10. lokakuuta 2013

30 kuukautta!

Joel, minun iso poikani, on jo 2,5 vuotta! Aika on mennyt hujauksessa, mutta silti muistan kuin eilisen sen keväisen sunnuntai-illan kun punnersin esikoispoikani maailmaan. Alle puolen metrin pituisesta ja reilun kolmen kilon painoisesta pötkylästäni on kasvanut itsenäinen ja monitaitoinen, energinen lapsi. Joel on kotikonstein mitattuna noin 90cm pitkä ja painaa 12,6kg. Vaatekoossa käytössä on pääasiassa 80-92. Meidän hidaskasvuisella pikkuisella on vielä useita samoja vaatteita käytössä, jotka ovat olleet käytössä jo 1-vuotiaana. Hyvä juttu hidaskasvuisuudessa on, ettei välikausi- ja talvivaatteita ei tarvitse uusia kovin usein. Joelin syyshaalari on ollut käytössä jo kaksi kevättä ja kaksi syksyä, ja viime talveksi ostettu 80cm talvihaalari oli vieläkin hieman iso. Huono juttu on se, että vaatteiden käyttöikä on niin pitkä, jonka takia en pääse shoppailemaan kovin usein, heh heh.

joel2,5v_005muok

Joel on kovin huono syömään, ja nirsoilee monesta ruuasta. Joel matkii Alexia paljon, syö käsillään ja pelleilee ruokapöydässä. Hän on hidas syömään ja haaveilee niin, ettei loppupeleissä muista miksi istuu pöydässä. Jos vähänkin yrittää komentaa poikaa keskittymään syömiseen, hän loukkaantuu verisesti ja niskoja nakellen huutaa "Kiitti, Joel ei syö ollenkaan". Inhokkiruokien selkeät ykköset ovat sipuli ja tomaatti, ja listalta löytyy myös mm. jauheliha ja herneet. Lohta ja bataattisosetta Joel sen sijaan voisi syödä kilokaupalla, ja se onkin muistaakseni ainoa ruoka koko tämän 2,5 vuoden aikana jota Joel on pyytänyt saada lisää. Ja sekin kostautui, sillä seuraavalla aterialla hän suostui syömään vain kolme rusinaa. Herkkuruokiin lukeutuu rusinat, makarooni, maissi ja maito. Joel syö paljon paremmin, jos häntä syöttää, mutta sitä ei tarvitsisi mielestäni enää tuon ikäiselle tehdä, joten jätetään syöttäminen minimiin ja pyritään rohkaisemaan häntä syömään itse, vaikka söisikin sitten hieman vähemmän.

joel2,5v_012muok

Joel siirtyi pinnasängystä pois reilu kuukausi sitten, ja voin sanoa että tämän kuukauden aikana Joel on nukkunut huonommin kuin koko elämänsä aikana. Rytmi on muuttunut reilusti, ja yöt lyhentyneet. Aiemmin Joel nukkui heräämättä suunnilleen 21:30-9:30, ja nykyään hän menee nukkumaan viimeistään 20:30 mutta kestää vähintään yhdeksään ennen nukahtamista. Kahdentoista tunnin yöunet ovat muuttuneet 9-10 tuntisiksi, sillä Joel herää jo seitsemän aikoihin. Kulunut kuukausi on ollut todella rankka. Iltaisin Joel pelleilee paljon;  heittelee peittoa, tyynyä ja unileluja, häiritsee Alexin unta, nousee sängystä, nukahtelee lattialle tai laittaa valot päälle. Öisin Joel saattaa vaeltaa pitkin kotia: olen löytänyt hänet ainakin tiskaamassa, vetämässä vessanpönttöä ja nukkumassa eteisen matolla. Aamuisin Joel herää joskus jopa viideltä, häiritsee Alexin unta, eikä osaa nukahtaa uudelleen vaikka huomaa että häntä väsyttää. Uusin keksintö on tulla viereeni kuuden aikoihin ja potkien, tönien, pyörien, hyörien häiritä myös minun nukkumistani, ikään kuin varmistaakseen että  ollaan varmasti kaikki kiukkuisia aamulla. No, tästä ei ole suunta kuin paremmin nukuttuja öitä kohti! Päiväunet Joel nukkuu edelleen parvekkeella, kestoltaan 1,5-2 tuntia. 

joel2,5v_008muok

Joel juoksentelee sujuvasti, seisoo yhdellä jalalla, hyppii ja kiipeilee ketterästi. Hän harjoittelee päällä seisomista ja kuperkeikan tekemistä, osaa pukea ja riisua kengät, kalsarit, housut, sukat ja pipon. Hän tykkää tanssia ja riehua, pyöriä ja pomppia. Hän taputtaa, vilkuttaa, antaa ylävitosia, esittää hämähäkki-laulun koreografian ja osaa näyttää missä vartalon eri osat ovat. Hän laskee kymmeneen kahdella kielellä, ja opettelee numeroita 11-20 ruotsiksi. Joel laulaa hämähäkki-laulun kaikki neljä säettä, sekä imse vimse spindel-laulun, lilla snigel akta dig, puuhapete tunnarin, muumitunnarin ja paljon omaa höpöhöpöä. Hän tunnistaa miljoona eri eläintä, ajoneuvoa ja matkii niiden äänet, ja on innokas oppimaan uutta. Se tuottaa meillekin joskus päänvaivaa, kun pitäisi tietää "Mitä sanoo kameleontti?" tai muita vaikeita juttuja.

joel2,5v_038muok

Joel puhuu sujuvasti suomea, ja osaa ruotsiakin hienosti mikäli häntä huvittaisi sen puhuminen. Joel siis puhuu pääosin suomea, sekä minulle että muillekin. Sanavarastot ovat suuret molemmilla kielillä, ja lauseet ovat 4-6 sanan pituisia. Puhe on vielä jokseenkin epäselvää, eikä ulkopuolinen ihminen varmaan ymmärtäisi läheskään kaikkea mitä poika yrittää sanoa. Joel hahmottaa eron suomen ja ruosin kielten välillä, ja tietää kenelle puhutaan mitäkin kieltä. Ruotsin kielen hitaampi kehitys on varmaan osittain oma vikani, sillä kun ymmärrän mitä Joel puhuu, en yleensä muista korjata hänen suomenkieltään, vaan vastaan ruotsiksi vaikka Joel puhuisi suomea. Nyt onkin meneillään tiukka ruotsinoppimis-vaihe, ja muistutan aina Joelia sanomaan, mikä jokin sana on ruotsiksi. Kysyn "Miten mammalle sanotaan?" ja "Mikä sana-x on ruotsiksi?". Hienosti Joel osaa vastata kaikkeen, mutta ei vaan viitsi puhua ruotsia ellei häntä ole muistuttamassa koko ajan. Joskus pitää jopa vähän esittää, että "Mamma ei nyt ymmärrä mitä Joel sanoo". Ruotsin puhuminen varmasti helpottaa kun Joel aloittaa päiväkerhon kahdesti viikossa tammikuussa.

joel2,5v_049muok

Joelin lempipuuhiin kuuluu pikkuautoilla leikkiminen, jota tehdään lähes kokoajan. Ne pakataan laukkuihin ja laatikoihin, kannetaan mukanaan ja järjestellään millintarkasti riviin. Superkivoja leluja on myös legot, junarata ja kirjat. Yleinen päämäärätön ympärijuokseminen ja riehuminen ovat myös kova juttu, Joelin omin sanoin "Nyt tulen hepuliin". Joel tekee paljon pahuuksia ja istuu jäähyllä usein. Yleensä jäähyllä uhkaileminen kyllä riittää saamaan Joelin lopettamaan ja pyytämään anteeksi. Uhmaikä pukka päälle kovaa vauhtia, ja sen kyllä huomaa. Joel raivoaa, huutaa ja itkee lohduttomasti mikäli asiat eivät mene hänen toiveidensa mukaan. Kuitenkin näin tapahtuu vielä melko harvoin, ja yleensä Joel on yhteistyöhaluinen ja kiltti. Ihana se on kuitenkin, mamman pieni Eipäs-Possu.

Mitä teidän 2-3 vuotiaille kuuluu?

13 kommenttia:

 1. Ihana veikeä pieni poika! Ja niin suloinen noiden hiustensa kanssa, voi toista :D♥

  VastaaPoista
 2. Aika samaa kuuluu Pojullekin, joka täyttää 20 päivän päästä samat lukemat. :) Meillä käytetään vaatteissa pääosin kokoa 98.

  Noista kielijutuista mua kiinnostaisi lukea useamminkin. Mä en tunne yhtään kaksikielistä lasta, joten siksi kiinnostaa. :)

  ps. Sulle on haaste:

  http://pikkuseikkailija.blogspot.fi/2013/10/kylskap.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonniin, onnea vaan pojullekin etukäteen :) Laitetaan korvantaakse kaksikielisyysjuttuja, onko jotain tiettyä mitä haluaisit tietää? :D

   Kiitos haasteesta, täytynee toteuttaa kunhan saa käytyä ruokakaupassa, tyhjää jääkaappia on tylsä esitellä :P

   Poista
 3. kauheeta onks tässä kulunu 2,5 vuotta! se tarkoittaa että oon lukenu blogiasi about 3 vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se aika vaan menee! :D Haha, alkuaikojen postaukset olivat aika "laadukkaita" :P

   Poista
 4. Kovin on isänsänäköinen poika

  VastaaPoista
 5. Ihana reippas pieni ;)
  Meillä kävi yli puol vuotta sille että julius on heräny öisin 2-5 aikaan, laitanu valot omassa huoneessa ja eteisessä ja rupenut leikkiä, tiskaa, syödä yms.. kestäny ainaki kk ajan muutaman kerran viikkossa, onneks meni ohi, koska en itte pystyny nukkua kunnolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinon<3 Voih, onneksi Juliuksella on mennyt ohi tuo vaihe! Toivotaan että Joelillakin menee äkkiä ohi, etten mä kuole väsymykseen :D

   Poista
 6. Meillä jäi päikkärit tossa kolme vuotiaana noin pois kokonaan niin alkoi nukkumaan paremmin :)
  Mutta tarhaan kun meni niin siellähän sitten päikkärit tuli taas mukaan kuvioihin ja illat oli tuskaa
  Vaikka selitin tarhassa ettei kauan nukuttaisi niin aina oli yhtä hankalaa :/
  Nyt sitten täyttää jo kuusi kohta ja ei onneksi enää nuku päikkäreitä :D
  Se olisi tuskaa meille vanhemmille vaan.
  Tsemppiä! Eiköhän se siitä :)
  Oletteko kokeilleet lyhyempiä päikkäreitä? Jos auttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julius (3v) tarhas nukkuu päikkärit, mut ne ei vaikuttaa sen yöunille menoa (kop kop kop) mut jos hän vahingossa nukahdaa kotona/isovanhemmilla, nii sit hänen yöuni aika venyy aika pahasti 22-00 aikoihiin..

   Poista
  2. En usko, että Joel pärjää vielä kokonaan ilman päiväunia, koska nukahtaa helposti ja nukkuu niin pitkään. Niinä päivinä, kun päiväunet ovat jääneet lyhyiksi, niin koko iltapäivä/ilta on ollut kamalaa kiukuttelua, eikä loppupeleissä ole vaikuttanut yöuniin millään tavalla. Sen takia myöskin tuntuu, ettei päiväunien lyhentäminen auttaisi, mutta ehkä se olisi kokeilemisen arvoinen juttu silti! :) Kiitos tsempeistä ja toivotaan että tämä vaihe menee pian ohi! Hienoa Aleksandra ettei teillä vaikuta yöunille menoa, mutta harmi että yöunille meno saattaa venyä jos Julius nukahtaa päivällä muutenkin :/

   Poista

Kiitos kommentista!