2. toukokuuta 2013

Alex 10 kuukautta

Alexilla tuli viime viikolla ikää kymmenen kuukautta. Alex on rauhallinen ja tutkiskeleva poika, iloinen ja hyväntuulinen. Kuukausi sitten kerroin, kuinka Alex on kiukkuinen ja seurankipeä, huomionhakuinen ja kiukutteleva. Suurimmat kiukuttelut loppuivat heti kun Alex oppi laskeutumaan seisoma-asennosta. Alex liikkuu kotona vapaasti, viihtyy hetkiä myös yksin, eikä enää kiukuttele turhasta. Alex on siis rauhoittunut tässä kuukauden aikana melko paljon, ja on taas iloinen oma itsensä. Alexilla on tarkat päivärutiinit, jonka takia nälkä- tai väsymyskiukkua ei ehdi tulla. Päivärytmi ei juurikaan ole muuttunut viime aikoina.

10kk (84)muok

Alex syö hyvin kaikkea mitä tarjotaan, eikä nirsoile, kuten Joelilla oli tapana samanikäisenä. Teen edelleen pääosin kaikki ruoat itse, ja nyt olen alkanut tehdä soseista rakeisempia ja mausteisempia. Ollaan myös pikkuhiljaa alettu totuttamaan Alexia hapanmaitotuotteisiin. Alexilla on nyt kolme hammasta, kaksi alhaalla ja yksi ylhäällä. Lisää on tulossa, kaksi hammasta on puhkeamaisillaan ylhäällä. Nokkamukiin ollaan yritetty totutella, mutta Alex ei suostu ollenkaan juomaan nokkamukista, vaikka mitä yrittäisi. Mikään kiire meillä ei ole vieroittaa pullosta, mutta jos nyt alkuun saisi tuttipullon pois päiväkäytöstä, iltamaidon voisi vielä antaa pullosta. Joel lopetti tuttipullon käytön kokonaan alle 1,5-vuotiaana, en muista tarkkaan, mutta pyritään varmaan Alexin kohdalla samaan.

10kk (65)muok

Alex kävelee sujuvasti tukea vasten, ja kävelee myös hienosti jos häntä pidetään yhdestä kädestä kiinni. Alex on myös itse alkanut päästämään tuesta irti, ja seisoo siis omatoimisesti ilman tukea. En usko että menee pitkään ennen kuin Alex jo kävelee, mutta varovaisuus hidastaa takuulla oppimista jonkun verran. Alex on todella varovainen ja arka liikkumisen suhteen, ettei vaan kaadu. Alex nukkuu edelleen oikein hyvin. Menee puoli kymmeneltä nukkumaan ja herää 9-10 välillä. Alex nukkuu kahdet päiväunet, 12:30 sisällä 1,5-2 tuntia ja 18:30 ulkona parvekkeella 1-1,5 tuntia. Alex käyttää tuttia vain päivä- ja yöunilla, sekä joskus autossa, sillä Alex vihaa autossa istumista.

10kk (3)muok

Alexin puheenkehitys alkaa myös edetä. Vaikka enimmäkseen hölötellään ihan omiaan, tulee myös tavujokeltelua jonkun verran, mammamma, päppäppä, däddäddä, ja muita ääniä. Alex on ehkä myös oppinut ensimmäisen tarkoituksenmukaisen sanansa: "Oho!". Alex saattaa heittää jonkun esineen lattialle, tai pöydältä alas, ja todeta perään oho! Tällä hetkellä oho on Alexin eniten käyttämä sana. Ja kyllä hän sitä heippaakin kovasti hakee edelleen. Alexin lempijuttuja on autoilla leikkiminen, kirjojen lukeminen ja hampaiden pesu, syöminen, hampaiden narskuttelu, seisominen ja käveleminen. Vihatuimmat taas ovat aiemmin mainittu autossa matkustaminen, pukeminen ja aurinkolasit, hammasharjasta luopuminen pesun jälkeen, sekä se, ettei tietokoneeseen edelleenkään saa koskea.

Ai niin, meinasin unohtaa ne neuvolakuulumiset kokonaan. Neuvolatädin mielestä kaikki oli oikein hyvin, ja hän tosiaan suositteli tutustumaan hapanmaitotuotteisiin. Alex ei suostu syömään mitään sormin, niin saatiin ideaksi kokeilla antaa vihannesraasteita ja raejuustoa, eli hieman pienempiä paloja joita ei niin paljon tarvitse pureskella. Mitään sen kummempaa ei ollut. "Suloinen 10kk ikäinen. Seisoo tuetta ja kävelee tuen avulla. 3 hammasta. Kasvaa omilla käyrillään. Saa aloitella hapanmaitotuotteet + raasteet. D-vitamiini. Jokeltelee, nukkuu hyvin. Kuulo, näkö norm."

Alexin 10kk mitat (suluissa 8kk)
Pituus: 69,4cm (67cm)
Paino: 9900g (9230g)
Päänympärys: 45,8cm (44,8cm)

10kk (81)muok2

Sellaisia kuulumisia meidän pikkumiehelle! On ihanaa seurata pikkuisen kehitystä vauvasta taaperoon, joka päivä Alex oppii uusia taitoja ja oivaltaa uusia asioita. Aika kuluu kyllä todella nopeasti, vaikka se onkin kliseisesti sanottu.
Onko teillä samanikäisiä lapsia (8-12kk)? Millaisia kehitysvaiheita siellä käydään läpi?

13 kommenttia:

 1. Kiva lukea näitä, nuorempi pojista kun meillä on 9,5 kk. :)

  Meillä ollaan juuri opittu kävelemään tuen kanssa ja se sujuu jo tosi hyvin. Mutta kun nousee seisomaan, ei tahdo päästä sieltä alas ollenkaan ja se tosiaan kiukuttaa.

  Ensimmäinen sana on (minun mielestäni) tullut jo, se on mamma. :) Tai välillä mämmä, mutta sama asia. :D Yleensä sitä huudetaan juuri silloin kun isoveli kiusaa, pitää päästä alas jostakin tai sängystä pitää päästä pois. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on myös kiva kuulla samanikäisten kehityksistä ja jutuista. :) Alexilla meni vain muutama päivä opetela alastulo, toivottavasti teilläkin pian opitaan! Se tosiaan vähentää kiukuttelua reilusti :D

   Hienoa että ensimmäinen sanakin on jo tullut :) Kohta meidän lapset puhua pulputtaa vaikka kuinka paljon :)

   Poista
 2. Voi vitsit, mikä hymypoika Alex!!!♥

  VastaaPoista
 3. Ihana Alex :) Voi kun teidän poitsu on pikkanen <3 Meillä Aatu oli saman pituinen (70cm) jo 4 kuukautisena :) Ihana kun jokainen menee omaa reittiään.

  VastaaPoista
 4. Ihanasti jököttää jo ilman tukea! :)
  Ja mikä hymypoika! <3

  VastaaPoista
 5. Kiva lueskella aina Alexin kuulumisia, meidän Isla kun on vain kaksi päivää nuorempi! Ja kovin samaa tahtia tuntuvat kasvavankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! On hauskaa seurata samanikäisten lasten kehitystä :)

   Poista
 6. Meillä nuorempi on nyt 8kk, istutaan ja ryömien liikutaan eteenpäin. Nyt harjoitellaan kovasti nousemista tukea vasten.
  Me käytiin 7kk neuvolassa, pituutta oli silloin 70 ja paino 7,6. Kolmen kuukauden aikana paino ei ole kiloakaan noussut. Toivottavasti nyt parin viikon päästä neuvolassa paino olisi jo 8kg!
  Meillä olen myös koittanut pikkuveljelle antaa nokkamukista, saisi jättää pullot pois mutta aika huonoin tuloksin suostunut juomaan siitä. Isoveli ei suostunut ollenkaan käyttää nokkamukia, pullolla mentiin samoihin ja nyt juo lasista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kohta hän varmaan oppii senkin taidon :) On kyllä hurjaa kuinka lyhyessä ajassa vauva oppii niin paljon uutta! Oho, teillä taitaakin olla hieman hoikempi poika :D meillä molemmilla pojilla menee painokäyrät plussalla ja pituuskäyrät miinuksella, pienet pullukat ;)

   Eiköhän meidän lapset pian totu nokkamukeihinkin, jos niitä tarpeeksi tuputtaa. Tai sitten vaan suosiolla odottelee että oppii lasista juomaan. Eihän tuttipullon pois jättämisellä periaatteessa ole vielä kiirettä näin pienillä. :)

   Poista
  2. Eihän tässä pullon vieroituituksessa ole silleen vielä kiirettä.

   Meillä molemmat pojat kasvanut pluskäyrällä pituutensa kanssa. Esikoinen oli 1-v neuvolassa 13kg ja 81cm sillo oli painokin ylhäällä, puol vuotta myöhemmin sama paino mutta pituutta 89cm. Nyt olen ollut kyllä niin huolissani kuopuksen painonnoususta, toivottavasti tosiaan nyt olisi saanut yli 300g painoa.

   Poista

Kiitos kommentista!