18. huhtikuuta 2015

Pikapiirakka

DSC_2719_1 DSC_2746_1 DSC_2749_1
Tänään juhlistettiin viikottaisella brunssillamme pikkuveljeni syntymäpäivää. Löysin meidän jääkaapista pari hieman nahistunutta omenaa joten päätin leipaista pikkuveljen kunniaksi piirakan ja testailla samalla Mylläriltä saamiani leivontatuotteita jotka jäivät Joelin synttäreillä käyttämättä. Testiin lähti siis Salarakkaan piirakka-aines. Hieman ihmeteltiin äitini kanssa tuota salarakas-nimeä, mutta ei kai se nimi miestä pahenna! Taikina oli helppo valmistaa: 3,5dl jauhoseosta, 125g leivontamargariinia (ohje sanoo voita), ½ dl vettä ja vajaa desi sokeria sekaisin kulhoon ja valmista tuli, ei tarvinnut edes yleiskonetta kaivaa esille! Taikina vuokaan, omenalohkot ja kanelisokeri päälle, uuniin n. puoleksi tunniksi.

Mestarileipuri mummini oli myös mukana brunssilla ja pohdittiinkin yhdessä tällaisten pika-ainesten tarpeellisuutta. Eniten tuli ihmeteltyä, mitä se oikeasti hyödyttää että käyttää oikotietä leivonnan helpoimmassa vaiheessa? Piirakka-aines pussin sisältöä lukiessamme päästiin kuitenkin siihen lopputulokseen, että harvoin leipovalle tämä on fiksuin ratkaisu. Taikinajauhossa on yhdisteltynä erilaisia jauhoja ja leseitä, jotka erikseen ostettuna vie paljon tilaa sellaisen kaapeista joka leipoo harvoin, mutta jotka tuovat rakennetta ja makua piirakkapohjaan. Maultaan piirakka oli hieman kuivahko, mutta hyvä! Tuomaristo peräänkuulutti hieman enemmän sokeria vaikka sitä olikin ohjeen mukaisesti. Tällä kertaa pikkuveli ei saanut kynttilöitä puhallettavaksi, mutta herkullinen piirakka syötiin hetkessä loppuun.

6 kommenttia:

 1. Itse mietin ihan samaa, onpa tyhmä nimi!

  Itse käytän noita pikajauhoja aika harvoin, mutta toi olikin hyvä pointti ettei tarvitse hankkia tusinan verran eri jauhoja kun leipoo! Joudun heivaamaan pussikaupalla vuosia vanhoja jauhoja roskiin joka kerta kun aion leipoa, kun yhden leivontakerran takia on ostettu ruisjauhoja ja grahamia ja sitä sun tätä :) täidän kokeilla noita valmiita sekoituksia kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, tiedä sitten mikä ajatus nimen keksijällä/hyväksyjällä on ollut.. :o

   Joo tuon saman asian minäkin järkeilin, että jos harvoin leipoo niin kaappeihin jää kaikkea turhaa lojumaan. :)

   Poista
 2. Itse olen kanssa miettinyt, että pitäisikö testata jotain tuollaisia valmiitakin. Sämpyläjauhoja joskus ostin, mutta en saanut niillä mieluisia - paljon mukavampaa on heitellä taikinaan summan mutikassa kaikkea mahdollista.. Mutta tosiaan, jos harvoin vain leipoisi niin varmasti olisivat käteviä. Tuollaiset piirakkajauhot minuakin tosin nyt kiinnostaa. Täytyy ehkä käydä tutkimassa pakkausselostetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toki se varmaan riippuu ihmisestä kokeeko valmissekoitukset paremmiksi kuin itse tehdyt sekoitukset, ainakin ne antavat enemmän tilaa luovuudelle. Noita Myllärin kotileivonta-aineksia on ainakin tätä piirakkajauhoa, mokkapaloille ja pullataikinalle. Ilmeisesti valikoimassa on myös paljon muuta - mitä nyt äkkiseltään selailin Myllärin sivuja :)

   Poista
 3. Nam, hyvältä näyttää! Meillä mies on sellainen jauhopeukalo, että tuskin tulee kokeiltua tuota seosta. Helpottaa kyllä varmasti joidenkin leipomista:)

  -Susanna / Colour Outside the Lines

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihanaa että teillä mies leipoo! Meillä ei kyllä Samia helposti saa leipomaan :D Kerran teki korvapuusteja niin leikkasi ekan pötkön väärin, sitten unohti ekalta pellilliseltä munavoitelun ja tokalta pellilliseltä sokerit. :P

   Poista

Kiitos kommentista!