23. huhtikuuta 2015

Itsetehdyt soseet vs. kaupan valmiit soseet

Hugo alkoi maistelemaan soseita viiden ja puolen kuukauden ikäisenä. Minulle on ollut kovin tärkeää tarjota Hugolle parasta ja puhtainta ruokaa maisteltavaksi. Kaupan soseissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa - en sitä sano, mutta miksi valitsisin kaupansoseet kun vaihtoehtona on tarjota puhdasta ruokaa ilman lisäaineita vain pienellä vaivalla? Ja mahdollisesti vielä edullisemmin? Pienen vauvan herkkä suolisto ei tarvitsisi mitään turhia aiesosia. Joelille syötin aikoinaan hyvin paljon kaupan soseita, Alexille taas tein lähes kaiken itse mutta sai hänkin välillä valmissoseita - en siis ole mikään purkkiruokaa vihaava hihhuli.

Hugon soseisiin olen käyttänyt raaka-aineina pääosin luomua sekä kotimaista. En oikein tiedä kumpi edellämainituista olisi "laadukkaampaa"; ulkomaalainen luomu vai kotimainen ei-luomu. Mielipiteitä? Hugo on maistanut bataattia, porkkanaa, perunaa, parsakaalia, kesäkurpitsaa, kanaa, lohta ja palsternakkaa, riisi- ja kaurapuuroa sekä omena- ja päärynäsosetta. Hedelmäsoseita en ole tehnyt itse, mutta pyrin valitsemaan kaupansoseet sen mukaan mitä ne sisältävät. Toistaiseksi olen löytänyt kaupasta vain Nutricia Muksun Omenatäyshedelmäsosetta, joka ei sisällä ylimääräisiä ainesosia. Soseessa ei ole muuta kuin omenaa ja hieman happamuudensäätöainetta, kaikki tapiokatärkkelykset sun muut epämääräiset ainesosat puuttuvat. Tiistaina syynäillessäni perhemarketin sosehyllyjen valikoimaa tarkemmin niin törmäsin myös Semperin sose "pusseihin" ja Semper Eco -luomusoseeseen jossa ei myöskään ole lisäaineita. Eilen yksihenkinen raatimme pääsi maistamaan Semper Eco mango-omenasosetta välipalalla ja hyvin näytti kelpaavan. Ainoa huono puoli on se, ettei kantta saa uudelleen suljettua jos koko sosetta ei syö loppuun. Piti siis pakata sose erilliseen astiaan säilöttäväksi.
_DSC0832_1
Olen tehnyt hieman tutkimuksia ja vertaillut omatekemiä soseitani ja kaupansoseita keskenään. Moni väittää omatekemien soseiden tulevan paljon halvemmaksi kuin valmissoseiden, joten lähdin selvittämään tämän toteamuksen paikkaansapitävyyttä ja suhdanteita. Käytinkin edellisellä kauppareissullani pitkän ajan kyykkien sosehyllyssä vertailemassa hintoja ja ainesosaluotteloita. 

Omatekemien soseideni hintaa laskiessani menin eri laskukaavojen kanssa hieman sekaisin, mutta lopuksi päädyin käyttämään laskukaavaa jossa vertailin jokaisen raaka-aineen kilohintaa erikseen ja yhdistelin niistä annoksia jotka suhteutin valmissoseiden kokoisiksi, eli 125g annoksiksi. Tällaisessa epävirallisessa tutkimuksessa virhemarginaalia tietenkin on, sillä jokaisessa annoksessa ei välttämättä ole saman verran tiettyä raaka-ainetta. 

Heti alkuun voi tietenkin päätellä, että jos soseiden raaka-aineet ovat kilohinnaltaan edullisempia kuin purkkiruoan kilohinta, on itstehty luonnollisesti halvempi. Tämä pätee kaikkiin käyttämiini vihanneksiin, mutta lihan osalta kilohinta on huomattavasti kaupansoseita kalliimpaa. Annoksen kilohinta perustuu kuitenkin lihan ja vihannesten sekoitukseen, eli se vaihtelee hieman riippuen mistä raaka-aineista sosetta on tehty ja mikä on lihan määrä verrattuna vihannesten määrään. Valitsin vertailukohteiksi eri valmistajan soseita jotka olivat sisällöltään suurin piirtein samaa kuin minun tekemät soseet.

20150421_202352_1 Piltti Pikkukalastajan herkku:
En huomannut kaupassa katsoa tämän hintaa mutta Nestlén nettisivuilla sanotaan suositushinnaksi 0,99€/annos eli 7,92€/kg. Lohta on suhteessa mielestäni todella vähän, vain 10% kokonaissisällöstä, kasviksia puolestaan 52%. Loput 38% on siis pelkkää vettä ja tärkkelystä.

_DSC0838_1 Itsetehty vaihtoehto: Suomalaista kirjolohta, peruna ja porkkana (luomu) 0,68€/annos eli 5,41€/kg
Lihapitoisuus n. 20%, eli 25g/125g. Huomattavasti enemmän kuin valmissoseen säälittävät 10%.

Säästä itse tekemällä 2,51€/kg ja 0,31€/annos

20150421_202650_1 Nestlé Bona Kanaa ja bataattia 0,79€/annos eli 6,32€/kg

_DSC0847_1 Itsetehty vaihtoehto: Suomalaista kanaa ja bataattia (luomu) 1,05€/annos eli 8,40€/kg

Säästä purkkiruokia ostamalla 2,08€/kg ja 0,26€/annos. 

20150421_202233_1 Piltti Kasvis-naudanlihasose 0,80€/annos eli 6,40€/kg

_DSC0854_1Itsetehty vaihtoehto: Suomalainen naudanjauheliha (luomu), peruna ja porkkana (luomu) 0,47€/annos eli 3,76€/kg

Säästä itse tekemällä 2,64€/kg ja 0,33€/annos

20150421_202906_1 HIPP Luomu peruna&parsakaali 0,69€/annos eli 5,52€/kg
En löytänyt valikoimasta yhtäkään pientä purkkia lihaa sisältävää luomusosetta, joten vertailukohteeksi valikoitui pelkkä kasvissose.

_DSC0832_02
Itsetehty vaihtoehto: Suomalainen peruna ja parsakaali (luomu) 0,34€/annos 2,74€/kg

Säästä itse tekemällä 2,78€/kg ja 0,35€/annos

20150421_202608_1 Nutricia Muksu kalkkuna-kasvismuhennos 0,84€/annos eli 6,72€/kg

_DSC0857_1Itsetehty vaihtoehto: Suomalainen kana, porkkana (luomu), peruna, palsternakka (luomu), kesäkurpitsa (luomu) 0,56€/annos eli 4,49€/kg
Mä en ole tehnyt Hugolle kalkkunaa vielä ollenkaan, joten otin tähän vertailtavaksi myös kanaa. Kalkkuna on raaka-aineena tietääkseni hieman kanaa edullisempaa, eli se saattaisi laskea kilohintaa vielä hieman.

Säästä itse tekemällä 2,23€/kg ja 0,28€/annos


Kotitekoiset soseet tulevat nähtävästi aina halvemmaksi, paitsi jos tekee kana-bataattisosetta. Mutta eikös se niin ole, että poikkeus vahvistaa säännön? Suomalainen kanafile ja luomubataatti ovat raaka-aineina melko kalliita, ja vertailussa ollut Bona-sose taitaa olla kaupan halvimpia merkkejä. Laskin näiden tulosten perusteella keskimääräisen säästön, ja suljin laskuista pois tuon bataatti-kanasoseen. Jos mietitään, että vauva syö kaksi 125g kokoista kasvis/liha-ateriaa päivässä, niin aterioita on viikossa 14. Tekemällä soseet itse säästää viikossa noin 4,45€ keskimääräisen säästön ollessa 0,32€ per annos. Vuositasolla tämä tekee n. 230€. Jos lapsi syö yhden kana-bataattisoseaterian viikossa, jää itse tehdyllä soseella tappiolle n. 13,5€ vuodessa. Kun kokonaissummasta lasketaan pois 13,5€ "bataattihävikkiä" on vuositasoinen säästö reilut 215 euroa. Ei sillä ihan ulkomaille lähdetä, mutta saa esimerkiksi maksettua osan lapsen vakuutusmaksuista, uudet laadukkaat ulkovaatteet tai vaikka koko perheen huvipuistoretken.

Teettekö soseet itse vai ostatteko valmissoseita? Miksi olette päätyneet siihen ratkaisuun?

41 kommenttia:

 1. Mulla ei ole ollut aikaa tehdä itse :| lisäksi on tosi vaikeaa ollu saada pojat syömään mitään. Tänään sain ekan kerran minin syömään jauhelihakeittoa kun soseutin sekottimella. Söikin tosi paljon. Mietin vaan sitä kuinka nämä määrät pitäis suhteuttaa? Eli jos syö niitä 8kk ja 1v eli keskikoon purkkeja niin annanko ns oikeeta ruokaa saman määrän vai vähemmän ettei saa vatsanpuruja? Oon oikeesti ihan pihalla enkä muista yli 3v takaisia juttuja miten isompi söi. Ku mietin et se kaupan sose on jotain tahmaa ja jos sen lämmittää ja jättää hetkeks niin se tahma menee ihan liruks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuo ajankäyttö on kyllä hankala, itsekin kokkailen joskus yön pimeinä tunteina kun ei muka ole aikaa muulloin :D Kiva, että jauhelihakeitto on maistunut pikkuiselle. Mä varmaan antaisin vähemmän, koska omatekemä on ravinteikkaampaa. Mutta kaipa se lapsi lopettaa syömisen kun on tarpeeksi kyllläinen :P Mäkin oon välillä ihan lahopää vaikka on isompien lasten aikaiset kokemukset kuitenkin olemassa. Ei sitä aina voi muistaa ja tietää :D

   Poista
  2. Tuntuu kun tässä on harjoiteltu, et syö vaikka kuin paljon ja paastoo sit muutaman päivän et ilmeisesti pitänee alkaa antaan sit tosiaan vähemmän :) Ja ei tosiaan muista kyllä mitään vanhoja :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus!
  Ekalle lapselle ostin paljon purkkeja kunnes alkoi syömään samaa kuin me, nyt tokalle tehnyt toistaiseksi kaiken ite paitsi luumusoseen (en hedelmiäkään aio tehdä mut ei olla viä niihin edetty). Miettiny oon kyllä et alanko lihoja itse keittään - onko sulla vinkkejä liharuokien valmistukseen eli miten hienonnat ja miten pakastat? Myös ideoita eri ruokasekoituksiin olis kiva kuulla - esim mitä yhdistät kanan kanssa jne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta kans hedelmäsoseet on ollu jotenkin hankalia. Muutamia oon joskus tehny mutta en oo sit jaksanut. Hugo ei kyllä oo syönyt juuri mitään hedelmäsoseita, ku kuulemma ei tarvii antaa näin pienelle vauvalle vielä niitä makeita soseita. Vähän omppua puuron sekaan on riittänyt :) Mä keitän tai höyrytän lihat, soseutan ihan perus tehosekoittimella ja vähän keitinvettä notkistamaan, sit jääpala- tai silikonimuotteihin ja pakkaseen. Oon sekoitellut annoksiin ihan mitä tahansa kasviksia lihojen kanssa, porkkanaa, bataattia, perunaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia yms. Mielikuvitus on rajana ja meillä ainakin kaikki maistuu :)

   Poista
 3. En oo tutustunut vielä sosemaailmaan tarkemmin, kun tässä kirjottaessa tissillä roikkuu vasta 15 päivän ikäinen poika, mutta aihe kiinnostaa ja aion tehdä pääasiassa itse soseet.
  Tuli vain mieleen, että eikös kana-soseen voisi tehdä broilerin jauhelihastakin? Oon pari kertaa ostanut sitä lidlin tarjouksesta, muistaakseni se on jopa niinkin halvalla kun 1,99e/450 vai 400g. En vaan oo vielä keksinyt meille aikuisille siitä mitään oikeasti herkullista ruokaa.

  Voisin kuvitella, ettei noissa kaupan soseissakaan mitään kanan sisäfilettä (onko kanasta ees sellasta :D) käytetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onnea, pienokaisesta <3 Toi on muuten tosi hyvä vinkki, ei oo itellä käynyt mielessäkään, kiitos! :) Mä oon aina ostanut vaan rintafileitä ja ne on kyllä tosi paljon kalliimpia ku kanan/broilerin jauheliha.

   Poista
 4. Meidän poika nyt syönyt muuteman päivän soseita .... Ja tänää tein itte perunaa ja porkkana sosetta .... Huomattavasti paremman näköistä yms ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt oon itte aatellu että alan tekee kaikki itse ...

   Poista
  2. Kiitos kommentista! :) Omatekemissä kyllä huomaa eron. Jotenkin ne kaupansoseet on niin teollisen hajuisiakin, vaikka on vaan "sitä samaa" porkkanaa yms. :)

   Poista
 5. Meillä Oliver on tykännyt kaupan bataatista ja kesäkurpitsasta. Tein itse eilen ensimmäistä kertaa soseita ja siellä oli bataattia, kesäkurpitsaa sekä broileria ja laskin että olisi 0.30 € / annos edullisempi. Mutta sitten kun käyttää perunaa ja porkkanaa soseissa niin tulee kyllä huomattavasti edullisemmaksi, kun tuo bataatti ei kumminkaan mistään edullisimmasta päästä ollut :)
  Hedelmäsoseet ostetaan kyllä kaupasta, eikä niitä aleta tekemään. Puurot tehdään itse, mielestäni ei ole mitään järkeä ostaa valmispuurojauheita jotka maksaa n. 4 € ja siitä saa 7 annosta, kun ostaa pikakaurahiutaleita ( 750 g maksaa 0,79 € ).

  - Liina
  olivertekimeistaperheen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan myös Joelin vauva-ajoilta tuon bataatti-kesäkurpitsasoseen olleen pojan herkkua :) Totta, raaka-ainevalinnat vaikuttaa hintaan. Bataatti on tosiaan kallista! Mä oon myös puurot tehnyt hiutaleista jotka jauhan tehosekoittimella hienommiksi. :)

   Poista
 6. Koko postausta en jaksanut lukea, mutta valmiita hedelmäsoseita jos kaipaat, niin suosittelen kipittämään hillohyllylle. Siellä on sellaisia tetroja kuin Bonne. Ovat hedelmäsoseita, joissa ei lisättyä vettä, riisitärkkelystä, säilöntäaineita tms. Eli siis pelkkää hedelmää. Kun lapsi oli soseiässä, tein kaiken itse, nyt löysin Bonnet ja käytän niitä luonnonjugurtin maustamiseen ja smootiesiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä! Ostinkin heti itselleni testiin mansikkasosetta, hyvin maistui vaniljajäätelön kanssa :)

   Poista
 7. Ite teen lämpimät ruuat, puurot, osa hedelmistä yms. Kuvottaa se purkkiruuan haju niin paljon, etten pysty semmosta syöttämään lapsellekaan kuin ihan pahimmassa hädässä. Esikoinen myös sormiruokaili paljon ja samaa linjaa jatketaan kuopuksen kanssa kunhan 5-6 kk tulee täyteen ja aloitellaan kiinteitä. Mä en henk.koht. jaksa raahata kilokaupalla lasia ja vettä kotiin ja maksaa vielä siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo lasijätteestä maksaminen ja vedestä, on myös hyvä pointti. Me pyritään myös esim mehut sun muut ostamaan täysmehuina juuri sihsi, ettei tarvitsisi kantaa vettä kotiin. Mä en ole koskaan oikein oppinut sormiruokailua, mutta ehkä sitä pitäisi vaan rohkeasti lähteä kokeilemaan :)

   Poista
 8. olen jo hetken lukenut blogiasi ja susta välittyy semmonen tiukkis kuva.
  Kun muistelin et valitit kerran pitsastakin jotain..et oot jotenkin liian pikkutarkka ja omaa kehoasikin tuijotat ja pitäis laihtuu yms.
  joskus kannattaa rentoutua ja heittää aivot narikkaan hetkeksi.
  huvittaa kun oot kuvannut kaupassa noita purkkeja ja kykkinyt siellä.. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voit arvata paljonko mua itse huvitti ja nauratti siellä kykkiminen :D Oon kyllä joissain asioissa aikamoinen kukkahattutäti, se on myönnettävä. Mutta en mä siltikään pidä itteäni kovin tiukkiksena :P Kiitos kommentista, täytyy yrittää vähän höllätä ;)

   Poista
 9. Lasten purkkiruoissa ei ole lisäaineita :) Tuo on ihmisten harhaluulo, että lasten purkkiruoka on verrattavissa aikuisten eineksiin. Kiva kuitenkin, että olet noin paljon asiaa jaksanut selvittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkaappa joskus huvikses vaikka jonkun hedelmäsosepurkin ainesosaluetteloa. Vaikka niissä ei olisikaan lisäaineita, on niihin lisätty turhia aineita kuten vettä(jopa niin, että suurin osa tuotteesta on vettä), tärkkelystä ja jopa sokeria. Tässä Piltti Aurinkoinen -soseen ainesosaluettelo: "Vesi, mangosose (24,5%), aprikoosisose (23%), ananassose (7,5 %), tapiokatärkkelys, sokeri, C-vitamiini, hapettumisenestoaine (askorbiinihappo). Raaka-aineet eivät sisällä gluteenia. Sokereiden kokonaismäärä on 9,0g/100g, josta 3,1g on lisättyä."

   Poista
  2. Tuo lisäaine-termi antaa ehkä hieman tulkintavaraa. Tässä tapauksessa en tarkoittanut lisäaineilla vai E-kodattuja aineita yms, vaan kaikkea ylimääräistä jota on soseisiin lisätty, kuten tärkkelys, sokeri, vesi, yms. Juurikin näin, miten toinen kommentoija oli tarkoittanut. :)

   Poista
 10. Mäkin tein itse kaikki soseet, myös hedelmäsoseet ja olen nyt käyttänyt puuron joukossa myös noita Binnen soseita. Helpoimmat ja edullisimman hedelmäsoseet oli Pirkan kuivatuista luomuluumuista ja -aprikooseista tehdyt soseet sekä omena ja päärynä, tosin päärynän paras satokausi meni jo ohitse. Mango, persikka ja nektariini onnistuivat myös ihan kivasti, mutta hintaa tuli enemmän. Pakastemustikoita on helppo vain heittää puuron joukkoon kypsennyksen loppuvaiheessa. Samoin pakastettuja banaanisiivuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, empä ole tuotakaan ajatellut että kuivatuista hedelmistä voisi tehdä sosetta. Mä olen tehnyt aikoinaan vain banaanista, omenasta, mangosta ja päärynästä soseita itse. Mustikkasose kokeilu meni muistaakseni ihan pieleen, mutta mustikoita nyt ei periaatteessa ehkä tarvitse soseuttaa, menee sormiruoasta. :)

   Poista
 11. *siis Bonnen, ei Binnen. :)

  VastaaPoista
 12. Olipas mielenkiintoinen postaus! Tein A-murulle kaikki soseet itse, jos oli mahdollista, mutta esim. pitkälle matkalle ei oikein viitsinyt ottaa laukkuun lihasosetta lämpenemään. :) A-muru söi vain kahta kaupan ruokasosetta, joten ruokavalio olisi kaupan hyllystä ollut todella rajoittunut. :D Hedelmäsoseet ostin tosin kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Matkoilla purkkisoseet on kyllä ihan fiksuja, eikä se nyt maailmaa kaada jos joskus syö :)

   Poista
 13. mikset tee muuten itse myös hedelmäsoseita?
  Kun hehkutat niin että teet itse kasvissoseita niin samallahan teet myös muutkin soseet.
  Ja tuskin se lapsen vointiin vaikuttaa,teetkö ne itse vai oletko laiska äiti ja syötät kaupan purkkeja.
  Ei kai niitä myytäis ollenkaan jos niissä olisi kaikkea myrkkyä niin sanotusti.
  Hyvin on kasvaneet meidän kaikki kolme lasta kaupan purkeillä..
  ja kotiruoka maistuu myös hyvin..saa ne lapset kuitenkin joskus jotain herkkua suuhunsa.
  Eihän niitä voi vahtia esim kymmenen vuotiaana enää että käykö karkkia ostamassa vai ei..

  nykyään on kummallista tuo kun ei saisi sitä ja ei saisi sitä syöttää yms.
  Nykyäänhän ei saisi itsekkään syödä paljon mitään.
  Älä syö sitä äläkä juo alkoholia yms.
  Kaikki on terveydelle vissiin huonoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta niinhän se on että jotkut asiat on huonoksi vaikka kuinka ei toivoisi niin. Jos haluaa pitää itsestään ja kropastaan huolta (en puhu nyt vain ulkonäöllisesti). Alkoholi jonka mainitsit nyt esim vain ON huonoksi sulle, halusitpa sitä vai et :D Samoin ns. myrkkyruuat, tottakai kannattaa AINA valita terveellisempi itsetehty vaihtoehto ilman turhia kemikaaleja jos on mahdollisuus. Luuletko tosiaan että kaikkea mitä kaupasta saa ostettua on terveellistä? Se, että jotain myydään ei tarkoita ettei se olisi sulle pahaksi, hyvänä esimerkkinä juuri tuo alkoholi tai tupakat. Kyllä röökiä vaan kaupan hyllyltä saa, ei se silti tarkoita ettei se olisi "myrkyllistä" ja sulle huonoa :)

   En ikinä kutsuisi valmisruokaa käyttävää äitiä laiskaksi, tosi röyhkeätä että edes oletat ihmisten jotka tekee itse soseiden ajattelevan näin!

   Muutenkin kommenttisi on todella outo! Mitenniin hehkuttaa, koko kirjoituksen pointtihan oli että Jenni selvitti kannattaako tehdä ite, en ainakaan itse huomannut että se ois mitenkään hehkuttanut.

   Eniten mua ihmetyttää kuitenkin pointtisi, ettei kymmenenvuotiaan karkinsyöntiä voi vahtia. Mistä se saa karkit? Jollain sen pitää ne maksaa, mistä 10 vuotias saa vanhemmilta salaa rahaa? Aika erikoista. Ei mua haittaa, että mun 9-v tyttö syö karkkia, mutta tosi outoa jos se 10 vuotiaana yhtäkkiä ostelisi karkkia ilman että tietäisin asiasta. En ole kyylä, mutta kyllähän nyt vanhempien pitää tietää mistä 10v saa rahaa ja mihin sitä käytetään!

   Olipa kaikin puolin outo ja ihmeen provosoiva kommentti :D

   Poista
  2. Niin ja kiitos Jenni, itsellä nuorin on jo kasvanut soseiästä ohi, mutta mielenkiintoista ja hyvää tutkimusta olet tehnyt! :)

   Poista
  3. No olen kyllä ollut vähän laiska noiden hedelmäsoseiden kanssa, mutta meillä nyt Hugon kohdalla ei vielä edes syödä hedelmiä, paitsi vähän omenaa puuron seassa. Oot Anonyymi oikeassa että siinä samassahan nekin tekisi. :)
   En kuitenkaan mieltäisi heti laiskaksi, niitä jotka eivät syystä tai toisesta itse tee soseita. Eiköhän ne kaupan soseet ihan syötäviä ole, mutta kyllä ne silti "huonompia" ja ravintoköyhempiä on kuin itse tekemät.

   Hannahuu oot oikeassa, että kyllä kaupasta löytyy niitä huonojakin tuotteita! Miksi kukaan ehdoin tahdoin valitsisi jatkuvasti sen huonomman vaihtoehdon? Satunnaiset kerrat ei tietenkään pahaa tee.. :) Kyllä mekin joskus syödään eineksiä ja roskaruokaa, mutta silti pyrin pääasiassa tarjoamaan terveellistä ja ravinteikasta ruokaa lapsille.

   Oon myös samaa mieltä, että kyllä sitä kymmenvuotiastakin voi vahtia, jos niin haluaa! Sen ikäinen lapsi saa rahansa vanhemmilta/huoltajilta joiden tehtävä on myös valvoa minne ne rahat käytetään, eri asia toki jos antaa rahaa mutta antaa lapselle myös vapauden tehdä sillä mitä lystää. Enkä minäkään näe siinä pahaa että joskus syö karkkia, kohtuus kaikessa vaan :)

   Poista
 14. Banaani on tosi helppo haarukalla muussata ja on 100% hedelmää. Samoin suomalaiset pakastemarjat(mustikka, mustaherukka, vadelma, mansikka), pikkasen kiehuvaa vettä ja haarukka muussiksi :)
  Omenaa olen keittänyt vähän niin tulee pehmeää. Kiivi ja päärynä on valmiiksi pehmeitä :)
  Helppo myös tehdä hedelmäsoseet itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) En tiedä miksi olen pitänyt hedelmäsoseita joinakin "mörköinä" jotka ovat olevinaan tosi vaikeita. Pitää alkaa kyllä niitäkin tekemään itse kunhan Hugo alkaa enemmän hedelmiä maistelemaan.

   Poista
 15. Mä tein alussa soseet itse, kyllästyin kun Noel ei meinannut millään alkaa syömään. Alettiin antamaan erivaihtoehtoja kaupasta ja kuukauden maistelun jälkeen ruokaa menee jo kiitettävästi alas. Pitäisi taas alkaa itse tekemään noita soseita vaikka olenkin sen suhteen ollut laiska, mutta toi tärkkelyksen ja veden määrä on kyllä kaupan soseissa kamalan suuri! Mä ostan kaupasta paljon luomuruokia joihin ei ole lisätty mitään, varsinkin kaikki hedelmä ja puuroruoat löytyy helposti! Tuoreista kasviksista ja marjoista annan mielummin kotimaista kuin luomua. Kotimainen vain on kotimainen ei luulisi niistä ainakaan tulevan mitään :) Nyt kun Noel lähenee vuoden ikää niin helpottaa paljon kun saa syödä samaa kotiruokaa kuin mekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös kiinteiden aloitus hanklaa, mut onneks Hugolla kesti ehkä 2-3 viikkoa niin alko syömään jo kunnolla. Musta on vaan tyhmää se, että varsinkin kun soseita aletaan maistelemaan tyyliin 1-2 lusikallista, niin sosettahan menee hirveästi hukkaan kun ne säilyy avattuina vaan pari päivää. Siinä pienet jääpalakuutiot ei paljoa haaskaa ruokaa. Toi on ihan hyvä pointti kyllä että kotimainen on aina kotimainen. Mun kaveri myös just sanoi sitä, että esim joku amerikkalainen luomu, siinä voi silti olla enemmän jotain mömmöjä kuin suomen omissa raaka-aineissa. :) Se tosiaan helpottaa kun vauva alkaa saamaan samaa ruokaa kun muut :)

   Poista
 16. Meillä tehtiin ruokasoseet itse. Myös osa hedelmäsoseista. Reissuun lähtiessä oli jotenkin helpompi ottaa valmis hedelmäsose välipalaksi (niitä kun en pakastanut, kuten ruokasoseita). Ja suomalaista (etenkin lähiruokaa!) tietenkin suosin aina kun se on vaan mahdollista. Luomua en niinkään, suomalaiset raaka-aineet ovat kuitenkin melko puhtaita ja kestävästi tuotettuja). Oletko muuten maistanut niitä kaupan ruokasoseita? Ihan hirvittävän makuisia. Omat soseet maistuivat paljon paremmalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Reissun päällä valmissoseet on kyllä fiksuja kun säilyvät huoneenlämmössä :) Oon joskus maistanut joo kaupansoseita, ei todellakaan mitään herkkua! Ja kun sen purkin avaa niin siinä on välillä semmoinen ällö vetinen kerros päällä :o

   Poista
 17. Voi vitsit, miten ihanasti oot jaksanut asiaa tutkia! Kiitos tästä, muistan tämän sitten kun lapsi minulle suodaan :) kynnys ostaa purkkiruokia kyllä nousi, vaikkei säästö mitään tonneja olekaan.

  VastaaPoista
 18. Eiköhän mielipiteitä ole monia ja eipä tuossa mainittu et kommentin kirjoittaja itse juo alholia ja tupakasta ei mainittu mitään myöskään.
  kannattaisko hankkia silmälasit ihan.

  VastaaPoista
 19. Moi!
  Tuohon mietteeseen, että ulkomaalaista luomua vai kotimaista ei-luomua, niin ehdottomasti kotimaista ei-luomua jos kotimaista luomua ei ole! Sen lisäksi että tuet suomalaista ruokaa, lautaselle todennäköisesti päätyy vähemmän mahdollisia torjunta-aineita kuin ulkomaalaisessa luomussa.Suomessa maatalous käyttää vain murto-osan siitä torjunta-ainemäärästä mitä muut (varsinki etelä-) euroopan maat. Siitä määrästä päätyy niitä kyllä ihan sinne luomuviljelyksille jos ei tahallisesti niin ainakin tahtomattakin. Suomen 'perus'maatalous on luomua eurooppalaisten rinnalla. Eikä pidä unohtaa, että kasviksiin ja viljoihin saattaa tulla tauteja joita torjunta-aineilla ennaltaehkäistään. (Esimerkiksi rukiin torajyvää ei tarvitse montaa syödä niin se saa aikaiseksi abortin).
  Ja tuohon sosehommaan; itselläni ei (vielä) ole lapsia, mutta kyllä aion mahdollisimman monet soseet sitten tulevaisuudessa valmistaa itse. Ihan siksi, että kaupan soseet on steriloitu. Ne ovat kuollutta ravintoa. Omatekemistä soseista lapsi saa enemmän ravintoaineita sekä vahvuutta immuunipuolustukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos hyvästä kommentista ja fiksuista ajatuksistasi. Olet ihan oikeassa, täytyykin vastedes miettiä tuolta kantilta ostaessaan ruokaa vauvalle ja toki muutenkin. :)

   Poista

Kiitos kommentista!