31. heinäkuuta 2014

Kesälahdelta Kesämaahan

Eilen aamupäivästä hyppäsimme autoon ja otimme suunnaksi Punkaharjun vesi- ja puuhapuisto Kesämaan. Punkaharjun Lomakeskuksen alueella sijatseva Kesämaa oli sopivalla etäisyydellä meidän asuntovaunuleiriltä, eikä reippaasti alle tunnin ajomatka ollut liikaa. Kesämaa on meille aivan uusi tuttavuus ja löytyi sattumalta kun etsittiin tietoa Kesälahden lähistöllä sijaitsevista lapsiperheille sopivista retkikohteista. Omasta mielestäni yli kolmevuotiaiden melkein kahdenkymmenen euron lippuhinta oli melkoisen suolainen. Puiston tekemiset ovat pääosin suunnattu isommille lapsille, ja olisin ehkä ajatellut että pienten lasten sisäänpääsy olisi ollut edullisempi, kun tekemistäkin on vähemmän. Joku välimuoto veloituksetta puistoon pääsevien alle 3-vuotiaiden ja isompien lasten lippuhinnoissa pitäisi olla, esimerkiksi 3-5 vuotiaat puoleen hintaan. Valikoimista löytyy kuitenkin myös kertalippuja fiksumpia ja halvemmaksi tulevia perhelippuja, joissa kahden lapsen standardiperheen lippuun voi ostaa möys "lisälapsia". Supistuksista kärsivälle äidille puistopäivä oli rankka kokemus mutta mukavaa meillä kaikilla oli, ja varmasti käydään joskus uudelleen. Muutaman vuoden päästä puistosta saisi varmasti paljon enemmän irti kuin nyt 2- ja 3-vuotiaiden kanssa.
kesämaa_054muok
kesämaa_022muok
kesämaa_041muok
kesämaa_004muok
Me keskityimme siis pääosin pienemmille lapsille suunnattuihin aktiviteetteihin eli leikittiin hiekkalaatikkoalueella, kiipeilytelineissä, trampoliinilla ja pallomeressä, sekä pyörähdettiin pomppulinnassa ja törmäilyveneissä. Vesipuistoalueella polskuteltiin altaissa ja huristeltiin liukumäkiä alas. Ihan riittävästi tekemistä siis löytyi vaikka moni alueen aktiviteeteistä jäikin kokematta. Molempien lempipaikka oli pallomeri ja sen yhteydessä ollut pieni liukumäki, ja siellä viihdyttiin onneksi sen verran pitkään että sain levätä penkillä suhteellisen kivuliaiksi yltyneet supistukset tainnuksiin ennen matkan jatkumista. Uima-alueella parasta oli iso vesiliukumäki jossa iskän sylissä jostain syystä kyyti oli takkuavaa ja hidasta, mutta mamman kanssa matka sujui turhankin vauhdikkaasti. Ehkä minun ja lasten menoa liukumäessä vauhditti sopivasti liki viidentoista kilon lisäpaino, mutta Sami lapsi sylissään oli liian painava yhdistelmä, hehheh.
kesämaa_007muok
kesämaa_018muok
kesämaa_026muok
kesämaa_031muok
kesämaa_042muok
kesämaa_016muok
kesämaa_052muok
Hatut H&M / paidat H&M / shortsit Aarrekid / kengät Crocs

Ainoa huvipuiston varsinaisella alueella sijaitseva ravintola oli yllätys yllätys hampurilaisketjun ravintola, en jaksa ymmärtää ettei lapsiperhelomakohteissa olisi parempaa tarjontaa. Nettisivujen mukaan kuitenkin heinäkuun ajan ravintolassa on saatavilla kotiruokaa lounasaikaan, mikä on hyvä asia! Mä en ole mikään fanaattinen terveysintoilija ja syötän kyllä itsekin lapsille roskaruokaa ja herkkuja silloin tällöin, mutta mua hermostuttaa tosi paljon se ilmiö että joka lapsiperhekohteessa koreilee vaan Mikälieburgerit ja muut pizza-ranskalais-rasvamättö-ravintolat rivissä vierekkäin. Monessa hieman ketjuravintoloita tasokkaammissakin ravintoloissa olen huomannut että lastenlistalla on tarjolla lähes pelkkää pizzaa, nakkeja ja ranskalaisia. En yhtään ihmettele että yhä pienemmillä lapsilla on lihavuusongelmia. Ilmeisesti jossain puistoalueen ulkopuolella oli toinenkin ravintola, mutta ei lähdetty sitä metsästämään, ja omia eväitäkin saa alueelle tuoda grillailtavaksi tai picnicille jos haluaa välttää roskaruoan. Tällä kertaa annettiin kuitekin nälän viedä ja ostettiin pojillekin hampurilaisateria jaettavaksi. Ironisesti kyllä molemmat lapsemme poimivat hampurilaispuolikkaistaan salaatinlehdet pois ja dippailivat tyytyväisinä suolaisia ranskalaisia ketsuppiin.
Onko muita jotka ovat käyneet Kesämaassa? Mitä piditte?

16 kommenttia:

 1. Eihän se lihavuus ongelma tule jos käy muutaman kerran kesässä lintsillä yms. Huvipuistossa syömässä roskaruokaa, kyllä siihen enemmän tarvitaan. Totta kuitenkin on että lasten listalla tulisi olla terveellisempiä vsihtoehtoja! Harmittavana faktana nuo ovat vain halvimmat annokset ravintolalle myydä. Lisäksi nuo maistuvat lähes kaikille lapsille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en ihan sitä tarkoittanut, mutta kyllä sekin vaikuttaa. :) Lapset tottuvat ja tykästyvät roskaruokaan, kun muuta ei ole tarjolla :/

   Poista
 2. Me käytiin noin viikko sitten lapsien kanssa samassa paikassa, pojat 7-8 vuotiaita ja viihtyivä tosi hyvin. Jotta voisi sanoa että isommille lapsille mieluisempi paikka, paljon kaikkea kivaa :) Minä jo aluksi tiesin ton ruoka tarjonnan ja sen korkean hinnan niin otettiin omaat eväät ja syötiin ne siellä nurmikko alueella ja kaikille riitti. Kiva paikka kaikin puolin, mut sisäänpääsy hinnat järkytti muakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että viihdyitte hyvin! :) Taitaa tosiaan olla isommille lapsille parempi paikka. Me oltaisiin varmasti pakattu omat eväät jos oltaisiin suunniteltu paremmin ja selvitelty vaikka nettisivuilta tarjontaa ennen paikalle tuloa. Liput oli kyllä hintavat :/

   Poista
 3. No tuskin lihavaksi tulee jos käyt pari kertaa kesässä jossain huvipuistossa ja syöt hampurilaisen :D
  Eri asia jos mättää sitä joka viikko esim.
  Mut omat eväät mukaan niin ei siitäkään tarvitse valittaa.
  Se nyt on vaan aika fakta et hampurilaisia sun muuta mättöruokaa saa huvipuistoista sun muualta ja törkeen kallista vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut miksi sen pitää olla niin, että huvipuistoissa/elämyspuistoissa/kesälomakohteissa yms (millä näitä nyt haluaa kutsua) on aina tarjolla sitä roskaruokaa, se lapsille huonoin mahdollinen vaihtoehto. Toki voi ottaa omat eväät mukaan, mutta olisiko se muka niin suuri investointi näiltä paikoilta jos siellä olisikin roskaruuan sijaan jonkinlainen muunlainen ruokapaikka?

   Poista
  2. En tarkoittanut, että lihavuus perustuisi pelkästään siihen, mutta tottahan toki kun roskaruoka on ainoa tarjolla oleva niin lapset tottuvat, tykästyvät ja tahtovat lisää. Ajattelin enemmänkin juuri tuota mitä Jenni kirjoitti, että miksi alunperinkään valitaan lapsiperhekohteisiin noita surkeimpia vaihtoehtoja ruokapaikoiksi. Luulisi, että kotiruoan tmv terveellisemmän vaihtoehdon ruokapaikka saisi suosiota ja kannatusta enemmänkin. :)

   Poista
  3. Lastenleikkipuisto-raflassa työskennelleenä tiedän, että se investointi ei ehkä ol JÄRKYTTÄVÄN suuri, mutta turha meno kun +90 % asiakkaista ostaa joka tapauksessa sen hampurilisaterian.

   Tässä toimii siis ihan supply-demand suhde, sitä on tarjolla minkä on todettu myyvän :) Se on vähän turha pitää niitä terveellisiä vaihtoehtoja listalla, kun tosiaan yks asiakas päivässä hyvällä tsägällä sen valitsee..

   Poista
  4. ^Vielä lisäyksenä, että en nyt ota kantaa siihen onko tämä hyvä/huono asia, mutta tosiasia on, että yrittäjä myy sitä mikä menee :) Jos kaikki skippais hampparit ja tois toiset eväät ni varmasti muuttuis lista, ja toisinpäin

   Poista
  5. Niin, tottahan tuo valitettavasti on. Kuitenkin pidän edelleen kiinni siitä mielipiteestä, että jos kaikki pikaruoka vaihdettaisiin terveellisiin vaihtoehtoihin niin ihmiset ostaisivat niitä. Vaikeaahan se on arvioida moniko valitsisi noista kahdesta sen terveellisemmän, mutta en jaksa uskoa että jos tarjolla olisi pelkkää terveellistä kotiruoan tapaista ruokaa että joku jaksaisi tuoda omina eväinään mukaansa hampurilaisia tai pizzaa. Tällaisella roskaruokatarjonnalla taas omia eväitä tuovia on varmasti useampi, eli ne jotka haluavat jotain terveellisempää. Ja tokihan osa ostaa niitä hamppareita myös siksi kun ei ole muuta tarjolla. :)

   Ymmärrän kuitenkin pointtisi, harmittelen vaan sitä että niin moni valitsisi sen roskaruoan ettei kysyntä terveellisemmille vaihtoehdoille ole tarpeeksi iso ollakseen ravintoloille kannattavaa tarjota.

   Poista
  6. Sanoppa muuta, roskaruoka tuntuu kyllä olevan nykyään se kaikkien suosikki :D
   Joka tapauksessa kannattaa ensi kerralla ainakin käydä kassalla kertomassa mitä haluaisitte ostaa (voihan se olla, että teitte näin jo?) -> mitä enemmän ihmisiä käy toivomassa kotiruokaa/kirjoittelee siitä palautelappuihin sitä todennäköisemmin sitä listalle joskus saadaan :) Yrittäjä kun huomaa, että sillekin on kysyntää!

   Poista
  7. Itse asiassa ei käynyt mielessäkään mainita ravintolalle asiasta! :o ompa tyhmä olo! Mutta kai se perustuu siihen kun kyseessä oli ketjuravintola eikä mikään itsenäinen. Tuntuisi yhtä tyhmältä mennä esim Hesburgeriin vaatimaan jotain muuta kuin hampurilaisateroita. Pitääpä katsoa saisiko nettisivujen kautta vaikka laitettua palautetta puistolle. :)

   Poista
  8. Eipä mullakaan ois tullu mieleen ennen alalla työskentelemistä (aika väärinpäin toimii tää ajatus nyt ku ajattelee) mut kantsii joo laittaa palautetta, ei siitä haittaakaan oo. Eikä sitä tarvii vaatii, voihan sita tilatessa ohimennen ihan mainitaki vaa et "btw, joku terveellinenki vaihtoehto ois aika kiva" :)

   Poista
  9. Totta, kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Mä muistan kun ite oon pikkusena ollut tuolla äidin, iskän ja siskon kanssa! :) Siellä oli silloin joku rengasvesiliukumäki joka oli ihan paras! Eli hyvät muistot on ainakin jääneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva että muistot on hyviä :) Me ei käyty rengasliukumäessä kun se ei ollut ihan sopiva vielä näin pienille lapsille :)

   Poista

Kiitos kommentista!