29. joulukuuta 2014

Vuoden tavoitteet, miten niiden kanssa meni?

Alkuvuodesta kirjoitin tavoitteistani sekä haaveista mitä tahtoisin saavuttaa vuoden aikana. Ajattelin ottaa pohdittavaksi miten tavoitteissani onnistuin ja miltä elämäntilanne näyttää tällä hetkellä. Lue alkuperäinen postaus täällä.

Tasapainoittaa oma henkinen hyvinvointi
Raskauden tuomat hormonimuutokset sekä imetysajan ja raskaudenjälkeiset hormonitoiminnan muutokset ovat aiheuttaneet suuria takkuja tähän tavoitteeseen! Olen ollut kaikkea muuta kuin henkisesti tasapainossa. Olen ailahdellut ylitsevuotavasta onnellisuudesta masennuksen partaalle sekä kokenut kaikki tunteenkirjot ilosta raivoon.  Olen kuitenkin opetellut ahkerasti kasvattamaan kärsivällisyyttä ja siinä olen onnistunut melko hyvin. Kärsivällisyys on todellakin tärkeä taito kahden uhmaikäisen ja pienen vauvan kanssa, pitkää pinnaa tarvitaan.

Pyrkiä tervellisempiin elämäntapoihin, kuitenkin ilman stressiä asian suhteen
Tämän tavoite liittyi enimmäkseen raskausaikaan, kun lapsi oli toiveissa. Halusin elää ja kokea mahdollisimman terveellisen raskausajan ruoan sekä liikunnan suhteen. Alkuvuosi meni hyvin, kävin uimassa ja harrastin liikuntaa sekä söin mahdollisimman terveellisesti kuitenkin ilman liian tiukkoja sääntöjä. Raskausaika herkkuhimoineen ja liikkumiskieltoineen vaikeutti terveellisyyden ylläpitämistä suurimman osan vuodesta, joten tässä olisi taas tavoitetta ensi vuodelle!

_DSC0902_1

Saada Joel nukkumaan kunnolla
Olen ottanut Joelin nukkumisongelmat puheeksi neuvolassa, saamatta kuitenkaan mitään konkreettista apua. Neuvotkin olivat kaikki sellaisia joita oltiin jo kokeiltu tuloksetta. Yritin myös perhetyön kautta etsiä apua, mutta se loppui yhteen juttelukertaan kun perhetyöntekijä kävi kotonamme. Ollaan omatoimisesti sitten jatkettu taistelua Joelin kanssa ja on helpottavaa kertoa, että oikeaan suuntaan ollaan menossa. Kerrossänkyyn siirtyminen auttoi hieman, samoin "olet jo iso poika"-psyykkaus. Välillä joutuu turvautumaan lahjontaan, kiristykseen tai uhkailuun, välillä taas antaa periksi ja unohtaa koko juttu. Joelilla on vaikea rauhoittua unille ja nukahtaa, se nyt on vaan hyväksyttävää. Mutta enää ei olla epätoivon vallassa asian kanssa, eiköhän tämä tästä.

Panostaa parisuhteeseen ja kahdenkeskeiseen aikaan
Parisuhdeaikaa on ollut enemmän ja sen huomaa. Jokaisessa suhteessa on varmaan omat hyvät ja huonotkin hetket, mutta huoltamalla suhdetta pahimmat alamäet voi välttää. Me ollaan otettu aikaa kahdestaan, lomailtu ja nautittu toisistamme. Ollaan kerätty energiaa perhearkeen pienillä irtiotoilla. Ennen kaikkea ollaan pyritty muistamaan, että emme ole pelkästään vanhempia, vaan myös mies ja vaimo sekä yksilöitä omine tarpeinemme. Suhde on vakaalla pohjalla ja tiedämme että vastoinkäymisetkään eivät meitä kaada.

_DSC0924_1

Saattaa kodin keskeneräiset sisustusprojektit loppuun
Ruokailuryhmä on tuunattu, seinät maalattu sekä olohuone kalustettu osittain uudelleen. Tavaraa on hävitetty mutta sitä on tullut myös lisää. Paljon asioita on vielä kesken. Sisustaminen näinkin alkeellisella tasolla taitaa olla ikuisuusprojekti. 

Panostaa ystävyyssuhteisiin enemmän
Olen nähnyt ystäviäni enemmän, mutta edelleen liian vähän. Kolmannen lapsen ja ruuhkavuosien myötä sekä ystävien kiireellisten elämäntilanteiden takia aikaa ei ole, joten ollaan panostettu laatuun. Onneksi ystävät pysyvät vaikkei heitä usein näkisikään, ja kuulumisia voi vaihdella myös muilla tavoin silloin kun aikaa ei riitä näkemään kasvotusten. Olemme edelleen kotihiiriä mutta viihdymme sillä tavoin. Kotihiireydestä huolimatta olemme useiden ystävien kanssa kuitenkin yhteyksissä tiiviisti ja päivittäin.

Olla parempi äiti
Olen nauttinut äitiydestä enemmän kuin koskaan ja kasvanut äitinä paremmaksi ihmiseksi. Olen saanut kokea hienoja ja vähemmän hienoja hetkiä lasteni kanssa, jokaisesta hetkestä olen kiitollinen. Toivon kehittyväni jatkuvasti äitinä paremmaksi tästäkin eteenpäin.

_DSC0917_1

Säästää rahaa ahkerasti
Tässä tavoitteessa olen onnistunut kohtalaisen hyvin. Rahaa on säästynyt kiitettävästi ja sen avulla ollaan saatu pieniä ja suurempiakin unelmia toteutettua. Rahan säästäminen on jatkuva projekti, ja aina tulee uusia säästökohteita. En halua, että elämämme on pelkkää säästämistä ja tiukan budjetin alla elämistä, vaan tuntuu mukavalta pystyä elämään vapaasti ilman stressiä raha-asioista ja rahojen riittämisestä seuraavaan palkkapäivään asti. Edelleen niitä täysin turhia rahamenoja on kuitenkin hurjan paljon, ja kiukuttaa ajatella kuinka paljon enemmän olisimme voineet säästää jättämällä useat heräteostokset tekemättä. Toisaalta, silloin elämä ehkä olisi ollutkin liian kurinalaista, joten maltillinen tuhlailu siedettäköön.

Asettiko kukaan muu tavoitteita itselleen alkuvuodesta? Miten on sujunut?

6 kommenttia:

 1. Mulle tuli tuosta uniongelmasta mieleen että pitäisikö kokeilla viikon verran että Joel ei nukkuisi päiväunia? Saattaa tuntua mahdottomalta ajatukselta mutta voisi toimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ollaan mietitty. Joel ei enää nuku ihan joka päivä päiväunia, joten ne jäävät varmaan pian pois. Sinnitellään sinne asti, se kun on varmaan viimeistään keväällä ajankohtaista :)

   Poista
 2. Mitä ystävällesi katjalle kuuluu? Hän ei päivitä enää amore mioa. Onhan kaikki hyvin?

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä nukuttamiseen :)
  Ja meilläkin tuo säästäminen on semmonen haaste oikein kun ostimme vanhan omakotitalon ja rahaa palaa paljonkin kun mies hiljakseen remppailee eri huoneita yms :)
  Joten kaikki rahat menevät mitä tulee..
  Yritän aina vähän ottaa talteen pahan päivän varalle.
  Mutta tosiaan mihinkään turhaan ei ole rahaa.
  En edes muista koska viimeksi olen parturiin päässyt.
  Lasten vaatteet ostetaan kirpparilta ja itselleni myös käyn fidassa yms katselemassa vaatteet.
  Huonekalut ja muut isommat elektroniikka jutut ostamme kyllä uutena.
  En ajatellut että omakotitalo vie näin paljon rahaa mutta toisaalta maksamme omaa pois emmekä asu vuokralla ja maksa jollekin toiselle ja se on ihana asia.
  Yhteistä aikaa meillä ei ole oikeastaan mutta ajattelen että kun lapset on kasvaneet isoiksi niin sitten nautimme yhteisestä ajasta veneillen ja saarissa retkeillen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remppaamiseen varmaan kuluukin rahaa, mutta se on fiksu sijoituskohde talon arvon kannalta :) Siinä mielessä vuokralla asuminen on tyhmää kun raha vaan häviää. Kirpparit on fiksuja, monesti löytyy uudenveroisia vaatteita tosi halvalla, ja kierrätys on muutenkin viisasta! :) Ihanasti ja positiivisesti ajateltu tuosta omasta ajasta :) kiitos kommentista!

   Poista

Kiitos kommentista!