4. helmikuuta 2015

Hugon kuukausiraportti #4

Hugo saavutti neljän kuukauden iän viime viikonloppuna, ja päivittelen kuulumisia vasta nyt neuvolan jälkeen mittojen ja lääkärikuulumisten kera. Odottelin lääkärin vastaanottoa mietiskellen Hugon mahdollisia allergioita, mutta lääkäri oli sitä mieltä että oireista huolimatta allergioita tuskin on koska vauva on pääosin hyväntuulinen. Päätimme kuitenkin seurata tilannetta ja pohtia asiaa uudelleen kuukauden kuluttua neuvolassa. Muuten pojan voinnissa ei ollut huomioitavaa. Hugo kasvaa pituudessa hyvin mutta painokäyrä on hitaamman puoleinen ja hidastuu entisestään koko ajan. Tämä on kuulemma rintaruokituilla lapsilla varsin yleistä joten huolenaihetta ei ole ja saadaan jatkaa täysimetyksellä ainakin ensi neuvolaan asti. Luulen, että aletaan maistelemaan kiinteitä reilun viiden kuukauden iässä, eikä jatketa täysimetystä ihan puolivuotiaaksi. Saa nähdä muuttuuko mieleni siihen mennessä, kuten se on imetyksen suhteen muuttunut jo muutenkin. 

_DSC0456_2

Hugon kehityksessä on kuluneen kuukauden aikana tapahtunut muutama iso asia: hän on oppinut kääntymään selältä vatsalleen ja kääntyy myös toisin päin. Hän on löytänyt kätensä ja osaa tarttua esineisiin ja ohjata ne suuhunsa. Tavaroiden pureskelu on kivaa ja kielisuudelmat Sophie-kirahvin kanssa hellyyttäviä. Hugon lempileikit ovat kaikenlaiset pusuttelu- , kuitittelu- ja pomputteluleikit. Hän viihtyy ajoittain pitkäänkin itsekseen leikkimatolla lelujen kanssa ja juttelee itsekseen. Haastavasta ja jatkuvasti huomionkipeästä vauvasta on kuoriutumassa hyväntuulinen ja hieman itsenäisempi. Jonkinlaisia eroahdistuksen merkkejä on kuitenkin ilmassa, sillä monesti Hugo alkaa itkemään jos häviän näkökentästä vaikka hän olisi ollut sitä aikaisemmin ihan iloinen. Vaatteissa Hugo käyttää yläosissa kokoa 62-68, alaosissa mahtuu vielä 56cm. Ulkovaatteet tuottavat päänvaivaa, sillä tälle talvelle on todennäköisesti hankittava vielä neljäs (!!!) ulkoilupuku.

_DSC0476_1

Hugo ottaa jo hieman kontaktia isoveljiinsä ja juttelee sekä hymyilee etenkin Joelille, joka jaksaa keskittyä leikittämään ja hauskuuttamaan pikkuveljeään. Alexin kanssa kanssakäyminen on enempi painimista ja näitä kahta täytyy varoa ja tarkkailla huomattavasti enemmän, sillä Alex on aika kovakourainen. Mustasukkaisuutta veljesten välillä ei juurikaan ole, mutta välillä huomaan Alexin yrittävän vaivihkaa esimerkiksi astua Hugon päälle tai vatsalle taputuksen sijaan lyödä hieman kovempaa. Enimmäkseen isoveljet ovat kuitenkin hellävaraisia ja kiinnostuneita pikkuveljestään, auttavat tarvittaessa tuomalla vaipan tai harson, leikittämällä hetken aikaa tai antamalla pusuja ja haleja. Joel pitää huolen, että Hugolla on aina seuraa ja käskyttää joskus minua kotitöiden parista Hugon kaveriksi, vaikka hän olisikin ihan tyytyväinen. Hän on oppinut toteamaan, että "vauvat ovat vähän sellaisia että joskus ne vaan huutaa" ja iloitsee huomatessaan että "Hugo oli hiljaa koko automatkan!". Alex puolestaan tulkkaa vauvakieltä ja osaa aina kertoa kuinka "vauva haluaa sitä" ja "vauva tarvitsee tätä"... Noista kasvaa kyllä ihanan tiivis kolmikko.

_DSC0530_1

Hugo nukkuu pääosin ihan hyvin, mutta parantamisen varaa kyllä olisi. Yöunille hän alkaa yhdentoista aikoihin jonka jälkeen hän nukkuu omassa sängyssään aamuyöhön asti. Syöttö on yleensä viiden kieppeillä ja silloin Hugo jää viereeni nukkumaan, kun Sami nousee lähteäkseen töihin. Aamuisin Hugo herää välillä jo kahdeksalta ja välillä vasta ennen kymmentä. Useina kerhoaamuina puen ja nostan Hugon nukkuvana kaukaloon kun lähdetään viemään Joelia. Päiväunia Hugo nukkuu yleensä kolmet, joista kahdet ulkona vaunuissa ja yhdet sisällä sängyssä tai sitterissä. Tiettyä päivärytmiä ei ole, mutta yleensä päiväunet menevät ainakin osittain päällekkäin isoveljien päikkäreiden kanssa jolloin minä saan hetken ihan omaa aikaa. Joskus se aika on minuutin, joskus taas kaksi tuntia. Monesti Hugo myös herää ihan kesken unien ja huutaa lähes hysteerisesti pitkän aikaa ennen kuin nukahtaa uudelleen tai rauhoittuu. On raskasta, kun huutoa ei saa loppumaan vaikka yrittää rauhoittaa vauvaa. Viimeisen viikon ajan Hugo on nukkunut öisinkin levottomasti eikä saa unen päästä kiinni syötön jälkeen. Yhtenä yönä syötin hänet neljä kertaa, kun muu ei auttanut kitinään. Tietenkin kehitysvaiheet ja uuden oppiminen vaikuttaa yöuniin, mutta tuntuuhan se kurjalta silti ettei vauva eikä äitikään saa levollisia yöunia. 

_DSC0516_1

Haastavinta nelikuukautisen kanssa tuntuu tällä hetkellä olevan juurikin tuo päivärytmin puuttuminen, joskin tämä asia korjaantuu todennäköisesti vasta kiinteiden aloituksen myötä. On vaikeaa suunnitella päivän kulua kun joutuu miettimään ehtiikö ulkoilemaan ennen pienimmän ruoka-aikaa tai milloin pitää yrittää pakkosyöttää toista ennen varsinaista ruoka-aikaa välttääkseen nälkäraivarit jossain matkan varrella huonossa paikassa. Myös päiväunet ovat välillä hankalia vauvan väsyessä yhtäkkiä nukahtamispisteeseen, mutta puettuani ja vietyäni vauvan ulos hän onkin yhtäkkiä taas pirteä kuin peipponen suurin tuijottelevin silmin. Siihen päälle vielä ne heräämisraivarit niin soppa on valmis. Noh, onneksi kaikki helpottaa sitä mukaan kun vauva kasvaa. Ihana pienokainen meidän Hugomme joka tapauksessa on!

_DSC0555_1
Kuvissa näkyviin housuihin liittyy muuten sellainen tarina, kun raskausaikana etsin pakkomielteisesti keltaisia unisex-vaatteita vauvalle. Nuo housut olivat alennuksessa kolmen euron hintaan mutta mietin sydänkuvioiden liiallista tyttömäisyyttä. Shoppailureissulla mukana ollut siskoni totesi, että jos vauvaa hytkyttää tarpeeksi kovaa sylissä niin kuviointia ei erota sydämiksi ja täten housut sopisivat myös pojalle. Onneksi nykymaailmassa ei olla niin tarkkoja ja sydänhousut sopivat pojalle ilman hytkytystäkin!

14 kommenttia:

 1. Teetkö millon palautumispostausta vai onks se tullu jo ja multa menny ohi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tehnyt niitä jo kaksi: Osa 1. 2 viikkoa synnytyksestä (http://jenskunvauva.blogspot.fi/2014/10/synnytyksesta-palautuminen-osa-1.html) ja osa 2. 10 viikkoa synnytyksestä (http://jenskunvauva.blogspot.fi/2014/12/palautuminen-osa-2.html) Kolmas osa tulee varmaan tässä lähiaikoina :)

   Poista
 2. Keltaista on etsitty täälläkin pojalle! Jotenkin pirteä väri sairaalasta lähtien. Aika on myöhänen tuo teidän unirytmi, eikö aikaisempi nukkumaan meno aika helpottaisi tulevaisuudessa pojan nukkumaan saamista ja saisit itsekin omaa aikaa illalla. Pienet nukkumaan ajoissa! Muuten tottuvat valvomiseen. Minkä perusteella paino on pieni? Mieleatäni hyvinkin normaali paino :) meillä 8kk ikäinen painaa 8650 ja kasvaa keskikäyrillä 4kk iässä painoi 6800g ja silloinkin keskikäyrällä pituutta oli 62,5cm :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen on ihana väri lapsilla! :) Kyllä mielelläni laittaisin Hugon aiemmin nukkumaan illalla jos se onnistuisi :D Eiköhän tuo kiinteiden aloituksen ja säännöllisen päivärytmin myötä aikaistu :) Siis paino on ihan hyvä, mutta käyrällä se on laskusuunnassa eli kuukausittainen painonnousu on hieman hidasta. 2kk-3kk painoa tuli n 700g ja 3kk-4kk painoa tuli n. 600g. Mutta eiköhän se ole ihan tarpeeksi ;)

   Poista
 3. Mä luulin noita housun kuvoita eka tähdiksi. :D Ei todellakaan mikää liian tyttömäinen vaate. Ja sitä paitsi ei ole mitää tyttö- tai poikavaatteita. Ei lapset sitä erottelua tajua, jos aikuinen ei kerro ssiitä lapselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no hyvä sitten! :D Joo tottahan se on, ettei varsinaisia poika- tai tyttövaatteita ole ellei niitä erikseen ala sellaisiksi erittelemään :D Varsinkin kun kyseessä on vain keltaiset legginsit eikä mikään vaaleanpunainen tylli-pitsi-röyhelö-unelmamekko :P

   Poista
 4. Mä luulin noita housun kuvoita eka tähdiksi. :D Ei todellakaan mikää liian tyttömäinen vaate. Ja sitä paitsi ei ole mitää tyttö- tai poikavaatteita. Ei lapset sitä erottelua tajua, jos aikuinen ei kerro ssiitä lapselle. :)

  VastaaPoista
 5. Hahhahah vifta-byxona!! :D vitsit han växer fort! :o

  VastaaPoista
 6. Onpas hän suloinen vauva! Aivan ihastuttava. Ja housutkin on oikein hyvät! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!