4. joulukuuta 2012

Kuukausiraportti nro 5.

Tänään oli vihdoin 5kk neuvola. Tuntuu että Alex on kehittynyt huimaa vauhtia tämän kuukauden aikana, ja oppinut paljon uusia taitoja. Neljäkuisena Alex oli vielä ihan vauva, ja nyt yhtäkkiä niin iso poika!

Kuten jotkut varmasti ovat Blogin Facebook -sivuilta nähneet, Alex otti ensimmäiset kunnon ryömimis "askeleet" eilen. Alex liikkuu ryömien nyt noin 10-30cm, ja pian varmaan pidempiäkin matkoja. Alex on kuitenkin liikkunut jo jonkun aikaa, kierimällä, pyörimällä, pakittamalla ja ottamalla käsillään askeleita. Alex harjoittelee edelleen konttausasentoa, ja on ehkä edistynyt siinä hieman. Otsa on edelleen lattiassa, mutta loput vartalosta on konttausasennossa.

Alex 5kk 048muok

Alex nukkuu edelleen yöt hyvin, menee 23-24 aikoihin nukkumaan, herää kahdeksalta syömään ja jatkaa uniaan vaihtelevasti jopa yhteentoista asti. Alex menee päiväunille noin kahdeltatoista ja nukkuu 2-4 tuntia. Iltakuuden-kahdeksan aikoihin Alex nukkuu vielä yhdet päiväunet, noin 1-3 tuntia.

Alex 5kk 062muok

Sosemaisteluissa ollaan edetty siihen, että Alex saa kolme soseateriaa päivässä. Jokainen ateria on 2 jääpalan verran, tai vastaavasti puoli purkillista. Aamupäivällä vihannesta, välipalaksi hedelmää ja illallisena vihannesta. Olen myös lopettelemassa imetystä, joten soseen kanssa syödään korviketta pullosta, 100ml kerralla. Aamuisin ja iltaisin Alex syö tissimaitoa. Soseet teen itse, ja Alex on tähän mennessä maistanut seuraavia: porkkana, bataatti, peruna, palsternakka, kesäkurpitsa, mango ja päärynä (päärynäsoseet ostetaan kaupasta, sillä en osaa tehdä päärynästä tarpeeksi sileää sosetta).

Alex 5kk 045muok

Alex kasvaa melko huonosti, ja kasvu on seurannassa. Kilpirauhasarvot pitää käydä labrassa tutkimassa. Joel kasvoi myös 5-10kk ikäisenä huonosti, joten en ole huolissani. Joelillakin aikoinaan testattiin kilpirauhasarvot, eikä mitään poikkeavaa löytynyt, joten toivotaan että Alexillakaan ei ilmene mitään poikkeavaa.

Mitat (suluissa 4kk)
Paino: 7495g (7170g)
Pituus: 62,6cm (60,8cm)
Päänympärys: 42,5cm (41,8cm)

Neuvolakorttiin täti kirjoitti näin: 
"Saanut maistiaisia vihanneksista ja hedelmistä. Rintamaito/korvike. Vatsamakuulla ryömii eteenpäin jo. Nousee kämmennojaan. Nukkuu yöt hyvin. Kasvu niukahkoa - seuranta."

Alex 5kk 064muok

19 kommenttia:

 1. Jos saa kysyä niin miksi olette lopettamassa imetystä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa kysyä :) Lopetan imetyksen pääosin niinkin itsekkäästä syystä etten halua imettää kun Alexilla tulee hampaita. Nyt jo ikenillä pureminen sattuu. Ja vaikka moni sanookin, että kyllä lapsi oppii olemaan purematta, niin haluan kuitenkin lopettaa imetyksen ennen hampaita. Toiseksi on helpomaa että lapsi syö pulloa, niin minäkin pääsen halutessani viettämään omaa aikaa, ilman että kellontarkasti täytyy olla kotona syötölle. Esimerkiksi nyt kun olen käynyt uimassa muutaman kerran viikossa, niin mulla on aina tosi kiire että ehdin uimahallille ja takaisin enne seuraavaa syöttöä :)

   Poista
  2. Hyvinki ymmärrettävää.. =)
   Miehän lopetin imetyksen kokohnan ko tyty oli 4-5kk syystä kun oli rintatulehuskierre koko ajan. Ehtiköhän käyä 4 tulehusta, toinen rinta tuotti enhä iha muutaman tippasen maitoa ja jatkuvasta antibioottikuureista oli niin minun ko tytynki maha sekasin.
   Ja silti ihan järkyttävät syyllistämiset jokikiseltä taholta joka suunnalta : neuvolasta, blogin puolella sekä lähipiiristä yms... Mutta eipä kasvanu tytyle kolomatta silimää saati saanu kuolemantautia vaikkei ole tissilä roikkunu tähä päivään asti. (nyt kohta jo 1,5v)

   -Martta

   Poista
  3. Sen olen kyllä huomannut, että oli syy imetyksen loppumiseen mikä tahansa, niin aina äitiä syyllistetään siitä :/

   Mun oma äiti syyllistää myös kovasti nyt imetyksen lopettamista, ja voivottelee jopa Alexille, että "voi sua pientä raukkaa ko joudut pullosta syömään". Mutta mun oma päätöshän se on. No eri asia tietty lopettaako omasta päätöksestä vai itsestään riippumattomasta syystä.

   Poista
  4. Oho... No ompa hirveän kivaa.. =/
   Paras oli meillä kyllä neuvolantäti, se suorasthan KAUHISTU ko sanoin 6kk neuvolassa ettei olla tissillä oltu enää 1-2kk. Hirveä saarnaaminen ja syyllistäminen. Tokasin takasin vain, etteikö se ollukha niin että kun äiti voi hyvin niin lapsikin voi hyvin? Tule mithä jos äiti on 2vkon välein 40asteen kuumeessa ja toimintakyvytön. Saati sitte veellä antibööttejä naahman muutenki mahavaivasena. Jippii.. Oli neuvolantäti hilijaa sen jälkhen. Hmp. Vieläki nousee karvat pysthyn... -_-
   -Martta

   Poista
  5. No niimpä. Saisi kyllä ihmiset ajatella hieman mitä suustaan päästää. Varsinkin neuvolatädit, joiden tehtävä olisi kannustaa ja rohkaista äitejä. Jos äidillä on kova stressi imetyksestä, niin entistä pahemmaksihan se menee jos vielä saa kovat syyllisyydentuskat niskaansa muiden sanomisista.

   Ja todellakin jos sulla on ollut rintatulehduskierrettä, niin hyväähän se teki varmaan teille molemmille että lopetitte imetyksen. :) Ja pääasiahan on se, että tekee päätökset sen mukaan miten itselle tuntuu parhaimmalta, ja mikä sopii omalle perheelle parhaiten :)

   Poista
 2. No ei edes kannata alkaa huolestua asiasta, ettei Alex:in kasvu ole niin kuin ''pitäisi'' meillä Leo ei kasvanut kahden ekan kuukauden aikana kuulemma tarpeeksi pituutta, joten alettiin heti seuraamaan, mutta kyllä se kasvupyrähdys tuli! kaikki kuitenkin kasvaa niin erinlailla, ja välttämättä kasvupyrähdyskään tule samaan aikaan eikä varsinkaan paino ja pituus kasvu yhtäaikaa :D

  ihanat lapset teillä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no, Joelilla oli myös niin, että kasvu oli hidasta monen kuukauden ajan ja sitten vasta tuli isompi kasvupyrähdys. :) En usko että tässä on mistään suuremmasta kyse, kaikkihan tosiaan kasvaa erilailla. :)

   Poista
  2. En moiti kun en tiedä miten lasten ruuat lämmität, (en todellakaan, haluan vain antaa vinkin), että ruuat tulisi aina sulattaa jossain muualla kuin mikrossa :) Mikron lämpösäteet on niin kuumia, että tappaa jokaikisen ravintoaineen, ja ruuasta tulee ns. pelkkää täytettä, mutta se ei anna niitä tärkeimpiä :)

   Ja niin, en todellakaan ole huomauttelemassa vaan antamassa käytännön vinkkiä, jonka jotkut joskus unohtavat :)

   Poista
  3. Olen kyllä kuullut tuosta ettei suositella lämmitettäväksi mikrossa, mutta en ole tiennyt että haitta on noin "suuri" :) Joelin ruuat kyllä lämmitän mikrossa, niinkuin omat ruokanikin. Korvikkeet taas Alex syö pääosin huoneenlämpöisinä, mutta myönnän että jääkaapista kun otan avatun purkin niin kyllä se mikroon menee :D

   Poista
 3. pssst ja fick just fixat min joulukoristeluextra så om du behöver julgrenhjälp :D

  VastaaPoista
 4. On hauskaa huomata miten eritavalla vauvat oppivat asioita, kun Alex on nyt JO oppinu ryömimään ja jopa ottanut ekat konttausasennot, mun tyttö tänää 8kk on vasta aloittanu ryömimisen ja tänää otti ekat konttausaskeleet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, kaikki kehittyvät niin erilailla :) Meidän Joel alkoi ryömimään joskus puolen vuoden paikkeilla, ja konttaamaan vissiin 7-8kuisena. Näyttää siltä että Alex kehittyy nopeammin näissä asioissa :)

   Poista
 5. meillä kans liikutaan leikkimatolla (tai lähinnä pyöritään navan ympäri) ja yrittää jo kovasti liikkkua :) saas nähdä koska meillä ryömitään. mä lähin reilu 8kuisena ite kävelemään :P tän ei tarvis niin pian ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Joel lähti kävelemään vuoden ikäisenä, ja se oli ihan hyvä :D Sami on ite vauvana lähteny 9 kuisena kävelemään, ja minä taas muistaakseni 1v2kk, joten saa nähdä miten Alex :D

   Poista
 6. ÄÄ en kestä! Tuo kolmas kuva Alexista<3 Hänellä osoittaa sormi toista kättä joka on nyrkissä niin kuvasta tulee semmoinen fiilis niinkuin Alex haluaisi näyttää että hei äiti kato mitä mä osaan:D

  VastaaPoista
 7. On kyllä jännä miten jotkut syyllistävät heti äitiä jos lopettaa imetyksen.. meillä taas neuvolan täti antoi enemmänkin sellaisen vaikutelman, että mä olen outo kun jatkan täysimetystä sinne puoleen vuoteen..:o kovasti puhui soseiden alotuksesta, mut kun tyttö oli puntarilla käynyt niin sitten sanoi ettei tartte niitä alotella jos ei itse vielä halua.. Mut jos itsestä ei enää imetys hyvältä tunnu niin eiköhän se oo silloin parasta antaa pullosta. :) Kun äiti voi hyvin, niin voi vauvakin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!