28. toukokuuta 2013

Kuukautta vaille vuosi

_DSC0351muok

Huh sentään, enää kuukausi aikaa Alexin ensimmäisiin synttäreihin, sillä tänään pärähti mittariin 11 kuukautta. Tuntuu, että syntymästä olisi aikaa vain muutama hetki, mutta samalla tuntuu että Alex olisi ollut kanssamme aina. Joelin vauvavuosi ei muistaakseni tuntunut näin nopeasti ohimenevältä. Kovin paljon kehitystä ei ole viimeisen kuukauden aikana tapahtunut, eikä uusia mittojakaan ole saatavilla kun seuraava neuvolakäynti on vasta kesäkuun lopulla.

Kuluneen kuukauden aikana Alex oppi ottamaan ensimmäiset askeleensa, ja ennätyksenä hän otti jopa kahdeksan askelta. Viime viikkoina edistystä ei ole tapahtunut, lähinnä takapakkia. Alex ottaa kerralla kahdesta neljään askelta, ja vain jos hänet "laitetaan" kävelemään, eli laitetaan seisomaan ja mennään metrin päähän houkuttelemaan. Samanlainen tilanne meillä oli Joelin kanssa, sillä Joel otti ensiaskeleensa 11 kuukauden iässä, jopa 10 askelta, mutta piti sitten lähes kuukauden tauon kävelemisestä, kunnes lähti kunnolla kävelemään vuoden iässä. Katsotaan kauanko menee että Alex uskaltaa lähteä kunnolla. Alex on luonteeltaan paljon varovaisempi, ja se varmasti vaikuttaa kävelyyn. Alexilla ei ole tarpeeksi rohkeutta tai kokeilunhalua vielä.

_DSC0624muok

Suurin edistysaskel on varmasti tutin pois jättäminen, ainakin lähes kokonaan. Alex on useamman kuukauden ajan syönyt tuttia vain nukkuessa, ja yhtenä päivänä kokeilin menisikö hän päiväunille ilman tuttia. Hyvin meni, odotin muutaman päivän ja otin tutin pois yöuniltakin. Alex nukkuu kahdet päiväunet joista toiset rattaissa parvekkeella, ja ulos nukahtaminen ilman tuttia on haasteellista, joten siellä se on vielä käytössä. Tuntuu kuitenkin hienolta, että Alex ei kaipaa tutin perään ja että vierottaminen meni näin mahdottoman helposti. Vielä kun saisi tutin jätettyä pois toisilta päiväunilta. Alex nukkuu yönsä muuten oikein mainiosti, noin 12 tuntia. Päiväunet ovat kestoltaan 1-2h ja 30min-1,5h.

_DSC0527muok

Syöminen sujuu Alexilta oikein hienosti. Kaikki ruoka uppoaa ja maistuu. Tuttipullo on pääosin käytössä enää iltamaidolla, muuten juodaan nokkamukista. Itse juominen ei vielä onnistu, mutta luultavasti Alex oppii senkin taidon pian. Alex osaa juoda pillillä ja suoraan lasista, mutta suoraan lasista juodessa hän ottaa suuhun liikaa nestettä kerrallaan ja sylkee ne pois. Alex syö normaalia jugurttia ja pikku hiljaa aletaan varmaan totuttelemaan korvikkeesta normaaliin maitoon. Soseet on omatekemiä ja maistuvat mainiosti. Useasti teen Alexystävällisiä versioita meidän ruuasta, johon laitan vähemmän mausteita. Alexilla on tällä hetkellä viisi hammasta, ja yksi ihan pian puhkeamassa. Kaksi hammasta alhaalla, kolme ylhäällä ja neljäs tulossa ylös.

Alex tykkää seurailla Joelia joka paikkaan, kontata perässä minkä kerkeää ja haluaa aina olla mukana leikissä. Joel taas tykkää juosta karkuun ja haluaa leikkiä itsekseen. Jos Joelilla on leikki kesken ja Alex menee tekemään jotain muuta, Joelilla tulee kiire mennä puuttumaan Alexin leikkeihin ja omimaan kaikki lelut.  Opetellaan ahkerasti jakamista, molemmin päin. Alex ajelee mielellään autoilla, pinoaa purkkeja toistensa sisään ja selailee kirjoja innostuneena. Ulkona taas lempipuuhat ovat taaperokärryllä ajaminen, sekä hiekan lapioiminen päällensä ja suuhun. Inhokkiasioita ei juurikaan ole, vaipanvaihtoa lukuunottamatta.

_DSC0415muok

Alexin puhe kehittyy hidasta mutta tasaista tahtia. Tavuja tulee monta erilaista, paljon ääniä, pärskyttelyä, naurua, kiljahduksia ja murinaa. Alex osaa sanoa mamma ja oho, mutta en tiedä lasketaanko niitä vielä tarkoituksenmukaisiksi sanoiksi. Alex osaa myös vilkuttaa ja sanoa heihei. Alex osaa taputtaa ja ojentaa kätensä ylöspäin kun hänet ottaa syliin. Seuraava kuukausiraportti onkin sitten jo 1-vuotiaasta Alexista. Ihana ihana pieni nalle-kalle on kohta jo iso poika! 

Pyydän teitä vielä äänestämään minua Kideblogien kesäduuni-kilpailussa tykkäämällä blogista täällä! Kisa on tiukka ja mukana monta upeaa blogia, joten jokainen ääni auttaa! Kiitos!

10 kommenttia:

 1. ihanat vaatteet! mistä oot ostanu? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Tuo paita on niin kiva ja pirteä :) Paita on Seppälästä ja housut muistaakseni KappAhlista :)

   Poista
 2. Apua, vitsi kun Alex muistuttaa sinua näissä kuvissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, onhan siinä aika paljon samaa näköä ku minussa, näin olen kuullut :D

   Poista
 3. Voi että, niin se vaan aika menee nopeasti! Ja Alex on jo iso poika! :)

  VastaaPoista
 4. Mitenkäs te olette näin aikaisin jo päättäneet vierottaa tutista? Onhan Alex vielä aika pieni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alex ei oikeastaan ole syönyt tuttia moneen kuukauteen. Se alkoi siitä että tutti unohdettiin päiväksi sänkyyn, eikä sitä kaivattu. Siksi se vaan meni siihen, että tutti oli käytössä vain nukkuessa. Ajattelin huvin vuoksi kokeilla nukkuisiko Alex ilman tuttia, ja hyvinhän se nukkuu, joten miksi turhaan tarjota tuttia, vierotus on kuitenkin edessä jossain vaiheessa :) Joel oli lopullisesti ilman tuttia 1v1kk ikäisenä, eikä tässä ole pitkä aika kunnes Alex on saman ikäinen ja ehkä pystytään päästä tutista eroon myös iltapäikkäreillä. :)

   Poista
 5. ihana alex! ja on kyllä paljon samaa näköä pojissa :D meilläkin noin kuukauden päästä juhlitaan meidän kaksosten 1-vuotis synttäreitä, meillä myöskin on alettu käveleen jo muutamia askelia mutta yleensä menevät vain seiniä pitkin :) aijotko alottaa koska työ vai jäätkö lasten kanssa kotiin pidemmäksi aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niissä :) Voi, onnea sinne päin myös! :) Tuskinpa kävelyn oppimiseen menee pitkään, kun osaa jo kävellä tukia vasten hienosti, niin teillä kuin meilläkin! :D

   Mulla oli itse asiassa tarkoituksena mennä syksyllä töihin, jolloin Sami olisi jäänyt kotiin lasten kanssa, mutta se olisi ollut taloudellisesti todella typerää koska meidän perheen tulot olisivat laskeneet. Haluaisin olla kotona niin pitkään kun vain rahatilanne sen mahdollistaa, ja toki riippuu siitäkin missä vaiheessa mahdollisesti tulee vielä lisää lapsia. Meillä on toiveena 3 tai 4 lasta, ja ihanteellisin tilanne olisi, että pystyisin olla kotona siihen asti, että nuorin lapsi on tarpeeksi vanha päiväkotiin. Mun mielestä lasten tulisi olla vähintään 2-vuotiaita kun menevät päiväkotiin. Sitten kun nuorin lapsi olisi tarpeeksi vanha menemään hoitoon, voisin keskittyä luomaan uraa ilman että tulee taukoja välissä jolloin on äitiyslomalla/hoitovapaalla.

   Elämäähän ei voi etukäteen suunnitella, mutta tällainen olisi ihannetilanne :)

   Poista

Kiitos kommentista!