17. toukokuuta 2015

Perheen yhteinen aika

_DSC0224_1 _DSC0221_1 _DSC0242_1
_DSC0247_1 _DSC0264_1 _DSC0278_1 _DSC0290_1

Haluaisin ajatella meidän olevan sellainen perhe, joka viettää paljon aikaa yhdessä. Sellainen, jossa aikuiset heittäytyvät mukaan lasten leikkeihin ja koko perhe nauttii naureskellen yhdessäolosta. Totuus on kuitenkin hieman erilainen, valitettavasti. Liian monesti me aikuset otamme aikaa kotitöiden tekoon, omien juttujen hoitamiseen, siivoiluun ja muunlaisiin "aikuisten velvollisuuksiin". Tämä on toki tärkeää eikä koti saatika elämä oikein rullaa jos pyykit ja tiskit kasaantuvat ja kaikki vaan leikkivät aamusta iltaan, mutta täytyisi oppia ajanhallintaa ja priorisointia hieman paremmin. Eniten tässä yhtälössä harmittaa se, että kun sitä yhteistä leikkiaikaa sitten olisi, lapset häätävät meidät pois. "Mamma mene pois, me leikitään nyt!" Jaahas, ei sitten leikitä. Lukisnko teille sadun? Ei. Haluaisitteko pelata tai askarrella? Ei. Saako tulla mukaan ajelemaan autoilla? Ei. Lapset tietenkin kasvavat jossain vaiheessa pois siitä, että oikeasti kaipaisivat vanhempiaan mukaan leikkeihin, mutta että jo nyt? Enkö minä olekaan hyvä leikkikaveri? Onneksi kelvataan vielä vauvalle.

Eilen kuitenkin päätin, että nyt on vuorossa pakollinen lauantai-illan familjetid (perheaika). Tuo familjetid-nimitys juontaa juurensa mun lapsuuteen tai oikeastaan varhaiseen teini-ikään. Viikonloppuisin ja etenkin kesälomalla perhe piti itsepintaisesti kiinni päivittäisestä pakollisesta ajasta, jolloin aikuiset joutuivat laittamaan ristisanatehtävät pois ja teinit pakotettiin läppäreiden ääreltä tekemään jotain yhdessä. Pelattiin korttia tai lautapelejä ja meillä olikin todella hauskaa, vaikka yhteinen aika alkoi joka päivä samalla onx pakko-mutinalla. 

Meidän lauantai-illan familjetid piti ensin sisällään Alexin toiveesta Myyrä-lautapelin ja dominon pelaamista. Peli sujui sovussa hetken aikaa, mutta aika nopeasti lasten keskittyminen herpaantui ja nopat ja nappulat alkoivat lentelemään pitkin olohuonetta. Yritys hyvä, toteutus ei niinkään. Oltiin Joelin kanssa käyty aiemmin päivällä herkkuostoksilla, joten ilta jatkui yhteisen herkkuiltapalan ääressä. Tarjolla oli rieskaa, juustokeksejä ja vihanneksia sekä jälkiruoaksi hedelmiä ja marjoja, vanukasta ja suklaakeksejä. Iltapala meni niin myöhäksi että alunperin suunniteltu yhteinen leffailta olisi venähtänyt liikaa yli nukkumaanmenoajan, joten katseltiin elokuvan sijasta vain lastenohjelmia. Oli hienoa huomata, kuinka pienetkin yhteiset hetket yhdistävät perhettä ja tekevät iloisemmiksi. Taidan jatkossakin järjestää useampia pakollisia perheaikoja ja hivuttautua sinnikkäämmin lasten leikkeihin mukaan, silloin kun siihen on aikaa. Samalla tavalla voi myöskin rohkaista lapsia mukaan auttamaan kotitöiden teossa, jolloin nekin pakolliset arkiaskareet muuttuvat yhteiseksi ajaksi. Meidän perheessä etenkin Alex on innokas pikku apulainen, joten siitä on otettava ilo irti.

Kuinka paljon teillä vietetään perheen yhteistä aikaa? Kelpaatteko mukaan lastenne leikkeihin?

8 kommenttia:

 1. Meillä on vasta edessä se aika, että pääsen mukaan rakentelemaan duploilla jne kun Helmi täyttää ensi kuussa vuoden :) mutta varmasti tuokin aika ettei enää kelpaa leikkeihin tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Helmille jo etukäteen :) Pitää ottaa ilo irti siitä, kun vielä kelpaa lapselle kaveriksi ;)

   Poista
 2. Yritetään pelailla yms.
  katsella leffoja herkkujen kera.
  joskus kyllä surettaa kun yhteistä aikaa on vähän.
  mies on paljon töissä,täytyy tehdä kotihommia..pyykkiä,ruokaa laittaa,siivota.

  Eilen näin kun olimme leiksalla,tuli varmaankin mummi ja vaari pienen pojan kanssa ja poika leikki yksin,isovanhemmat räpläsivät puhelimiaan koko ajan.. :/
  välillä katsoivat pojan perään ja taas räpläsivät puhelimiaan..pelasivat vissiin jotain pelejä innokkaana.
  surullista kun nykyään teknologia voittaa kaiken muun ja räplätään puhelimia/tabletteja :/
  lapsille ei ole aikaa enää niin kun ennen oli..ennen oli jotenkin paremmin kun ei ollut kaikenlaisia laitteita mitä koko ajan räplätään innokkaana sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, ja harmillista, että arki ja pakolliset työt, kotityöt yms vievät aikaa perheeltä, mutta eipä sille voi mitään.

   Tosi harmi, että nykyään niin paljon aikaa menee puhelimet kädessä yms kun voisi olla mukana leikkimässä lasten kanssa. Sorrun siihen itsekin ulkona välillä.. Pitääpä yrittää parantaa taas tapojaan ja heittäytyä mukaan lasten touhuihin!

   Poista
 3. Meille yksi tärkeimmistä hetkistä päivässä on kun syömme illallista yhdessä. Käymme myös kerran viikossa perheuinnissa jolloin kaikki saa hassutella ja leikkiä vedessä. Lisäksi meillä on tapana viettää ehkä yksi (lasten)-leffailta ja yksi perhe saunailta viikossa. Meidän poikien leikit on vielä niin eri tasolla ettei yhteistä leikkiä vielä oikein löydy ja niihin kaivataan ehdottomasti vielä vanhemmat mukaan..! Että näin meillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä syöminen on kyllä tärkeä hetki päivässä. Meillä ei joka päivä sitä tehdä, riippuen töistä, menoista yms. Vauvauinnissa käydään kerran viikossa ja se on myös se koko perheen säännöllinen yhteinen juttu. Kiva kuulla, että panostatte noin paljon yhteiseen aikaan, kiitos kommentista! :)

   Poista
 4. Tosi kiva idea tuo yhteisen ajan järjestäminen! Meillä on niin pieni vauva, että yhteistä aikaa vietetään tosi paljon perheenä ja erikseen vanhempi+vauva vuorotellen. Mutta myöhempää ikävaihdetta ajatellen pidän tämän idean mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Maria! :) Vauvan kanssa on tietenkin hieman erilaista kun isompien lasten kanssa, mutta ihan yhtä merityksellistä se silti on :) Me pidämme myös tärkeänä sitä että lapset saa yksittäistä huomiota vanhemmiltaan, se on tärkeää kun huomion jakaa normaalisti useampi sisarus.

   Poista

Kiitos kommentista!