17. kesäkuuta 2014

Kantaen - kantovälinepalvelut

Kuten olen aiemmin kertonut, mulla ei ole kantamisesta mitään kokemusta. Osallisuin vuonna 2012 järjestettyyn Kantokiertueeseen, jossa Tula-kantoreppu reissasi eri blogeissa kokeiltavana. Siihen rajoittuu kantamiskokemukseni. Valmistautuessani elämään kolmen alle 4-vuotiaan kanssa aloin lämpenemään ajatuksesta helpottaa arkea kantovälineiden avulla. Keväällä tapasin kantoliinaohjaajaksi erikoistuneen Anu Mäkisen, joka on perustanut Kantaen-palvelun (www.kantaen.fi). Sovimme blogiyhteistyön merkeissä että Anun ohjeistuksella päästäisiin ystävieni kanssa tutustumaan tarkemmin kantamiseen ja eri kantovälineisiin. Viikonloppuna aurinkoisesti hymyilevä Anu sitten tuli tavaroineen esitelmöimään meille babyshower-juhliini.
babyshower_020muok
babyshower_047muok
Mulla on aina ollut kantamisesta sellainen käsitys, että se on joku paljasjalkaisten hippien villitys. Kantoreppua ensi kertaa kokeillessani tajusin, mikä helpotus arkeen se parhaimmillaan voi tuoda. Meidän tuolloin 3kk ja 1,5v pojat eivät pahemmin tuon kahden viikon testijakson aikana jaksaneet innostua kanettavana olemisesta, mutta jo silloin suunnittelin hankkivani kolmannelle lapselle kantorepun tai -liinan. Kantaen-Anu sanoi hyvin: "kantoliina tai -reppu on lastentarvike siinä missä vaunut tai sitterikin, sitä ei tarvitse harrastaa". Vaikka terminä "kantamisen harrastaminen" taitaa olla melko yleinen, on ihan totta ettei moni varmaan sanoisi harrastavansa vaunuilua aina työntäessään vaunuja, tai sitteröintiä laittaessaan vauvan sitteriin. Anun kertoessa eri kantovälineistä käsitykseni muuttui etenkin kantoliinoista, ja nyt harkitsen kantorepun lisäksi sellaisenkin hankkimisesta.
babyshower_021muok
babyshower_030muok
Kantaen-palvelut sisältää paljon erilaisia palveluja liittyen kantamisen aloittamiseen, eri kantoliinojen käyttömenetelmiin ja -tarkoituksiin, ja nettisivuilla toimii myös verkkokauppa. Kantaen-kauppa ja kantovälinelainaamo aukeaa syksyllä Helsingin Käpylään. Kantaen tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluita aina yksilöohjauksesta babyshower-esittelyihin ja ryhmäluentoihin. Minun babyshowereissani keskityttiin käymään läpi kantamisen hyviä puolia kun perheessä on useampi pieni lapsi, ja tutustuttiin erilaisiin kantovälineisiin. Mä olen tiennyt, että on olemassa kantoliinoja ja kantoreppuja, mutta en edes tiennyt että liinojakin on erilaisia erilaisiin käyttötarpeisiin. Anu selitti helposti ymmärrettävästi mitä eroa on kudotulla liinalla, rengasliinalla, trikooliinalla ja kantorepulla ja miten ne soveltuvat eri sidontoihin ja eri asentoihin lapsen kasvaessa ja kehittyessä.
babyshower_037muok
babyshower_040muok
babyshower_053muok
Anu toteutti kantoväline-esittelyn mielenkiintoisella tavalla, eikä ollenkaan tylsän luentomaisesti. Tällaiselle minun kaltaiselleni kokemattomalle kaikki tieto oli uutta ja mielenkiintoista, osa vieraistani tiesi asioista jonkun verran. Anu näytti erilaisia sidontatapoja, kertoi omista kokemuksistaan ja keskusteltiin samalla kaikki kokemuksistamme sekä ajatuksistamme ja toiveistamme liittyen tulevien vauvojemme kantamiseen. Kokeiltiin jopa kaksosten sidontaa yhden vieraan kunniaksi. Kantoväline-esittelyn voi räätälöidä ihan oman mielensä mukaan ja keskittyä tarkemmin vaikka yhteen tiettyyn kantovälineeseen ja sen käytön opetteluun. Itse olin tosi tyytyväinen esittelyyn, opin paljon uutta ja meillä oli mukava ilta ystävien kanssa. Suosittelisin Kantaen-palveluita etenkin kantamista harkitseville tai aloitteleville äideille ja isille.

Yhteistyössä
kantaen

4 kommenttia:

 1. Kolme lasta on ja en ole koskaan tarvinnut mitään kantovälineitä.meillä on niin iso ikäero kaikilla niin varmaan senkin takia jäänyt kokonaan pois nuo kantoreput/liinat yms.
  Kuulostaa kyllä hyvältä ja jos olisi pieniä enemmänkin niin voisi harkita tuollaisen ostoa :)
  Nyt vanhin on jo kymmenen vuotias ja nuorin 8kk niin ei paljon tuollaiselle ole käyttöä ollut.
  Keskimmäinen on jo ekaluokkalainen niin käsiä kyllä riittää kantamiseen yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommalla ikäerolla varmaan voikin olla vähemmän tarvetta kantamiselle, ellei sitä sitten tahdo tehdä vain huvin vuoksi :) Mä pärjäsin myös ihan mainiosti kahden kanssa, mutta nyt kolmen pienen kanssa voisin kuvitella että kantaminen tosiaan helpottaa :D

   Poista
 2. Heippa Jenni! Sulla oli joskus jotain että laitoitte keittiön kaakeleitten päälle jotku laatat? vai mitkä ne on? mistä ostitte ja paljon makso ja oliko vaikea laittaa ja millä ne on siis kiinni? :D Kiitos jos viitsit vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ne laattalevyt oli Ikeasta ja maksoi jotain 10e kappale, riippuu tarpeesta ja keittiön koosta montako niitä menee, meillä meni muistaakseni n. 9-10 levyä. Ikea myy sellaisia kiskoja joilla levyt laitetaan paikalleen helposti mutta me laitettiin vaan kaksipuolisella teipillä ja saumattiin kiinni :)

   Poista

Kiitos kommentista!