhuvaksi pieneksi ihmiseksi. Hieman harmittaa, etten Joelin vauva-aikana ole tehnyt tällaisia kuukausittaisia kehityspostauksia vaikka paljon muistoja niiltäkin ajoilta on onneksi tallessa.

_DSC0116_1

Hugo on liikkuvainen ja aktiivinen vauva nyt opittuaan ryömimisen jalon taidon. Hän matelee sulavasti huoneesta toiseen ja liikkuu välillä myös pyörien. Konttausasento löytyy ja matalien esteiden yli päästään myös. Tyynyvalleista huolimatta kuvauskohde ryömi tänäänkin vinhaa vauhtia karkuun ja valokuvaajaa hikoilutti. Hugo oppi nousemaan istuma-asentoon tässä reilu viikko sitten, mutta ei tee sitä kovin usein. Sitä usein sanotaan, että vauva kehittyy nopeammin joko liikkumisessa tai puhumisessa, mutta en ainakaan vielä osaa sanoa kumpaan ryhmään Hugo kuuluu. Puheenkehitys on tällä hetkellä murinaa, kiljumista, kielellä läpsyttelyä ja öööäääooouuaa-vokaalilaulamista. Pä-pä-pa-pa tyylistä tavujokeltelua Hugo on jo harjoitellut, mutta nyt niitä ei ole kuultu taas hetkeen. Sukulaisten mukaan Hugo on aika hiljainen vauva, ja se pitää kyllä melko hyvin paikkansa.

Hugo on alkanut taas nukkumaan oikein hyvin. Hugo on selkeästi lapsistamme huonoiten nukkuva, sillä hänellä kesti pitkään oppia nukkumaan pidempiä kuin 4 tunnin pätkiä ja sen opittuaan hän ei edelleenkään hyödytä sitä taitoa niin usein kuin me vanhemmat toivoisimme. Hugo menee yöunille yleensä kymmeneltä ja syö aamukuuden aikoihin, jonka jälkeen jatkaa unia vielä muutaman tunnin ajan. Kahdeksan tai jopa yhdeksän tunnin yhtenäiset unipätkät ovat tuntuneet luksukselta, joskin nukun itse tuosta ajasta vain 5-6 tuntia. Oppisinpa joskus menemään ajoissa nukkumaan! Sen lisäksi, että menen itse vasta aikaisintaan puolenyön jälkeen nukkumaan niin Hugo valvoi ja valvotti minua viime viikolla kolmena yönä putkeen klo 3-5 välillä! Onneksi se taisi olla vain joku lyhytkestoinen juttu. Päiväunet nukutaan edelleen 2-3 pätkässä ulkona, kestoltaan unet ovat kaikkea 15 minuutin ja yli 3 tunnin väliltä. Onneksi vartin unet ovat harvinaisempia.

_DSC0108_1

Hugolla puhkesi pääsiäisenä oireettomasti kaksi alahammasta. Imetyksen kannalta se ei haitannut ollenkaan ensimmäisinä viikkoina, mutta tällä hetkellä nännissäni on niin kipeä haava että itkua tihrustellen imetän ja kiroan miksen lopettanut imetystä ennen hampaiden tuloa kuten alun perin suunnittelin. Mukalohduttavat se menee kyllä ohi-lauseet eivät auta, sillä haavan kipu on vain pahentunut päivä päivältä kaikista kokeilemistani parantumiskeinoista huolimatta.

Ruokailujen suhteen Hugolla on muutenkin meneillään hankala vaihe. Kiinteitä hän on syönyt jo melkein kahden kuukauden ajan, mutta aterioita menee edelleen vain kolme tai neljä päivässä ja tuntuu että imetysvälitkin ovat pidentyneet ja kestot lyhentyneet. Tuntuu, että muutenkin pikasyömäri-Hugo imee nyt vain muutaman imun maitoa tissistä ja on valmis parissa minuutissa. Huonosta syömisestä huolestuneena käytiin ylimääräisen kerran neuvolassa jossa todettiin huoleni tavallaan aiheellisiksi. Hugon painokäyrä on laskusuunnassa eli painoa on tullut vähemmän kuin aiemmin. Onneksi käyrät ovat vain viitteellisiä ja notkahduksia suuntaan jos toiseenkin voi tulla ties mistä syistä, kuten esimerkiksi ryömimään oppimisesta eli lisääntyneestä liikkumisesta. Seuraillaan kuitenkin tilannetta vielä ylimääräisellä punnituksella ennen 8kk iän lääkärikäyntiä ja tehostetaan syömistä tarpeen vaatiessa lisäämällä ruokaan öljyä sekä tarpeen vaatiessa myös maitoa ellei maidonsaannin lisääminen imetystä tehostamalla onnistu.

_DSC0181_2

Hugo on oikein aurinkoinen vauva ja luonteeltaan hyvin rauhallinen. Hän on herkkä liialliselle metelille, mutta tästä häntä vieroitetaan väkisinkin, sillä vilkkaita isoveljiä ei helpolla hiljaisiksi saa. Hugo on aika hiljainen ja viihtyy yksikseen tutkailemassa lelujaan ja parhaita ystäviään pölynimuria ja omia varpaita. Kyllästyneenä taas poika ilmaisee huomionhakuisuutensa hyvin selvästi kiukkuamalla mutta rauhoittuu htkessä sylin turvaan. Kolmannen lapsen osa perheessä on kuitenkin se sopeutuvainen, ja sen huomaa. Hugo ei ole moksiskaan jos hänet on herätettävä kesken päiväunien lähteäkseen hakemaan Joelia kerhosta, hän on melkoisen kärsivällinen ja hoito menee siinä muiden arkiaskareiden sivussa. Kolmannen vauvan kohdalla olen alkanut ymmärtää ison ikäeron hyviä puolia - ison omatoimisen lapsen kanssa on helpompi keskittää huomiota vauvaan, nyt taas tuntuu välillä että kaikki lipuu hetkessä ohi kun jakaa huomiotaan parhaansa mukaan kolmelle pienelle lapselle. Vauvavuosi kun on muutenkin hyvin lyhyt, niin ei haluaisi elää koko ajan pikakelausnappi pohjassa.

11 kommenttia:

 1. Meillä ikäero on 3v10kk mutta voin kertoa että toisen lapsen kanssa se aika juoksee liian lujaa oli ikäero mikä hyvänsä... välillä ihan herkistyn noina kuukausipäivinä että voi ei, pian se vauva on jo taapero :'( täällä ruudun takana seuraillaan hugon kuulumisia innokkaasti senkin takia että meillä on hugoa vain 2kk nuorempi tyttö :) tämä tapaus ei tosiaankaan anna äidin nauttia pikkuvauva-ajasta liiemmin koska oppi juuri kaksi päivää sitten ryömimään ja nyt meneekin hyvällä vauhdilla haluamansa lelun luo... mun VAUVANI!!! :( ei esikoisen kans tälläseltä tuntunu, sillon odotti aina et vauva oppii jotain uutta ja nyt oon koko ajan vetämässä käsijarrua päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kyllä taitaa olla, että nuorimman lapsen vauva-aika kuluu aina nopeiten :D Kivaa, että siellä on melkein saman ikäinen pienokainen, terkkuja hänelle :) Ihan totta, että ekan kanssa haluttiin aina nopeesti oppia uutta ja tokan kanssa haluais että vauva on ikuisesti vauva:D

   Poista
 2. Meillä ikäero on 3v10kk mutta voin kertoa että toisen lapsen kanssa se aika juoksee liian lujaa oli ikäero mikä hyvänsä... välillä ihan herkistyn noina kuukausipäivinä että voi ei, pian se vauva on jo taapero :'( täällä ruudun takana seuraillaan hugon kuulumisia innokkaasti senkin takia että meillä on hugoa vain 2kk nuorempi tyttö :) tämä tapaus ei tosiaankaan anna äidin nauttia pikkuvauva-ajasta liiemmin koska oppi juuri kaksi päivää sitten ryömimään ja nyt meneekin hyvällä vauhdilla haluamansa lelun luo... mun VAUVANI!!! :( ei esikoisen kans tälläseltä tuntunu, sillon odotti aina et vauva oppii jotain uutta ja nyt oon koko ajan vetämässä käsijarrua päälle :D

  VastaaPoista
 3. Meillä on hieman alle 1kk vanhempi tyttö, joten näitä postauksia on hirmu mukava lukea ja katsoa kuinka siellä jo liikutaan enemmän entä meillä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kivaa että sielläkin on samanikäisiä tovereita! :) Melkein tekisi mieli sanoa, että ole onnellinen kun teillä ei vielä ryömitä! Helpompaa se on kun vauva pysyy siinä mihin hänet jättää :P

   Poista
 4. Kokeile haavaumiin Lansinoh-lanoliinia! Kunnon kerros jokaisen imetyskerran jälkeen. Öisin olisin ilman liivejä/paitaa, että haava saa ilmaa. Itse sain tosi kivuliaat haavat parantumaan nopeasti juuri Lansinohilla.
  Äidinmaito ja imetys on lapselle niin korvaamatonta, että jokainen imetetty päivä on arvokas. Toivottavasti tilanne helpottaa pian!
  Hugo on valloittava pallero, niin suloinen joka kuvassa. Meillä kuopus vain paria viikkoa vanhempi, joten näitä kuukausiraportteja on tosi kiva lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sillä olenkin lätrännyt kiitettävästi koska se auttoi synnytyksen jälkeen ennen maidonnousua kun rinnanpäät kipeytyivät. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole auttanut, ainakaan vielä :( Hugo on kyllä aikas ihanainen<3 Kivaa, että sielläkin on ikätovereita :)

   Poista
 5. Mullakin toimi lansinoh rasva :). Onpa Hugo sinun näköinen! -miljama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, toivottavasti alkaisi mulla pian vaikuttamaan. :) Kiitos, Hugo näyttää paljon minun isältäni, mutta siihen teidän lukijoiden on vähän vaikea verrata :P

   Poista

Kiitos kommentista!