24. helmikuuta 2015

"Koti on siellä missä olen sinun kanssasi"

Kirjoitin alkuvuonna muuttohaaveistani sekä isomman asunnon tarpeesta. Tammikuussa meistä tuntui siltä, että halusimme mahdollisimman pian isompaan asuntoon ja pois tästä pienestä kolmiosta. En kestä ahtautta enkä tilanpuutetta ja olen tympääntynyt rapistuneeseen vuokra-asuntoon jota ei ole peruskorjattu ikinä ja jonne ei saa tehdä mitään kunnostustöitä - ei vaikka kaapinovet tippuvat saranoiltaan ja laatikot hajoavat käsiin (tämä on suora esimerkki keittiöstämme). Nyt mieli on kuitenkin muuttunut kokonaan, ja nuo asiat tuntuvat yhtäkkiä paljon vähemmän ärsyttäviltä. Pohdiskeltiin tulevaisuutta, mietittiin raha-asioita ja laitettiin asioita tärkeysjärjestykseen. Totesimme, että olemme mieluummin valmiita tinkimään asuinneliöistä ja tilasta, kuin siitä rahasta mitä isommassa kodissa asuminen meille kustantaisi. Joku saattaa pitää tätä ajatusta mielipuolisena - ahtautua nyt pieneen kolmioon kolmen lapsen kanssa ja vielä haaveilla neljännestä! Hullun hommaa. Toisinaan olen samaa mieltä, mutta yritän pitää järkisyyt mielessä.
kotikollaasi_1
kotikollaasi_2
Me toivomme, että säästämällä asuinkustannuksista ja tinkimällä kodin neliöistä voisimme jättää yhden välivaiheen pois ja muuttaa omaan kotiin suoraan tästä sitten kun sen aika koittaa. Uskon, että oma huone on teinille paljon tärkeämpi kuin leikki-ikäiselle. Ensiasunnon ostaminen viiden tai ehkä jopa kuuden hengen perheelle tietää useiden vuosien säästämistä, vasinkin kun perheen toinen elättäjä nostaa minimiäitiysrahaa. Tämäkin valinta on paitsi toive pitkästä kotonaolemisesta myös käytännöllisempi järjestely meille. Kolmen lapsen päivähoitomaksujen jälkeen mahdolliset palkkatuloni kokemattomana työntekijänä ilman ammattia kuittaantuvat melko tasan samaan summaan kuin mitä saan kotona olemisesta. Puhumattakaan siitä, ettei läheskään jokaiselle työnhakijalle riitä töitä.

Muuttoaikeitamme rajoittaa vielä yksi asia josta emme ole valmiita tinkimään. Nykyinen vuokra-asuntomme on hyvällä sijainnilla palvelujen lähellä ja tahdomme ehdottomasti asua tällä alueella jatkossakin. Suurin syy siihen on, että tahdomme muutaman vuoden päästä lähettää lapsemme opin tielle yhteen Suomen parhaimmista kouluista. Oli koti sitten oma tai vuokrattu, niin sen täytyy sijaita tämän koulupiirin alueella.

Löytyykö ruudun siltä puolen muita jotka syystä tai toisesta asuvat tietoisesti "liian pienessä" asunnossa?

8 kommenttia:

 1. Hienoa että olette päättäneet sijoittaa rahat paremmin. Olisihan asuntokin hyvä sijoituskohde mutta lapset ovat vielä pieniä eikä osaa kaivata omaa tilaa tuossa vaiheessa. Luulin että lapsilukunne on täynnä mutta selvästi teille on vielä neljäs lapsi tulossa :) ihanaa! Tosin sitten ehkä jää koti pieneksi :D kaikkea hyvää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Lapsiluvusta ei olla vielä varmoja mutta emme halua poissulkea mahdollisuutta neljännestä lapsesta.

   Poista
 2. Kuulostaa järkevältä ja itse aina huoneeni jakaneena, myös teini-iässä en moiti ollenkaan sitä vaihtoehtoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jakanut huoneen siskoni kanssa koko lapsuuteni, oman huoneen taisin saada juuri ennen yläasteelle siirtymistä :)

   Poista
 3. Saanko udella onko koulu mahdollisesti Ressu tai SYK vai jokin pienempi? :) ymmärrän, jos et halua kertoa, uteliaisuudesta kysyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pojat menee ruotsinkieliseen kouluun, Espoon puolelle :)

   Poista
 4. Meillä alkoi isompi kaivata omaa tilaa kun täytti kymmenen.
  Ostimme omakotitalon ja itse kävin sen jälkeen vasta ammatin itselleni.
  Töitähän kun ei oikein saa jos ei ole kouluja käyty.
  Ja onhan tämä ollut elämän parhaita päätöksiä.
  Pääsi vuokra-asunnosta pois , meillä oli vielä naapurit niin ärsyttäviä, metelia ja kolinaa kun kuunteli öisinkin niin nopeasti kypsyi ajatus omasta.
  Ja kivempi maksaa omaa pois ja remppailla kun toiselle maksaa.
  Ihan parasta on ollut :)
  En vaihtaisi enää pois..muksut pääsee omalle pihalle ja näen keittiön ikkunasta mitä touhuilevat.
  Ja isoimmilla on se oma huone mitä tuo kymmenen vuotias ehti hetken jo toivoa.
  Voi pyytää kavereita yökylään yms.

  VastaaPoista
 5. Me asutaa omassa kolmiossa, mutta haaveilemme isommasta. Marraskuussa syntyi kolmas lapsemme, joten tiedän hyvin tuon tilan ahtauden. Vaikka asunto remontoitiin (ennen lapsia) mieleiseksemme ja on loistavalla sijainnilla, olisi oma tila tai edes yksi huone lisää aivan ihanaa. Olemme muutamia kertoja harkinneet vuokralle muuttamista, jotta saisimme sen ylimääräisen huoneen. Olemme kuitenkin jääneet maksamaan omaa pois. Tämän myytyämme meillä on käsiraha isompaan asuntoon/omaan taloon. Tarkoituksemme on muuttaa tästä pois viimeistää kun esikoinen menee kouluu , eli 3vuoden päästä. Asumme pienehköllä paikkakunnalla, mutta en halua että lapset joutuvat vaihtamaan koulua kesken kaiken. Tsemppiä pienten neliöiden keskellä, kyllä sitä jaksaa kun tietää joskus pääsevänsä siitä pois! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!