12. elokuuta 2014

Sohvan pohjalla

Meidän loppuraskauden suunnitelmat menivät kertaheitolla uusiksi, kun havahduin eilen aamupäivällä kipeisiin supistuksiin. Ajattelin sen olevan ohimenevää, mutta päätin iltapäivällä soitella synnytysosastolle kun supistukset eivät ottaneet levossakaan laantuakseen. Illalla supistusten jatkuessa edelleen päästiin tarkastettavaksi Jorviin ja tuloksena oli pelättyä edistystä kohdunsuulla. Lähes puoli vuorokautta kestäneet kivuliaat mutta varsin epäsäännölliset supistukset (4-40 minuutin välein) meinasivat ajaa minut Kätilöopiston osastolle tarkkailtavaksi mutta tapahtuneesta edistyksestä huolimatta kohdunsuun tilanne ei ole vielä huolestuttavan huono, joten selvisin lepohoidolla kotiin. Sami jäi sairaslomalle hoitamaan poikia ja mun täytyy nyt vain makoilla ainakin ensi viikon äitiyspoliklinikan kontrollikäyntiin asti. Supistelut jatkuivat iltamyöhään ja sama on jatkunut tänään hieman rauhallisemmin mutta menkkakipumaisella selkäsäryllä höystettynä. Jo yhden päivän lepäämisen jälkeen olen täysin tylsistynyt, enkä halua edes ajatella lepohoidon jatkumista mahdollisesti pidempäänkin. Mitä ihmeen tekemistä sitä keksisi loppuviikoksi?
IMG_20140811_205122n
Iltapäivällä Samin sisko tuli hakemaan Alexin yökylään, ensimmäistä kertaa ikinä yksin. Ainakin lähdön hetkellä Alex vaikutti innnostuneelta, ja varmasti huomionkipeä lapsonen viihtyy kun ei tarvitse jakaa huomiota veljensä kanssa. Meitä hieman jännittää miten yökyläreissu tulee sujumaan, mutta eiköhän tuttu ja turvallinen kummitäti miehineen sekä kissakaverukset ole kivaa seuraa. Meillä oli suunnitelmissa antaa illalla Joelille jakamatonta huomiota molemmilta vanhemmilta ja tehdä jotain uutta ja kivaa yhdessä, mutta lepohoidon takia minä jäin kotiin möllöttämään ja Sami ja Joel suuntasivat viettämään yhteistä iltapäivää HopLopiin. Täällä minä nyt sitten möllöttelen yksikseni telkkarin ääressä tylsistyneenä. Miten se meneekin aina niin, että lepokäskyn käydessä tulee yhtäkkiä mieleen kaikennäköiset asiat mitkä pitäisi saada hoidettua ja mitä tekisi mieli tehdä. Onneksi sohvan pohjalta voi kirjoitella tehtävälistoja Samille, nettishoppailla vauvatarvikkeita ja rajoitetusti lukea/leikkiä poikien kanssa. 
IMG_20140812_163010
IMG_20140812_191642n
Jotenkin tuli todella outo tunne eilen Jorvin tarkkailuhuoneessa, kun muistin joskus 16+ viikoilla kipeiden rasitussupistusten aikana sanoneeni Samille, että tätä menoa olen loppuraskaudesta lepohoidossa. Ja tässä sitä nyt ollaan. Tämä raskaus on kyllä kaikin puolin ollut edeltäjiään raskaampi ja vaikeampi, mutta onneksi ollaan jo näin pitkällä! Eilisellä kontrollikäynnillä todettiin kuitenkin että vauva voi hyvin, oleilee raivotarjonnassa ja painoarvioksi saatiin jo kaksi kiloa! Vaikka olenkin elätellyt toiveita ettei vauva jaksaisi laksettuun aikaan asti pysytellä mahassa, niin toivotaan nyt edes että hän kuukauden verran malttaisi! 
Onko kellään kokemusta lepohoidosta? Voiko siitä päästä "pois" jos kohdunsuun tilanne ei edisty, vai jatkuuko se automaattisesti turvallisille viikoille asti? Millä viikoilla lepohoito voidaan lopettaa?

Postauksen kuvitus on tällä kertaa puhelinlaatua. Seuraa instagramissa @jenskujne

13 kommenttia:

 1. Itse olin lepohoidossa sairaalassa kolme yötä, viikkoja oli tuolloin 27. Tilanne rauhoittui, joten pääsin kotiin. Mulla supistukset loppuivat ja lyhentynyt kaula kasvoi takaisin kolmeen senttiin. Sain luvan tehdä kaikkea normaalisti, otin kuitenkin kotona rauhallisemmin viikolle 34 saakka, jolloin vauvaa ei enään estellä syntymästä. Supistukset loppuivat kokonaan ja olin aivan varma että säikähdyksellä myötä mennään yli ajalle, kävi kuitenkin niin että poikamme syntyi heinäkuun alussa viikoilla 35+3 2,5kg painoisena :). Kannattaa todella levätä kotona, sairaalassa makaaminen on vielä puuduttavampaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sulla meni ohi kun viikkojakin oli noin vähän :) Uskon, että sairaalassa lepääminen olisi vielä kurjempaa, joten toivon tosiaan että saan pysyä kotona mikäli lepo jatkuu.

   Poista
 2. Tsemppiä loppuraskauteen! -miljama

  VastaaPoista
 3. Milläs viikoilla sitä nyt mennään?
  Positiivista on kuitenkin se että vaikka vauva syntyisikin pian hänen mahdollisuus pysyä hengissä olisi yli 90% toivotaan kuitenkin että vauva saa pysyä mahdollisimman pitkään masussa kasvattelemassa itseään :) onhan se harmi että vuode lepoon jouduit mutta sanon nyt kuitenkin että nauti lepäämisestä vaikka siinä ei olisikaan mitään nautittavaa.. Kohta tarvitset kaikki voimasi kolmen lapsen kanssa temmeltämiseen, tiedän että on hyvinkinnärsyttävää kun ihmiset jankuttaa tätä lepää vielä kun voit fraasia mutta se on täysinntotta. Itse en levännyt mutta toivon ettö joku olisi kehottanut tsemppiä teille! Kaikkea hyvää loppuraskauteen :))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna tulee 33+0 eli lähtee 34. viikko käyntiin, onneksi ollaan jo näinkin pitkällä. Kiitos ihanan tsemppaavasta kommentista, yritän jaksaa lepoa hieman positiivisimmin mielin :)

   Poista
 4. Pelaa pleikkaria tai koneella tai tee valokuvakirjoja ihanista lapsistasi tai kavereista. Minä oon ainakin vannonut että jos joskus joudun pitkälle saikulle tai vuodelepoon katson ns yleissivistäviä leffoja joita en oo aikasemmin jaksanu katsoa :) *J*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita, kiitos! Valokuvakansiot onkin sellainen ikuisiksi ajoiksi kesken jäänyt projekti jota voisin jatkaa :)

   Poista
 5. The Sims on aika koukuttava peli ;) ihan niinku vink vink.
  Siinä voipi tehdä vauvojakin mielun määrin eikä koske yhtään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, mä oon joskus ala-asteella viimeksi pelannut simsiä koneella ja se on kyllä ihan paras peli! :D toi kivuton virtuaalinen vauvantekokin kuulostaa houkuttelevalta :P

   Poista
 6. Hei, ihan alan ammattilaisena kiinnostaa, että miten Sami sai jäätyä sairauslomalle jos sinä olet sairas? Kirjoittettiinko lomatodistus Samille ja millä diagnoosilla? Maksaako työnantaja palkan tuolta ajalta? Vai saiko Sami työnantajan kanssa sovittua asian jotenkin muuten? Olisi kiva tietää vastaus, että voisin sitten jatkossa osata neuvoa omia asiakkaitani miten saavat isän kotiin palkalliselle vapaalle hoitamaan lapsia jos äiti on liikkumiskiellossa? En muista aiemmin tälläiseen törmänneeni ja olenkin sanonut omille asiakkailleni, ettei palkallista sairauslomaa saa isälle jos äiti on sairas, olenko ollut väärässä? Harmittaa siinä tapauksessa kyllä todella paljon :(
  T. Neuvolan täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulle kirjoitettiin sairaslomaa jossa todetaan lepohoidon tarve ja "työkyvyttömyys", eli etten saa hoitaa lapsia. Normaaleissa tilanteissa Sami ei kyllä sairaslomaa minun kustannuksella saa, mutta vuodelepo on kai joku erityistilanne, jossa ainakin Samin alan työehtosopimuksessa tai jossain ehdoissa on erillinen merkintä. Sami sai siis haettua oman työterveyden kautt mun sairaslomatodistuksella sairaslomaa itselleen. Se on ihan normaalilla tavalla palkallista olikohan 28 vuorokautta, jonka jälkeen menee Kelan maksettavaksi sairauspäivärahaksi jos on tarve. :) Se varmaan riippuu alasta, työnantajasta yms saako lomaa palkallisena tai ei.

   Poista
  2. No oho, hieno juttu! Täytyykin jatkossa kehottaa ihmisiä kysymään reippaasti vaan työnantajalta asiasta. Iso kiitos vastauksesta :)
   T. Edellinen

   Poista

Kiitos kommentista!