7. elokuuta 2014

33. raskausviikko

Raskauspostausten tekeminen jopa niin harvoin kuin kahden viikon välein aiheuttaa päänvaivaa etenkin otsikoiden suhteen, voihan mielikuvituksettomuus! Rv 32+0, 8 viikkoa, alle 2 kuukautta, 56 päivää. Tuhottoman pitkä aika vaikka mistä suunnasta tilannetta katsoisi! Edellisen keskustelua herättäneen negatiivissävyisen raskauspostauksen sijaan mulla on tällä kertaa hieman parempia ja iloisempia kuulumisia! Yleisesti puhutaan raskauden toisen kolmanneksen olevan sitä seesteistä ja helppoa aikaa, alkuraskauden oireiden loputtua ja ennen loppuraskauden vaivojen ilmestymistä. Minulla on tainnut mennä kolmannekset sekaisin, koska viimeiset pari viikkoa ovat tuntuneet ällistyttävän helpoilta ja oireettomilta. Edelleen vaivoja löytyy ja olo on pääosin kamala, mutta asiat ovat kuitenkin paljon paremmin! Suurin askel parempaan on liitoskipujen totaalinen katoaminen, eli voin liikkua ja venytellä suhteellisen vaivattomasti. Jaksan tehdä enemmän fyysisesti, siivota, leikkiä ja ulkoilla lasten kanssa. Helle on vienyt yöuneni, mutta 3-5 tunnin yöunista huolimatta ei juurikaan väsytä. Vauva on uusimpien neuvolatietojen mukaan kääntynyt ainakin toistaiseksi raivotarjontaan, vaikka näillä viikoilla liikkuminen on edelleen melko vapaata ja toissailtana vauva olikin aivan selkeästi poikittain vatsassa. Maha on muodoltaan muuttunut hieman enemmän "poikamahaksi" eli siirtynyt sivuilta eteenpäin vaikka tämäkin riippuu paljon vauvan asennosta. Vatsa on kuitenkin hyvin leveä verrattuna edellisiin raskauksiin.
kollaasi2
Liitoskipujen katoamisen myötä tilalle on tullut varsin kivuliaat supistukset pienimmässäkin rasituksessa, mutta onneksi nämä ovat hyvin epäsäännöllisiä laadultaan eivätkä jatku kovin pitkään yhtäjaksoisesti. Tavallaan supistelu tuo oman uuden jännitysmomenttinsa loppuodotukseen, sillä kokemuksena nämäkin ovat minulle täysin uutta. Joelin raskausaikana ensimmäiset supistukset tulivat vasta synnytyksen lähtiessä käyntiin, ja Alexin raskausaikana taas supistukset ilmestyivät kuvioihin vasta viikon-pari ennen synnytystä. Tässä raskaudessa taas epäsäännölliset, napakat supistukset ilmaantuivat ensi kertaa jo joskus 15-16 raskausviikon tienoolla. Harjoitussupistuksia on esiintynyt usean viikon aikana päivittäisellä tasolla ja ovat nyt tosiaan muuttuneet kivuliaiksi niin että pitää välillä pysähtyä hengittämään odotellessa kivun laantumista. Vauva sijaitsee enimmäkseen hyvin korkealla vatsassa, sillä liikkeet tuntuvat hyvin ylhäällä ja kirjaimellisesti kylkiluiden alla. Vaihtelevuus on kuitenkin suurta ja yhtä paljon liikkeitä tuntuu muissakin suunnissa. Liikkeet ovat kivuliaita ja epämukavia, ihon ja vauvan välissä ei ole juuri mitään kun istukkakin on takana, eli ne ovat hyvin selkeät ja vahvat vatsan pintaa kohti ja aiheuttavat omanlaisensa kärsimyksen raskauteen. Pieniä, hentoja ensipotkuja haikeudella muistellen..
rv32_090muok
rv32_146muok
Luonnollista tietenkin on, että keho rapistuu aika lailla käydessään läpi kolme suurta mullistusta lyhyessä ajassa. Kolme raskautta kehonmuutoksineen, imetysaikaa hormoneineen ja palautusta normaaliin neljässä vuodessa aiheuttaa hyvin suurta fyysistä rasitusta. Voin kyllä onnellisesti ajatella selviytyneeni ainakin tähän asti hyvin. Ne muutamat arvet jotka kehoani koristaa ovat hieman tummuneet, mutta uusia ei ole näillä näkymin ilmestynyt (koputan puuta). Raskausoireeni ovat moneen muuhun verrattuna edelleen vähäiset. Alkuviikon neuvolakäynnillä kaikki näytti hyvältä, kohdunpohjankorkeus on keskikäyrän mukaisesti noin 29 senttimetriä ja kiloja on kertynyt vain himpun alle neljätoista, vaikka uskoin ylittäneeni 15 kiloa jo reippaasti. Ensimmäistä kertaa aneemisella taustallani en ole koskenutkaan rautavalmisteisiin ja silti hb-arvot ovat pysyneet hyvinä  läpi raskauden, lähes epätavallisen korkeina minun mittakaavallani. Raskaus ja vauvan tuloon valmistautuminen henkisellä tasolla onkin sitten asia erikseen. Voisi ehkä ajatella kolmannen vauvan tulon sujuvan rutiinilla siinä missä kaksi edellistäkin, mutta se ei kyllä ihan pidä paikkaansa. Voisin itse asiassa palata siihen aiheeseen omassa postauksessaan lähiaikoina.

14 kommenttia:

 1. Niin ihana tuo viimeinen kuva! Sopis hyvin vaikka tauluksi seinälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, siihen kuvaan ollaan itsekin varsin tyytyväisiä :)

   Poista
 2. Sun kasvot on saaneet ihanasti tervettä pyöreyttä (vaikkeivät ne vieläkään _pyöreät_ ole), olet tosi kaunis etenkin vikassa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sitä se raskausturvotus teettää :) Hyvä, etten silti näytä pullealta :D Kiitos paljon!

   Poista
 3. Moikka! En halua kuulostaa negatiiviselta, mutta.. tekstisi on mukavaa luettavaa, tykkään blogistasi, mutta kun teksteistä puuttuu kappalejaot, kirjoitus on todella puuroa, kun kaikki tulee yhteen putkeen.

  Älä ota tätä missään nimessä loukkaavana, halusin vain tulla sanomaan, että teksti olisi helpommin luettavaa, kun se jaetaan. Ihanaa kesän jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kommentista. Luetko puhelimella? Ite oon myös huomannut että puhelimessa teksti vaan jatkuu ja jatkuu vaikka nettiversiossa teksti olisi pätkitty (ainakin omasta mielestäni) sopivan lyhyiksi kappaleiksi. Ihanaa kesän jatkoa sinullekin :)

   Poista
 4. Mulla näkyy hyvin kappalejaot, vaikka olenkin puhelimella! Myös tässä postauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näkyy :) Ehkä se sitten riippuu puhelimen käyttöjärjestelmästä tai selaimesta tmv.

   Poista
 5. Ihania kuvia! Jälleen kerran :) raskaus sopii sulle!:)

  VastaaPoista
 6. voi miten ihania kuvia, näitähän kannattaa vaikka teettää tauluksi! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!