28. lokakuuta 2013

Horroksessa

Nukkuminen. Se on ehkä ensimmäinen asia, josta tulevia vanhempia varoitellaan. Kaikki neuvolantädistä hyvänpäiväntuttuihin jaksaa muistuttaa, että "nuku nyt vielä ennen kuin se lapsi syntyy". Meillä on onneksi käynyt todella hyvä tuuri, sillä molemmat lapsemme ovat olleet aivan loistavia nukkujia. Syntymästä saakka Joel saattoi herätä öisin kerran tai kaksi, ja muistaakseni jo alle 2kk ikäisenä nukkui kymmenen tunnin yöunia, ja 3kk ikäisenä lopetti yösyömiset kokonaan. Omaan huoneeseen muutto 7kk iässä ja hampaidentulo vaikeutti hetkellisesti unia, mutta korjaantui parissa viikossa, ja sen jälkeen Joel on hienostu nukkunut 12-13 tunnin yöunet. Iltaisin on aina riittänyt omaan sänkyyn vieminen, ja siellä Joel on nukahtanut itsekseen.

Alex oli vauva-aikana hieman huonompi nukkuja, mutta silti todella hyvä. Kuten isoveljensäkin, hän on syntymästään asti nukkunut hyvin. Öisin Alex heräili kaksi-kolme kertaa syömään, ja nukkui vähintään kuuden tunnin pätkiä. Jo kahden kuukauden ikäisenä siirryttiin yhteen yösyöttöön ja jopa 10 tunnin yhtäjaksoisiin uniin. Alex siirtyi Joelin kanssa samaan huoneeseen 8kk ikäisenä, ja siitä muutama viikko eteenpäin loppui (aamu)yösyötötkin. Siitä asti molemmat pojat ovat nukkuneet 12-13 tunnin yöunia heräämättä. Alexille riittää myös pelkkä sänkyyn vieminen, eikä erillistä nukuttamista tarvitse harjoittaa.

syksyinen viikonloppu 030muok

Me ollaan siis saatu nauttia aivan älyttömän hyvin nukkuvista pojista, ja ollaan siitä onnekkuudesta kyllä iloisia. Toki niitä poikkeuksia, huonosti nukuttuja öitä, on myös ollut, mutta harvinaisen vähän kuitenkin. Sitten se kaikki muuttui, kun 2v5kk ikäinen Joel oppi kiipeämään pinnasängystä pois, ja siirtyi lastensänkyyn nukkumaan. Pian kahden kuukauden ajan niin illat, yöt kuin aamutkin ovat olleet suoraan sanottua yhtä helvettiä. Alkuun olin luottavainen, kun kuuntelin muiden kokemuksia lastensänkyyn siirtämisestä, kuinka saattaisi olla viikon tai kaksi vaikeaa laittaa nukkumaan, mutta sitten lapsi tottuu ja oppii pysymään sängyssä.

Meillä ei mennyt ihan niin. Ensinnäkin unirytmi vaihtui ihan kokonaan, nukkumaanmeno aikaistui 1,5 tunnilla ja herääminen 2 tunnilla. Joelin unen pituus lyheni 12 tunnista yhdeksään, ja Alexin unet ovat myös kärsineet. En voi ymmärtää, miten unentarve voisi yhtäkkiä vähentyä vain sängyn vaihdon takia. Joel huomaa itsekin olevansa väsynyt, mutta ei vaan suostu nukkumaan kunnolla. En laittaisi kaikkea uhmaiänkään piikkiin, koska Joelin uhma on vielä niin vähäistä, ettei kaikki tämä voi johtua siitäkään. 

syyskävely 040muok2

"Perus"yö menee meillä esimerkiksi näin:

20:00 Pojat menevät sänkyyn. Joel karkaa sängystä sata kertaa, levittelee leluja, varastaa Alexilta petivaatteet ja unilelut, heittelee omat unilelunsa lattialle, laittaa valot päälle, karkailee sängystä vähän lisää, keksii miljoona tekosyytä päästäkseen huoneesta pois, vääntää "protestipaskat" (yleensä kahdet), huutaa, itkee, karkailee lisää, huutaa, hakee huomiota.

21:00 Alex on nukahtanut mekkalasta huolimatta jo aikoja sitten, ja Joelin taistelut alkaa olla lopuillaan, kun hän väsähtää riehumisesta. Joel nukahtaa vihdoin. On todella inhottavaa, että joka ilta ikäänkuin tarvitsee sen surun ja itkun jotta Joel rauhoittuu ja suostuu nukahtamaan.

03:30-05:30 Herään ja havahdun vaihtelevaan kellonaikaan lelujen ääniin, omituiseen kolinaan tai johonkin muuhun. Olohuoneessa on valot päällä, Joel joko nukkuu lattialla tai sohvalla, tiskaa keittiössä, leikkii autoilla, tai istuu pytyllä ja vetää vessaa sata kertaa peräkkäin. Joel passitetaan takaisin sänkyyn. Näitä tilanteita on yön aikana yleensä yhdestä kahteen, joista toisen Sami huomaa noustessaan lähteäkseen töihin. Joel osaa hiljaa hiipiä huoneesta ulos, mutta voin uskoa että oma väsymyksenikin on osasyy siihen, miksen heti havahdu Joelin yöllisiin seikkailuihin. En tiedä kauanko hän on ollut hereillä ennen kuin huomaan sen.

06:30-07:00 Joel herää ja tulee yleensä meidän makuuhuoneeseemme. Oman väsymykseni takia olen lipsunut periaatteistani useana aamuna, ja otan Joelin viereeni nukkumaan. Joel pitää minua hereillä, potkii, lyö ja juttelee, pyörii, hyörii ja karkailee. Ja potkii vähän lisää. (Joel potkii mua ihan tahallaan, koska jos esim. Sami nukkuu mun ja Joelin välissä, niin Joel kurkottelee jaloillaan Samin yli yltääkseen potkimaan minua).

8:00 Mikäli Joel ei ole pelleilyillään herättänyt Alexia, niin Alex herää yleensä viimeistään puoli yhdeksältä. Mikäli Joel on herättänyt Alexin aiemmin, se on luultavasti tapahtunut joko heittämällä leluja Alexin sänkyyn, kiipeämällä sinne itse, laittamalla valot päälle, varastamalla peiton ja unilelut tai kolistelemalla muuten vaan.

syksyinen viikonloppu 031muok

Näiden lisäksi Joel tai Alex saattaa heräillä öisin satunnaisesti itkeskelemään, onneksi sitä ei tapahdu kovin usein. Aamuisin ollaan siis kaikki kolme armottoman väsyneitä ja kiukkuisia. Mä alan olemaan fyysisesti jo melko rapistunut huonosti nukuttujen raskaiden öiden takia. Mua väsyttää jatkuvasti riippumatta siitä monenko aikaan olen mennyt nukkumaan. Olen täysin uupunut, arjen pyörittämiseen ja poikien kanssa leikkimiseen menee viimeisimmätkin voimat. En jaksa tai muista syödä, pienimmätkin asiat itkettää ja kiukuttelen aamusta iltaan. Koska pojat ovat kiukkuisia huonosti nukuttujen öiden takia, ne uhmaavat, kitisevätt ja riitelevät jatkuvasti. Ilmapiiri ei ole kotona kovin hyvä, ja me kaikki kärsimme siitä. Onhan meillä tietenkin paljon iloisia hetkiä, naurua, onnea ja rakkautta. Ne hetket ovat tämän vaikean kauden valopilkkuja, ja niitä on todellakin oppinut arvostamaan. Jokikinen hymyn aiheuttava juttu tuntuu elämääkin tärkeämmältä nyt, pitäisi vaan yrittää keskittyä niihin positiivisiin asioihin. Vaihe ja ohimenevää ovat päivän sanat, mutta kun se ei vaan nyt lohduta tässä epätoivoisessa tilanteessa. 

joulu 007muok

Pahoittelen tällaista masentunutta valitusta, joo joo "itsepähän olen lapseni tehnyt". Olen pyrkinyt pitämään blogiani positiivisena, mutta joskus tuntuu helpottavalta avautua, jos vaikka joku muukin käy läpi samantapaista tilannetta. Ollaan jo kokeiltu tietääksemme jo kaikki keinot tilanteen parantamiseksi, tuloksetta. Kyllähän minä tiedän, että tämäkin vaihe menee vielä ohi, ja sitten teini-iässä viimeistään tilanne on jo päinvastainen. Voisin yrittää ottaa haasteeksi nyt sen positiivisen ajattelutavan, sitä todellakin tarvitaan parempia öitä odotellessa.

Miten teillä nukutaan?

30 kommenttia:

 1. Kiva, kun pojat on nukkuneet pikkusempina noin hyvin :)
  Ymmärrän sua tosi hyvin tämän hetkisessä tilanteessanne, kun yöunet ovat tuollaiset :( Meidän poika on syntymästään asti ollut aivan surkea nukkuja, ja nyt yli vuoden ikäisenäkin heräilee useita kertoja yössä. Se on todella raskasta ja välillä mulla on tosi ahdistunut, epätodellinen ja sekava olo, kun en ole nukkunut kunnolla pitkiin aikoihin. Nyt unet on onneksi ruvenneet vähän sujumaan paremmin, eikä heräilyä parhaimmillaan ole kuin 2 kertaa yössä. Siltikin se syö voimia.

  Pitää vaan ajatella positiivisesti, että tää heräily ja yökiukuttelu on vaan joku vaihe, joka menee ohi, vaikka sillä hetkellä se ei tunnu siltä eikä paljoa lohduta. Ja kun pojat on ennen olleet noin hyviä nukkumaan, niin luulisi tilanteen korjaantuvan :) Pystyykö kukaan muu välillä katsomaan poikien perään, vaikka päivisinkin, että saisit levättyä? Esim. isovanhemmat. Mun oma äiti hoitaa meidän pojan aamutoimet, jos ollaan sen luona yötä ja mä saan itse nukkua niin pitkään, kuin haluan. Se auttaa tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, se oli kyllä tosi hieno juttu. Mä uskon että osittain senkin takia nyt tuntuu niin vaikealta, koska ollaan totuttu siihen että pojat nukkuu aina hyvin. Kuulostaa teilläkin rankalta, mutta onneksi yöherätykset ovat jo vähentyneet. Tsemppiä teille :) Päivisin ei ole juuri ketään joka voisi auttaa, Sami on tietty iltaisin kotona mutta tekee yleensä niin pitkiä päiviä ettei montaa tuntia ehdi olla. Pitää tosiaan yrittää olla positiivinen, mutta lohtua se ei todellakaan tuo :/ Meillä onneksi poikien isovanhemmat ottavat poikia yökylään välillä, ja silloin saa nukkua kuinka pitkään haluaa, mutta ei se yksi yö muutaman kuukauden välein paljoa auta, muuta kuin hetkellisesti.

   Poista
 2. Ei kaiken tarvi olla aina positiivista! Mun mielestä blogiin on justiin vapauttavaa välillä vähän valittaa ja kysyä neuvoja ongelmiin. Liika positiivisuus, se on ärsyttävää. ;)

  Tuo on varmasti turhauttavaa, että kesken yön Joel touhaa! Meillä lapset heräilee tosi paljon öisin ja mä en oo kymmeneen kuukauteen nukkunut vielä yhtään yötä kokonaan. Pisin unijakso on varmaan kolme tuntia. Mutta siis meillä on hyvä puoli se, että ne saa tainnutettua nopeaa takaisin nukkumaan. Neidin rinnalla ja Pojun ihan vaan sanomalla, että nyt on vielä yö, nyt pitää nukkua.

  Tuo on kyllä aika vaikea ongelma, mutta ehkä teidän pitää vaan olla vielä tiukempia ja osoittaa Joelille jotenkin, että se on tosi väärin, että yöllä alkaa leikkimään ja poistuu sängystä. Tai pysyisikö Joel sitten paremmin sängyssä, jos ottaisitte vielä pinnasängyn takaisin? Toivottavasti saatte pian taas nukkua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että liika positiivisuuskin saattaa olla ärsyttävää, ja onhan se ihan luonnollista että elämässä on huonojakin vaiheita. :) Sulla on varmasti myös rankkaa, toivotaan että pian helpottaisi! Mä saan onneksi nukkua välillä viikonloppuisin, jos Sami nousee lasten kanssa, mikä on mukavaa. Onneksi teillä lapset nukahtavat helposti uudestaan, niin meilläkin öisin, mutta jos Joel joskus viiden jälkeen herää niin ei yleensä enää nukahda, vaan pyörii sitten meidän sängyssä tai häiriköi lastenhuoneessa. Joskus silti nukahtaa uudelleen, onneksi.

   Pinnasänkyä ei voida ottaa takaisin, koska Joel kiipeilee sieltä vaarallisella tavalla pois, se oli alunperinkin syy miksi siirrettiin hänet lastensänkyyn. Muuten pitäisimme häntä edelleen pinnasängyssä. Ollaan toki yritetty tiukasti sanoa, että ei saa poistua sängystä ja se on väärin, mutta täytyy yrittää vielä enemmän. :)

   Poista
 3. En tiedä onko nyt ihan tyhmä ehdotus, mutta mites Joel nukkuis matkasängyssä? Sieltä ei pääse kiipeemään niin helposti ku pinniksestä.. Toi on kyllä ihan kauheen raskasta, ku on tottunu nukkumaan kokonaisia öitä. ja sit yhtäkkiä alkaa risaset yöt :( Meilläki on nukuttu aina hyvin, mut sit jos on esim kipeenä ja herätään edes se kolme kertaa yössä ni oon ihan poikki :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi voisi olla tosi hyvä idea, ja lähtee kokeiluun heti tänä iltana! Kiitos paljon! :) ei oo käynyt mulla edes mielessä. Niin, varmaan raskainta tässä on juuri se, että on tottunut hyvin nukuttuihin öihin. Jos lapset olisivat nukkuneet huonosti jo vauvasta asti, voisi olla että tää heräily olisi jo ihan rutiinihommaa.

   Poista
  2. Kiitos vielä vinkistä, kokeiltiin tätä viime yönä, mutta valitettavasti Joel pääsee kiipeämään matkasängystäkin pois :/ Jatketaan kuitenkin ainakin hetken aikaa tällä tyylillä, koska matkasängystä pois kiipeäminen vie enemmän voimia kuin lastensängystä pois tulo. :D Jospa se vaikka väsähtäisi nopeammin..

   Poista
 4. Voisiko olla, että siirsitte Joelin "liian myöhään" pinnasängystä isojen poikien sänkyyn? Hän on nyt jo sen verran fiksu, että tajuaa että pääsee sieltä pois, voi mennä tekemään mukavampiakin asioita kuin nukkua? Tuskin esim. 1-1.5v olisi tullut mieleen alkaa leikkimään, ennemminkin tulee äitiä ikävä :D Tietenkään kaatunutta maitoa ei saa takaisin lasiin, mutta mietin lähinnä Alexin kohdalla, että kannattaako odottaa noin kauan, vaan tehdä siitä rutiini jo pienempänä että vaikka sieltä sängystä pääsisikin pois, sieltä ei kuulu tulla pois vaan siellä kuuluu nukkua. Kannattaa soitella neuvolaan, niillä on yleensä hyviä apuvälineitä tälläiseen käyttäytymiseen.

  Tsemppiä, väsymys on kamala kaveri nim. 3-vuotias ei vieläkään nuku täysiä öitä eikä ole koskaan nukkunutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on hyvä pointti, ja se voi olla hyvinkin mahdollista että olisi kannattanut siirtää Joel aikaisemmin lastensänkyyn. Mä olin ehkä ajatellut niin, että nyt Joel on jo niin iso että ymmärtää että sängyssä pitää pysyä. Tai no, varmasti hän sen ymmärtääkin mutta kun ei pätkän vertaa kiinnosta totella. :/ Täytyy todellakin harkita Alexin kohdalla aikaisempaa pinnasängystä luopumista. Täytyy varmaan soitella neuvolaan, sekään ei ole käynyt edes mielessä, kiitos! :)

   Tsemppiä teillekin! Väsymys on kyllä viheliäs vihamies :(

   Poista
 5. Mulla ei oo kokemusta yöllä leikkivistä lapsista,mutta väsymyksestä kyllä.. Meillä lapset on olleet kovin erilaisia nukkumistensa kanssa.
  Tyttö nukkui syntymästä asti hyvin.Nukkui missä vain kun oli väsynyt.Heräs kerran yössä,lähes aina 04 - riippumatta nukkumaanmenoajasta ja nukkui kellon ympäri. Samalla rytmillä mentiin kyllä monta vuotta,saattoi herätä vielä 5-vuotiaana juomaan klo 4.
  Vanhempi poika...ei nukkunut ekaan vuoteen 45 minuuttia enempää putkeen.Ei päivällä eikä yöllä. Vaunuissa nukkui niin kauan kun vaunut liikkui,heti liikkeen loppuessa heräs.Tai jos vaikka mopo ajoi ohi. Meni nukkumaan yöunille ihan vauvana 23-01,nukkui kyllä sinänsä 12 tuntiakin yöunta,mutta siis n. 10 herätyksellä. Mä olin aika zombie siinä vaiheessa...Yöt alkoi nukkumaan paremmin kun 2-vuotiaana siirrettiin isojen poikien sänkyyn.
  Nuorempi poika nukkui pienenä hyvin mutta homma muuttui kun oppi liikkumaan. Siitä lähtien heräs 2-8 kertaa yössä,vaan maito rauhoitti. Alkoi nukkumaan taas paremmin kun maitopullo jäi pois 2-vuotiaana.

  Mulla ei oo kyllä kauheesti neuvoja sinänsä,valitettavasti :/ Samat rutiinit teillä varmaan on iltaisin,valot poissa yms. Nukkuuko päiväunia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi teillä on nyt paremmin, kovin erilaisia nukkujia lapset ovat olleet :) Kyllähän tämäkin tilanne tästä varmaan paranee, mutta tosiaan zombiena eläminen ja parempien öiden odottaminen ei oikein riitä, kun pitäisi jaksaa päivisinkin :) Joel nukkuu päiväunia 1-2h, ja niiden pois jättäminen on kyllä kaikista viimeinen keino minkä aion kokeilla. Päiväunet eivät ole muuttuneet juuri miksikään siitä mitä ne olivat ennen lastensänkyyn siirtämistä. :)

   Poista
 6. Kovasti tsemppiä! En osaa antaa mitään viisaampia neuvoja, kuin mitä yllä jo tullut.
  Meillä poika nukkuu vaihtelevasti. Alkuyöstä kitisee jonkun kerran unissaan, rauhottuu silittelyyn. Saattaa yön mittaan kitistä useitakin kertoja, tai sitten nukkuu rauhassa. (Tai sitten me nukutaan väsyneinä niin sikeästi, ettei kuulla niinä hyvinä öinä kitinöitä.) Noin neljän maissa alkaa sitten joku heräilykitinä/itku, mönkii omasta sängystään meidän viereen ja pyörii. Voi olla että nukahtaa vielä, tai sitten valvotaan viiteen asti sängyssä pyörien. Joka tapauksessa noustaan yleensä viiden aikaan/jälkeen ylös. Tosin harvakseltaan käy jopa niin, että herätään vasta kuudelta, mutta se on aika harvinaista herkkua!

  Vuosikontrollissa neuvolassa hoitaja ihmetteli, miten meillä herätään niin aikaisin, käski venyttää yöunille menoa. Mutta eipä meillä se (eikä muutkaan konstit auttaneet), poika on vissiin aamuvirkku. Ollaan kyllä ajateltu, että parempi näin päin. Kunhan tulee aika, että minäkin menen töihin, meidän on kuitenkin aamuvuoropäivinä herättävä siinä viiden maissa, että ehditään töihin ja poika hoitoon. Joten ei nyt hirveästi tee mieli muuttaakkaan tuota unirytmiä, jos vaikka jotenkin voisikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, jopas teillä ollaan aamuvirkkuja tosiaan! :D Minulta jo tämä 7 herääminen tekee tosi tiukkaa, kun lapset on aiemmin nukkuneet aina vähintään 9 tai jopa 10. Nuorempana olin itsekin aamuvirkku, mutta nykyään en todellakaan! :D Kyllä tämä meidänkin uusi rytmi on hyvä, ajatellen Joelin kerhonaloitusta tammikuussa. Kerho alkaa yhdeksältä joten seitsemältä herääminen on ihan hyvä aika :)

   Poista
 7. Kannattaa kokeilla myös sellaista kun Joel poistuu sängystä,huutaa rämppää valoja ja mitä ties muuta niin et vaan kiinnitä mitään huomiota,et mene huoneeseen etkä puhu mitään. Jos Joel poistuu huoneesta viet rauhallisesti hänet sänkyyn takaisin etkä puhu vieläkään mitään. Meillä kun siirryttiin isojen poikien sänkyyn niin meno oli aikamoista ja mitä enemmän komensit ja kieltelit niin poika innostu lisää, ja lopulta kokeilin sitten tätä ja auttoi kyllä meillä ainakin,kyllästyi kun tajusi ettei ketään kiinosta hänen turha pelleily..Jospa se johtuukin uhmasta,eihän uhma aina tarkoita että lapsi päivät pitkät potkisi ja raivoaisi vaan meillä se oli enemmänkin juuri tämän tyyppistä rajojen kokeilua ja loppuu aika nopeasti kun ei kiinnitä siihen huomiota eikä varsinkaan päästä itseä hermostumaan.. Paljon tsemppiä teille ja toivotaan että joku vinkki auttaisi teillekkin, kukapa sitä loputtomiin jaksaisi ilman kunnon yöunia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli mielessä täysin sama, tärkeintähän tässä on nimenomaan että ei edes puhu, eikä varsinkaan katsekontaktia. Minulle tuli vielä mieleen että ymmärtääkö Joel että pinnasängyssä nukkuvat vauvat ja hän on jo isopoika? Tälläistä pientä "uhkaustahan" voisi myös kokeilla? Tsemppiä! :)

   Poista
  2. Kiitos tästä vinkistä! :) Helpotti heti eilistä iltaa huomattavasti, kun ei puhunut mitään. Ollaan me aiemminkin kokeiltu sitä, mutta sitten se vaan jotenkin unohtui, ja alettiin aina puhumaan Joelille kun vietiin takaisin sänkyyn.

   Ollaan kyllä yritetty selittää Joelille, että vauvat ja pikkuveli nukkuu pinnasängyssä ja Joel on iso poika, mutta tiedäpä sitten ymmärtääkö :D Eilen päiviteltiin ennen nukkumaanmenoa kuinka Joel joutuu menemään vauvasänkyyn kun ei osaa nukkua omassa sängyssä, no Joelin mielestä oli kivaa päästä vauvasänkyyn -.- Vauvauhkailu toimii kuitenkin esim. ruokapöydässä ihan hyvin :)

   Poista
 8. Nyt kunnon unikoulu käyntiin. Illalla iltatoimet, luette satua, valot pois ja toinen jää huoneeseen istumaan, joko käsi joelin päällä(ei katsekontaktia, ei mitään reaktiota mihinkään) tai istut lattialla selkä poikaan päin. Jos tulee kakka, ota huoneeseen puhdistuspyyhkeitä ja pyyhi pylly rauhallisesti, ilmeittä, poikaan reagoimatta, uusi vaippa ja sänkyyn makaamaan. Jos poika ei siis pysy sängyssä, palauta hänet sinne aina hiljaa, mitään sanomatta. Toista tämä niin kauan kunnes häs nukahtaa.
  Yöllä sama juttu, kun hän nousee sängystä toinen vanhemmista vie hänet aina sinne, hiljaa, mitään sanomatta. Palauta sänkyyn niin monta kertaa kuin tarvis.
  Laittakaa lastenhuoneen oveen joku kilikello tms, että kuulette kun poika lähtee huoneesta.
  Tätä kun jaksatte toistaa vaikka viikonlopun ja pyydätte kaverin/isovanhemmat päivällä kylään, jotta vanhemmat voivat nukkua hyvät unet yötä varten ;)
  Huomiotta jättäminen, mutta päättäväisyys kannattaa. Jopa minun vaikealla nukkujalla!
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä neuvoista! Joel on aina nukahtanut itsekseen joten vieressä istuminen sekoittaa vaan pakkaa (kokeiltu on, mun äiti on ainoa joka saa Joelin nukkumaan istumalla vieressä). Tuo hiljaa oleminen ja huomiotta jättäminen otettiin nyt käyttöön ja se on heti helpottanut nukkumaanmenoa :) Mikäli Joel tekee vaippaan protestiksi, vaihdetaan se pimeässä vessassa, mutta ehkä pitäisi kokeilla myös ettei pooistu huoneesta ollenkaan, vaan vaihtaa siinä sängyn vieressä.

   Mä en löytänyt tähän hätään kilikelloa, mutta pistin oveen avainnipun roikkumaan, ja alapuolelle peltipurkin, jotta heräisin helpommin mikäli Joel lähtisi huoneesta. Peltipurkkiin tipahtavat avaimet pitivät hyvin ääntä! Joel yritti kerran poistua huoneesta kuudelta aamulla, mutta oli pysynyt huoneessa ja sängyssäkin koko yön sinne aamukuuteen asti, vaikka oli kahdesti hereillä yölläkin! :) kiitos, kiva kuulla että muillakin on joskus helpottanut! :)

   Poista
 9. Kuullostaa kyllä niin tutulta! :D itseasiassa tälläkin hetkellä täällä on taisteltu jo 45minuuttia nukkumaan menosta eikä lapsi nuku vieläkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinnekin! Meillä se 45min-1h on aika normaali taisteluaika. Kahdeksan aikoihin pistetään sänkyyn ja yleensä yhdeksältä on jo hiljaista. Joskus toisaalta Joel ei nuku vielä puoli kymmeneltäkään :(

   Poista
 10. meillä myös poika harrasti samaa kunnes päiväunet jäi pois. nykyään menee nukkumaan 19-20 ja heräilee 7-8 aikaan. nukkuu tosi hyvin ilman yöheräilyjä... meillä kun nukku poika päiväunet ei oikeesti vaan ollut tarpeeks väsyny illalla ja pelleili ja heräili pitkin yötä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tuota, mutta päättänyt että päiväunien poisjättäminen on sitten ihan viimeinen keino, jos mikään muu ei auta. Päiväunet eivät ole muuttuneet mitenkään sitten lastensänkyyn siirron, joten en usko että ne vaikuttavat yöunniin kovin paljoa. :)

   Poista
 11. En jaksanut lukea kommentteja, joten en tiedä toistanko montaakin muuta, mutta päiväunet pois, vie hetken tottua. Katotte vaikka pienemmän päikkäreiden aikana telkkaria, tai piirrätte, silleen rauhallisesti ja hiljaa että toinen saa nukkua. Sitten vaan sänkyyn illalla ajoissa. Normi peittelyt ja hyvät yöt ja pois. Ja kun tulee sänystä pois, niin takas, eikä sanaakaan, ja tätä jatkuu... Mä kannoin yhtenä iltana 63 kertaa esikoisen takas sänkyyn kun se hillu. Tuli aina ovelle kurkkaa nii kävin kantaa takas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Päiväunien pois jättäminen saattaisi auttaa, mutta se on viimeinen asia mitä aiotaan kokeilla. Joelin päiväunet eivät ole muuttuneet ollenkaan tässä sänkyjenvaihdon aikana, joten en usko että ne vaikuttaa yöuniin kovin paljoa. Joel nukkuu saman 1-2h jonka nukkui ennenkuin siirtyi pinnasängystä pois, ja huolimatta siitä että yöunet ovat lyhentyneet kahdella tunnilla.

   Poista
 12. moi. meillä on ollut ihan sama touhu nyt jo kohta 7 kk, paitsi ei noita yöheräämisiä. Espoon alueella on perhetyöstä mahdollista pyytää apua kotiin, esim. just näissä nukuttamisasioissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tsemppiä teille! 7kk on hurjan pitkä aika, toivottavasti pian paranee niin teillä kuin meilläkin. Täytyy selvitellä tuota perhetyön tarvetta / mahdollisuutta, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 13. Ehkä Joel nukkuu liian pitkät päiväunet eikä sitten ole illalla tarpeeksi väsynyt. Mä itse olen ottanut meidän tytön viereen nukkumaan, koska hän heräilee edelleen öisin useita kertoja vaikka onkin jo melkein 2 1/2 vuotias. En jaksaisi käydä töissä jatkuvien yöheräilyjen takia ja siksi meille tämä ratkaisu on ollut paras. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla, mutta en usko.. Joel nukkuu 1-2h, ja se on sama määrä mitä hän nukkui ennen lastensänkyyn siirtymistä, vaikka yöunet olivat silloin 2h pidemmät. :/ Tsemppiä sinnekin päin, ymmärrän hyvinkin että ottaa käyttöön helpoimman mahdollisemman keinon, jos ei muuten jaksa töissä. Toivottavasti pian helpottaa! :)

   Poista
 14. Kerrothan myöhemmin miten teidän nukkuminen sujuu? Mikä toimi ja mikä ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tulen varmasti kertomaan lisää kunhan asiat etenee :) Tällä hetkellä Joel nukkuu matkasängyssä, mutta osaa kiivetä sieltä pois. Yölliset karkailut on saatu loppumaan hälytyssysteemillä, jossa ovenkahvassa roikkuva avainnippu putoaa peltipurkkiin oven avautuessa, takuuvarma herätys mulle, niin tiedän heti koska Joel yrittää lähteä huoneesta. Matkasängyssä nukkuminen on myös auttanut siihen, koska yöllä väsyneenä Joel ei ole jaksanut edes kiivetä sängystä pois herättyään, vaan huutelee sitten sängyssä. Illat ja aamut ovat kamalia edelleen. :/

   Poista

Kiitos kommentista!