29. joulukuuta 2013

Puolitoistavuotias pötkylä

Alex täytti eilen jo hurjat puolitoista vuotta! Niin iso poika hän on! Minusta tuntuu, että Alex olisi paljon kehittyneempi kuin Joel samanikäisenä, mutta luulen että en vain muista kunnolla millainen Joel oli vajaat puolitoista vuotta sitten. Alex on reipas ja omatoiminen poika, josta huomaa jo nyt että hän on perinyt äitinsä temperamentisuuden. Hän kiihtyy nollasta sataan sekunnissa ja hänellä on vahva oma tahto. Uskallan väittää, että Alexilla uhma on pahemmin esillä kuin Joelilla. Kun hän suuttuu hän todellakin raivostuu ja kun hän on iloinen ei naurua säästellä. Alex tutkii mielenkiinnolla ympäristöään, matkii Joelia joka asiassa ja keksii mitä mainiompia juttuja kaikkien pään menoksi.

Alex1,5v_045muok

Alex nukkuu yönsä hyvin samassa huoneessa Joelin kanssa, vaikka Joelin ilta- ja aamutemppuilut häiritsevät nukahtamista ja rauhallisia aamuja. Yöunien pituus on suunnilleen 11 tuntia, ja ulkona parvekkeella nukutut päiväunet kestävät 1,5-2h. Olen vastikään alkanut laittaa Alexinkin ulos parvekkeelle nukkumaan, sillä huomasin ettei toisen herääminen välttämättä herätä vielä toista, joten molemmat saavat hyvät unet raittiissa ulkoilmassa ja minun ei tarvitse olla hissukseen sisätiloissa. Alex huhuilee sängyssä puolesta tunnista tuntiin ennen nukahtamista, pääosin siksi, että Joel temppuilee, juoksee sängystä ja huoneessa tarvitsee käydä satoja kertoja jolloin luonnollisesti Alex ei saa kunnon nukahtamisrauhaa. Toivotaan, että Joel pian oppisi taas nukkumaan kunnolla jotta molempien yöt rauhoittuisivat. Myös meidän vanhempien jaksamisen kannalta olisi mukavaa taistella vähemmän nukkumaanmenosta.

Alex1,5v_077muok

Alex osaa syödä hienosti itse lusikalla tai käsin ja harjoittelee haarukan käyttöä. Hän juo edelleen nokkamukista mutta harjoittelee lasista juomista. Se onnistuu, mikäli lasissa on vain pieni tilkka nestettä kerralla. Pullukka-Alex on aina nälkäinen, mutta on viime aikoina nirsoillut ruoan kanssa melko paljon. Saa todellakin sitkeästi yrittää että poika söisi esimerkiksi iltapuuron, mutta onneksi ruokahalua yleensä riittää. Toinen ongelma on ruokailutilanteiden leikiksi heittäminen, jolloin Alex ei enää jaksa keskittyä syömiseen. Ruokapöydässä Alex on yleensä se, joka lietsoo pelleilyä ja Joel ottaa siitä mallia eikä sitten itsekään enää keskity syömiseen.

Alex1,5v_085muok

Puhumista Alex harjoittelee kovasti ja oppii lähes päivittäin uusia sanoja. Tällä hetkellä sanoja tulee varmaan 50-100, vaikea arvioida kun suurin osa ovat jo itsestäänselviä. Pälätystä kuuluu koko ajan ja uusimpana taitona Alex on oppinut ihan kunnolla kommunikoimaan. Kun häneltä kysyy jotain, hän osaa vastata sellaisilla mm-äänillä kyllä tai ei. Alex osoittaa myös sormella mitä haluaa, ja sekin helpottaa ymmärtämistä puolin ja toisin. Uusimpia sanoja puheen joukossa ovat nääna = stjärna (tähti), A-a = Aka (Alex), I-ä = iskä, Jaaji = Joel, kaaui = kaivuri ja pappu = famppo ("sylkkyyn") yms. Sanoja tulee melko tasaisesti molemmilla kielillä, mutta näyttää siltä että ainakin tässä vaiheessa Alexin ruotsinkieli kehittyy nopeammin kuin suomenkieli, toisin kuin Joelilla.

Alex kävelee ja juoksee, kiipeilee turhankin ketterästi kaikkialle, antaa high-fiven, halin ja pusun. Hän taputtaa, vilkuttaa, tekee palapelejä ja kääntää kirjojen sivut. Hän osaa riisua ja pukea paidan, sukat, pipon ja kengät, pesee itse hampaat (ensin mamma tai iskä auttaa, jotta varmistetaan kunnollinen pesu), opettelee hyppimään, harjoittelee potalla käymistä ja vaatii paljon huomiota. Yksinoleminen on kurjaa, ja kuulisittepa millainen huuto tulee kun lähden ovesta ulos ottamatta Alexia mukaan! Iskä ei ole ihan yhtä kiva, mutta iskän jutuille nauretaan enemmän ja iskän sormet kutittaa paremmin.

Alex1,5v_033muok

Alex varastaa viileäkaapista ruokaa, laittaa hellanlevyt päälle, kaivaa multaa kukkaruukuista ja kiipeilee tuolien kautta pöydille. Hän tyhjentää mielellään vaatekaappinsa lattialle ja astianpesukoneesta likaiset astiat. Alex nauttii suunnattomasti kutittelusta, sylittelystä ja kirjojen lukemisesta. Lempipuuhiin kuuluu myös legoleikit, päätön ympärijuokseminen ja Joelin seuraaminen kuin hai laivaa. Voin kuvitella, että Joelin ensimmäiset kerhopäivät tulevat olemaan vaikeita Alexille, kun hän ei pääsekään mukaan. Uskon kuitenkin että se tekee myös Alexille hyvää saada minun jakamattoman huomioni muutaman tunnin ajan viikossa. Ja siitähän Alex varmasti tykkää, sillä hän on mammanpoika henkeen ja vereen!

Alex1,5v_072muok

Ihanaihana mustamakkara, Nalle-Kalle, minun vauvani!
Millaisia n. 1,5-vuotiaita teiltä löytyy?

4 kommenttia:

 1. Ihana pikkumies ja superihania kuvia <3 Varsinkin tuo "napakuva" on ihan ykkönen! :)

  Terkuin Jonna // Monna Sunshine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jonna! :) Hihi, joo Alex tykkää kovasti esitellä napaansa ;) <3

   Poista

Kiitos kommentista!