25. marraskuuta 2014

Sponsoroitu video - Osaako lapsesi leikkiä?

Sain taannoin yhteydenoton koskien Duracellin kampanjaa lasten muuttuneista leikkimistottumuksista. Duracell ja taiteilija Robbie Cooper ovat yhdessä tehneet lyhytelokuvan, joka perustuu kymmenen vuoden tutkimustuloksiin lasten muuttuneista leikkimistottumuksista ja kiinnostuksesta perinteistä leikkimistä ja ulkoilua kohtaan pelikonsoleiden, tv-ohjelmien ja älylaitteiden yleistyessä. Aihe on mielenkiintoinen ja tärkeä, ja meilläkin ajankohtainen.


Olen aina pitänyt leikkimistä tärkeänä, samoin ulkoilua. Mielestäni on tärkeää että lapset saavat leikkiä ja kehittää leikin kautta mielikuvitustaan sekä yhdessäoloa ja jakamista. Ulkoleikeissä kehitystä saa myös fyysinen kunto ja ketteryys. Nykyään kuitenkin erilaiset mediat, älypuhelimet ja tabletit sun muut alkavat vallata enemmän ja enemmän lasten aikaa ja mielenkiintoa, ja perinteinen leikkiminen näyttää olevan vähentymässä. Meidän lapset katsovat kyllä telkkaria, ja joskus videoita ja ohjelmia netistä, mutta heillä ei ole mitään älylaitteita saatika pelejä tableteissa tai älypuhelimissa, eivätkä sellaisia tarvitsekaan vielä moneen vuoteen. Lapset ovat toki melko pieniä vielä, mutta hämmästyneenä olen saanut jo tuttavilta kuulla miten saman ikäiset lapset osaa käynnistää tabletin, etsiä sovelluksista oikeat pelit ja pelata itsekseen. Meidän pojat saavat katsoa telkkarista lastenohjelmia ja joskus elokuvia, sekä luontodokumentteja. Tv:n katsominen ei vie aikaa leikkimiseltä, jota harrastetaan ajallisesti paljon enemmän päivittäin kuin viihde-elektroniikan parissa. Raskausaikana koin paljon syyllisyyttä siitä, etten jaksanut olla mukana lasten touhuissa tai ulkoilla heidän kanssaan tarpeeksi, ja kuinka katselutin heillä liikaa lastenohjelmia saadakseni itse levätä. Lapsistani kuitenkin huomaa, etteivät he jaksa kovin pitkään ruutua toljottaa - keskittyminen herpaantuu ja tekee mieli lähteä purkamaan energiaa juoksemalla ja pomppimalla.

Yksi tärkeä asia äitiydessä ja vanhemmuudessa onkin ohjeistaa ja innostaa lapsia leikkimään. Ja mikä parasta, lasten kanssa saa tekosyyn itsekin heittäytyä leikin maailmaan! On hauskaa ja vapauttavaa kiljua riemusta liukuen pulkalla mäkeä alas, tai jännityksellä kasata legopalikoita päällekkäin kunnes torni sortuu korkeuttaan. Lapsen ilo ja riemu todellakin tarttuu! Aikuisten kiireet ja stressaavat elämäntilanteet saattavat huomaamatta ajaa perheen tilanteen siihen, että isketään tabletti peleineen lapsen käteen saadakseen hänet pois tieltä, tai pysymään rauhassa itsekseen, jotta jää pitkän työpäivän jälkeen aikaa itselle. Minusta tämä on kurja ilmiö, ja toivon että jokainen vanhempi ajattelisi omaa käyttäytymistään tämän suhteen, moni ei välttämättä edes tiedosta tekevänsä niin. Muistan kuinka lapsuudessani isäni kutsui telkkaria hypnoosikoneeksi. Sen äärellä istuessaan ympäröivä maailma hämärtyy ja ohjelma pitää katsojan lumoissaan. Jos lapset tuijottelevat telkkarin tai tietokoneen ruutua pitkiä aikoja päivittäin, heistä tulee apaattisia ja passiivisia. 

Kun minä olin pieni, meillä ei ollut ongelmia keksiä leikkejä tai tekemistä edes tylsissä tilanteissa. Ravintoloissa ruokia odotellessamme lempileikki oli heittää hammastikuilla keihästä. Ei me tarvittu puhelimia peleineen tai tabletteja sovelluksineen, koska niitä ei ollut. Nykyään nämäkin tilanteet ratkotaan monissa perheissä asettamalla älyluuri lapsen nenän eteen, vaikkei sitä tarvitsisi tehdä. Ei lapsi osaa kaivata sellaista mistä hän ei tiedä. Kun välillä joutuu tylsempään tilanteeseen, niin silloin sitä mielikuvitusta juurikin tarvitsee, ja silloin voi keksiä jopa tikusta kivan leikin. Ei siihen tarvita pelisovelluksia tai taskutietokoneita.
Osaako lapsesi leikkiä? Kuluuko päivisin paljon aikaa television, pelikoneiden ja puhelinten äärellä?

Postaus on toteutettu yhteistyössä Duracellin kanssa.

5 kommenttia:

 1. Kyllä A-muru osaa leikkiä! :) Toki meillä katsotaan Pikku kakkonen ja aamun lastenohjelmat ja satunnaisesti Areenasta vanhoja muumeja. Täytyy silti myöntää, että pientä morkkista poden A-murun lastenohjelmien katselusta...
  Pidän tärkeänä myös että lapsi osaa leikkiä yksin. Ja totta, näin aikuisena on ihanaa heittäytyä leikin maailmaan uudestaan ja kokkailla leikkiruuilla lapsensa kanssa! ;)

  http://kunaitikelaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on myös tärkeää, että lapsi osaa leikkiä yksin. Siinä se mielikuvitus myös kehittyy, kun ei ole aikuista koko ajan ohjaamassa leikkiä ja ns. kertomassa mitä seuraavaksi. Kiitos kommentista :)

   Poista
 2. Miksi luontodokumentteja?:D Eikö ne ole vähän liian tylsiä lasten katsottavaksi, teidän lapset on niin pieniä? Mä oon samaa mieltä että lapsen täytyy saada leikkiä ilman elektroniikka laitteita eikä he osaa niitä kaivata jos niiitä ei koskaan anneta. Nyky mailmaan kuitenkin älylaitteet kuuluu ja meidän lapsia on jopa kiusattu siitä etteivät he osanneet tabletilla pelata ja siitä että heillä on vanhemman aikaiset puhelimet ilman nettiä! Tietokonetta lapset saa rajoitetusti käyttää ja en kyllä menisi tuomitsemaan äitejä jotka älylaitteita lapselle antaa, se vaan on nykyaikaa. Toki käyttöä täytyy rajoittaa eikä siitä saa antaa tulla riippuvuutta lapselle! Voisi esim antaa käyttää tablettia vain lauantaisin tai jotain muuta :) hyvä kirjoitus :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös meidän 2,5vee tykkää katsoa silloin tällöin (pienen hetken) luontodokumentteja. Niistä ihastellaan erilaisia eläimiä yhdessä vanhempien kanssa :)

   Poista
  2. Joo siis pojat ja varsinkin Joel tykkää hirveästi katsella eläimiä luontodokkareissa, ei pahemmin itse asiaa siis seuraa :D Etenkin kaikki kala- ja merenalaiset ohjelmat on mieleisiä :P Kiitos kommentista (molemmille), hyviä pointteja sulla eka anonyymi. Ei niissä tableteissa varsinaisesti vikaa ole, mutta käyttöä pitää tosiaan rajoittaa ettei se mene siihen että lapsi istuu koko vapaa-aikansa nenä kiinni älylaitteessa. Harmillista mutta totta myös on juuri tuo, että lapset kiusaavat toisiaan. Musta on kamalaa ja surullista että jo ekaluokkalaisilla (tai minkä ikäiset lapset tahansa) on paineet olla uusimmat iphonet sun muut ettei kaverit kiusaisi :(

   Poista

Kiitos kommentista!