28. kesäkuuta 2014

Kaksivuotias Alex

Vau, toistaiseksi vielä kuopuksemme, pian keskimmäinen lapsemme on nyt kaksivuotias. Klisee tai ei, mutta pakko on vähän voivotella kuinka nopeasti aika kuluu. Kahdessa vuodessa ryppyisestä ruttunen-vauvasta on tullut 10,5 kiloa painavampi ja 43 senttiä pidempi, omatoiminen ja temperamentinen pieni paksukainen. Siinä missä pojat syntyivät saman pituisina mutta Alex kevyempänä ja hintelämpänä, on tämä pohjaton kaivo kaksivuotiaana yhtä pitkä kuin veljensä saman ikäisenä, mutta reilusti painavampi. Alex on perinyt tulisen temperamenttinsa mammalta, ja kuten äitini sanoi minusta lapsena, voin itsekin todeta että meillä taitaa olla vaikeat ajat edessä Alexin tullessa teini-ikään. Itkupotkuraivarit, dramaattiset heittäytymiset ja kiukuttelut ovat arkipäivää tämän dramaqueenin kanssa, kun asiat eivät mene herralle miellyttävimmällä tavalla. Vanhempia ja myös isoveljeä käskytetään kovasti, ja usein käytetty käsky onkin painokas "Lopeta tommonen!".
Aka2v_060muok
Vastapainoksi taas Alexin ollessa hyvällä tuulella, hän on varsin aurinkoinen luonne. Alex tykkää kovasti olla halittavana ja kutiteltavana, oikea sylivauva. Hän hymyilee ja nauraa, lauleskelee mielellään ja hauskuuttaa painamalla nenää "Piip!". Etenkin puheenkehityksessä Alex on paljon keihttyneempi kuin Joel saman ikäisenä. Joel jutteli kaksivuotiaana juuri ja juuri kaksisanaisia lauseita töksähdellen, mutta Alex pälättää neljän-viiden sanan lauseita sujuvasti kahdella kielellä. Puhuminen ei ole selkeää, eikä varmasti moni ulkopuolinen ymmärrä, mutta tuskin kovin moni kaksivuotias puhuu täysin selkeästi ja ymmärrettävästi. Alex puhuu enemmän suomea, myös veljelleen ja minulle, vaikka yritän muistuttaa poikia olemaan sekoittamatta kieliä keskenään ja puhumaan oikeaa kieltä oikealle ihmiselle. Tällä hetkellä näyttää siis siltä että poikien väliseksi kieleksi valikoituu suomi.
Aka2v_041muok
Alex on melkoisen vilkas tapaus, eikä jaksa pitkään keskittyä samaan asiaan. Joel jaksaa keskittyä johonkin mieleiseen tekemiseen tuntitolkulla, mutta Alex mennä vipeltää leikistä leikkiin minuutin välein levottomasti. Alex tarvitsee isoveljestään poiketen myös paljon ohjausta ja seuraa leikkeihin, eikä juurikaan osaa leikkiä itsenäisesti. Taitaa olla kyllä nuoremman lapsen vaiva tuo, kun on vauvasta asti ollut isompi sisarus pitämässä seuraa. Poikien yhteisleikki sujuu pääosin mutkitta, mutta kyllä sitä kiitettävän usein erotuomariakin tarvitaan. Yritin saada Alexista hieman videota synttäreiden kunniaksi mutta Herraa ei huvittanut olla kuvattavana. Heh, videolta ainakin huomaa Alexin luonteen ja miten hän käyttäytyy kun jokin ei häntä miellytä. Vähän kyllä naurattaa nuo käskyttelyt ja dramaattiset kameralta piiloutumiset. Mutta silti hän hymyilee niin viattoman vekkulisti.. Älkää huomioiko huippulaatuista kuvaus- ja tarkennustaitoa!


Syöminen sujuu Alexilta oikein hyvin, joskin itse syöminen on hidasta ja poika tavataan usein ruokapöydästä joko haaveilemasta tai laulamasta syömisen sijaan. Kaikki ruoka maistuu, ja sitä kyllä mahtuisi napaan kilotolkulla. Lempiruokaa en osaa tarkalleen sanoa mutta ainakin raejuusto, tomaatit ja viinirypäleet ovat herkkua. Nukkumisen sarallakaan ei ole valittamista. Pinnasängystä kerrossängyn alapunkkaan siirtyminen tapahtui suhteellisen mutkattomasti ja nukkumaanmeno ei kummallakaan pojalla ole enää älytöntä sirkusta, vaikka sellaisiakin iltoja on. Sänkyyn mennään yhdeksältä ja viimeistään kymmeneltä molemmat yleensä jo nukkuvat. Pojat ovat alkaneet juhannuksen jälkeen nukkumaan paremmin, öisin n. 11h ja päivisin 1,5-2h. Ei valittamista, kun heräillää entisen seitsemän sijaan joskus kahdeksan ja yhdeksän välillä. Alex jää yleensä vielä hetkeksi nukkumaan Joelin herättyä.
Aka2v_035muok
Uhma on edelleen selkeästi kovempi kuin veljellään, mutta siitä huolimatta Alexilla on alkeelliset käytöstavat hallussa. Alex kiittää automaattisesti kun hänelle annetaan jotain, kiittää ruoasta pienellä muistuttamisella ja osaa pyytää anteeksi sitä vaatiessa. Enempää ei kaksivuotiaalta voi vaatia, mutta hyvällä mallilla Alexista kasvaa oikea herrasmies. Hän jakaa epäitsekkäästi muille omastaan, joskus jopa liian innokkaasti (tässä mammalle puoliksi syöty ja kertaalleen suussa käynyt leivänpala). Alex on myös reipas kotiapulainen joka rakastaa imurointia yli kaiken, osaa viedä roskat roskiin ja likaiset vaatteet pyykkiin. Tiskikoneen tyhjennys on myös hauskaa puuhaa. Yleisenä vitsin aiheena onkin, että Alexista tulee isona siivooja. Ja pilkunviilaajille varmistuksena, että siivoojan ammatissa ei tietenkään ole mitään vikaa.
Aka2v_013muok2
Alex sai meiltä synttärilahjaksi uuden lelulaatikon ja Lego-bussin. Laatikonkannet olivat Ikean varastosta loppu, mutta sellainen tulee sitten jälkikäteislahjaksi. Poika oli tyytyväinen ja iloinen lahjaan ja lähti heti ajelemaan rallia bussilla. Me elellään sen mentaliteetin mukaan ettei pieni (tai isompikaan) lapsi tarvitse paljon lahjoja, ja tyytyy vähempään jos ei totu jättikokoiseen lahjavuoreen. Tänään vietetään Alexin synttäreitä sukulaisten ja kummien kanssa, joten lahjoja tulee varmasti riittämiin, vaikka pääosin ollaankin toivottu käytännöllisiä ja tarpeellisia lahjoja. 
Aka2v_086muok
Semmoinen pikku pötykkä on meidän rakas kaksivuotiaamme, toistaiseksi perheemme vauva, pian jo isoveli!

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!