22. toukokuuta 2013

Aamupalalla

_DSC0164muok

_DSC0117muok

Koska en tykkää sotkusta, enkä niiden siivoamisesta, olen ollut laiska opettamaan Alexia syömään itse. Alle vuoden ikäinen ei nyt muutenkaan yleensä osaa syödä itse, mutta syöttäessäni Alexia myös Joelista on tullut vauvamainen, ja häntäkin pitää välillä syöttää. Kahden vuoden ikäistä lasta en kyllä halua syöttää, varsinkaan kun hän jo osaa syödä itse. Joten ajattelin pikkuhiljaa aloitella Alexin kanssa syömisharjoittelut, jotta Joelkaan ei enää ottaisi vaikutteita syötettävänä olemisesta. Sormilla syömistä harjoitellaan myös, mutta juurikin uusin asia tällä saralla on lusikan käyttäminen ja sen opettelu. Tuttipullostakin ollaan alettu siirtymään pois, sitä käytetään nykyään lähes ainoastaan iltamaidolla. Alex ei vielä osaa itse kallistaa nokkamukia, mutta yllättäen osaa lasia kallistaa. Lasista kuitenkin tulee niin paljon nestettä kerrallaan että Alex sylkee ne samantien ulos. Harjoittelut jatkuvat.

_DSC0120muok

_DSC0139muok

_DSC0159muok

Aamupalalla siis iskin lusikan Alexin kouraan ja annoin hänen tutustua jugurttiin itsekseen. Ilokseni Alexin lusikka löysi lautaselta suuhun jopa useita kertoja! Jugurtti ei ehkä ollut paras mahdollinen ensimmäinen harjoitteluruoka, ja ehdottomasti syömistä hauskempaa oli sotkea, läiskytellä ja dippailla käsiä kulhoon. Kovasti poikia nauratti, ja onneksi eniten pelkäämäni asia ei käynyt toteen. Joel naureskeli Alexille mutta söi oman jugurttinsa oikein siististi, eikä lähtenyt mukaan sotkemaan, kuten olin pelännyt tapahtuvan. Mamma sai kyllä ihan kiitettävästi siivottavaa Alexin jäljiltä.
Minkä ikäisinä teillä on alettu harjoittelemaan itse syömistä?


_DSC0183muok

Aamupalan jälkeen Joel leikki palikoilla, ja onnistui ihan itse rakentamaan 10 palikan tornin! Kuvaa en siitä ehtinyt ottaa, mutta yhdeksän palikan torni kelvatkoon. Oli kyllä hienoa katseltavaa kuinka tarkasti Joel asetteli palikoita saadakseen ne mahdollisimman tukevasti päällekäin.

8 kommenttia:

 1. Mua ärsyttää myös ruokailussa tuleva sotku ja sen siivoaminen! Annoin tänään myös pojan käteen lusikan, jotta olisi viiliä kokeillut syödä, mutta peruinkin sitten ajatuksen kun näytti viili lentelevän... pitäis vaan saada höllättyä ajatuksensa ja antaa mennä. Ei kai se muuten opi. Nokkamuki on ollut puolivuotiaasta käytössä, ehkä reilu kuukauden verran on osannut itse siitä juoda. Tuttipulloa poika ei ole ikinä huolinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttäväähän se on, mutta eihän se lapsi muuten opi, joten se on kestettävä :D Silti on vaan niin paljon helpompaa ja siistimpää syöttää :D

   Poista
 2. Meillä on nyt Lilja pikkuhiljaa harjoitellut itse syömistä. Käsin ruokaa menee suuhun, mutta sen pitää olla kiinteää, ei mitään jogurttia tai muuta. :D Lusikkakin menee ruokalautaselle, mutta sitten lusikka/ruoat siitä lentävät pitkin seiniä... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla ettei ole ainoa jonka lapset heittelee ruokaa minne sattuu :) Toki noin pieneltä ei tosiaan voi paljoa odottaakaan, mutta kyllähän ne jossain vaiheessa oppivat.

   Poista
 3. Lusikka on isketty lapsille kouraan melkein heti kun syöttötuolin on istumaan laitettu, tosin silloin lusikalla tehtiin kaikkea muuta kun yritettiin tähdätä lautasella olevaan ruokaan. Mutta pikku hiljaa.. molemmat tais olla 1v3kk-1v4kk kun osas ite syödä. Mä vihaan sotkua ja aina ruokailutilanteissa kun Amanda sotkee niin se hokee "ei haittaa, äiti siivoo." ja eetu osaa jo ite hakea rätin ja pyyhkiä pöydän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, Amandalla on oikee asenne ;) Harjoittelemallahan sen oppii ja kyllä se täytyy vaan ottaa asenteeks että jälkien siivoaminen ei oo niin iso juttu. Hienoa, että Eetu osaa jo siivota jälkensä :)

   Poista
 4. Mulla on sama homma että vihaan sotkua ja sen siivoamista ja lapsen pitäs alkaa jo opettelemaan itse syömään. Mulla saman ikänen poika kun Alex. Minkä ikäsenä Joel oppi itse syömään? Ehkä mäki vaan annan pojalle lusikan käteen ja siivoan sotkut :D pakkohan se joskus on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en nyt tarkalleen muista, mutta alle puolitoistavuotiaana. Kun Alex syntyi Joel osasi jonkun verran syödä itse, mutta syötin myös aika paljon, Joel oli silloin 1v2kk. Aika nopeasti Joel sitten oppi koska en aina voinut syöttää, kun piti imettää Alexia samalla tmv. :) Kyllä varmaan kannattaa yrittää rentoutua sen sotkun pelosta, ja antaa lapsen harjoitella. Ainakin sellaisilla vähemmän sotkuisilla ruoilla. Jugurtti ei ollut paras aloitusruoka :D

   Poista

Kiitos kommentista!