5. helmikuuta 2012

Vastaukset

Ensiksi kiitos kaikille kysymyksistä! Oikein asiallisia kysymyksiä tuli. Kaikkien kysymysten vastaukset löytyvät tästä postauksesta, joten varoitan pitkästä postauksesta. Osa kysymyksistä tuli ruotsiksi tai englanniksi, joten niiden perästä löytyy käännökset suomeksi (sinisellä pohjalla).

MINÄ

Kerro laitosajastasi. Otettiinko sut huostaan, kävitkö laitoskoulua? Milloin jouduit, milloin pääsit pois? Kuulutko johonkin jälkihuoltoon?
Mut otettiin huostaan juuri kun olin täyttänyt 17 vuotta, sijoituspaikkana perhekoti Oulun naapurikunnassa, kaukana vanhoista piireistä ja tutuista. Kävin lukiossa joitakin kursseja, mutta en täysipainoitteisesti. Pääsin pois pari kuukautta ennen kuin täytin 18, eli sijoitus jäi alle vuoden pituiseksi. Kuulun jälkihuoltoon joka loppuu kun täytän 21 vuotta.

Millainen kaveripiiri sinulla on? Tunnetko paljon muita äitejä?
Mun kaveripiiri koostuu mun omista ystävistä, ja Samin ystävistä. Ikäkirjo on suuri - nuorempia, vanhempia ja samanikäisiä löytyy. Mun parhaimmista ystävistäni vain yksi on saman ikäinen, muut ovat nuorempia. Tunnen joitakin äitejä, mutta ei sellaisia kenen kanssa olisin hyviä kavereita. Yksi parhaimmista ystävistäni Katja on nyt raskaana, hänen laskettu aikansa on pari kuukautta minun jälkeen.

Oletko tutustunut muihin blogia pitäviin äiteihin?
En varsinaisesti, muuta kun mitä tulee facebookissa/blogeissa juteltua.

Mitä tulevaisuuden haaveita sulla on?
Toivon että lapseni ja perheeni pysyy terveenä, ja että niitä lapsia tulisi jokunen lisää. Unelmoin suuresta omakotitalosta, ja että eletään Samin kanssa onnellinen elämä. Haluan tarjota lapsilleni kokemusta elämästä, ja toivon että pääsisimme matkustamaan mahdollisimman paljon. Haaveena on kiva ammatti ja työ, jossa viihdyn ja pääsen toteuttamaan itseäni.

Do you know good english? Osaatko englantia hyvin?
Yes, because I went to high school in english. Kyllä, sillä kävin lukion englanniksi.

Millaiset välit sinulla on vanhempiisi ja sisaruksiisi?
Äitiini minulla on hyvät välit, murrosiän jälkeen ne ovat parantuneet huimasti. Isän kanssa ollaan aina oltu selät vastakkain, vaikka pienenä olinkin isän tyttö. Murrosiässä välit oliva lähes olemattomat, mutta nykyään ihan hyvät. Välit veljeeni - niin hyvät kuin voi olettaa teini-ikäisestä miehenalusta. Siskoni asuu Tampereella joten näemme harvemmin, mutta meillä on silti hyvät välit.

Oletko uskonnollinen?
En tiedä uskonko, ja mihin. En ole uskonnollinen, mutta saattaa minusta löytää aatteita jotka viittaavat uskonnollisuuteen.

Minkä ikäinen olet nyt? Millä luokalla lukiossa?
Olen 20. En ole lukiossa enää, vaan minulla on  kahdet yo-korjoitukset suorittamatta, joita en läpäissyt viime vuonna.

Mitä meinaat tehdä lukion jälkeen? Töihin vai opiskelemaan?
No lukion jälkeen jäin heti äitiyslomalle. Ja äitiyslomalla pysyn vielä ainakin puolitoista vuotta. Täytyy rauhassa miettiä mahdollisuuksiani, ja mitä haluaisin tehdä. Tuskin lähden opiskelemaan, sillä en viihdy koulun penkillä. Tässä vaiheessa en osaa sanoa mitä töitä haluaisin tehdä, tai millä alalla.

MINÄ, SAMI JA PARISUHDE

Mitä Sami tekee? Onko hänellä koulutus/opiskeleeko, millä alalla hän on töissä?
Samin koulutus loppuu yhteen ammattikouluvuoteen. Hän on rakennusalalla töissä, ja suunnitelmissa jatkaa opiskelua samaan alaan liittyen.

Vad kallar du och Sami varandra? Miksi sinä ja Sami kutsutte toisianne?
Jenni: Sami, rakas, muru
Sami: Jenni, rakas, raksutin

Oletteko koskaan riidelleet Samin kanssa pahasti? Mistä riita sai alkunsa?
Kolme-neljä kertaa pahasti. En muista syytä, mutta Sami on ollut kännissä.

Mitä avioliitto merkitsee sulle? Mitä mieltä olet sellaisesta mielipiteestä, että pariskunnan kaikkien lasten tulisi syntyä avioliittoon?
Avioliitto on merkki sitoutumisesta, ja nykyään paljon vähemmän arvostettu. Minä arvostan että kaksi ihmistä ovat virallisesti sitoutuneita rakkauden merkiksi. Omalla kohdalla tärkeätä on se, että vaimon nimi vaihtuu, joka tekee perheestä yhtenäisen. Nykyään avioliiton ulkopuolelle syntyviä lapsia on todella paljon, ennen vanhaan oli skandaali jos lapsi syntyi avioliiton ulkopuolella. Mielestäni se kuuluu valinnan vapauteen. Jos haluaa tehdä lapsia ilman että on naimisissa, kuka sitä on kieltämään?

Olisitteko menneet naimisiin Samin kanssa näin lyhyen tuntemisajan jälkeen ilman lapsia?
Vaikea sanoa, koska elämämme olisi ollut niin erilaista. Luulen, ettei ihan näin pian, mutta parin vuoden sisään. Lapsia olisin varmaan kuitenkin halunnut mahdollisimman pian.

Mitä sun häämekolle tapahtui häiden jälkeen?
Se on äitini luona säilytettävänä.

LAPSET/ JOEL JA VAUVA

Mikä oli ensireaktiosi kun sait tietää odottavasi Joelia? Entä tämän toisen lapsen kohdalla?
Joelin kohdalla olin epäillyt raskautta jo pari viikkoa, joten asia ei sinäänsä tullut yllätyksenä. Suurin pelko oli että Sami lähtisi vastuuta karkuun. Tiesin heti että pitäisin lapsen joka tapauksessa. Ruttiksen kohdalla lähinnä ilo ja onni, mutta hieman yllättynyt ja hieman peloissani että se kävikin niin nopeasti!

Kenelle kerroit ensimmäisenä kun sait kuulla odottavasi Joelia? Entäs tätä pienintä?
Kaverilleni, joka oli mukana kun tein testin. Sitten soitin äidille. Samille kerroin vasta noin viikko testin tekemisen jälkeen, koska hän oli armeijassa enkä halunnut puhelimessa kertoa. Ruttiksesta kerroin luonnollisesti Samille ensimmäisenä, ja sitten Joelin kummitädille, Katjalle.

Oliko teillä kumpikaan lapsi tarkoituksella yritetty? Vai oliko molemmat pelkkiä vahinkoja?
Joel oli "vahinko". Toinen lapsi oli yritetty.

Yritittekö toista lasta?
Kyllä, ehkäisyn pois jättämisestä en ehtinyt yksiäkään kuukautisia saada.

Kuinka sinut on otettu vastaan neuvolassa/lääkärissä? Oletko kokenut ikärasismia?
Hyvin on otettu vastaan, en ole kokenut ikärasismia.

Miksi hankitte toisen lapsen ennen kuin on edes koulut saatu käytyä tai ammattia hankittua? Ei ole kovin vastuuntuntoista.
Lapsia ei tehdä koulutkusen tai ammatin perusteella. Samilla on ammatti, ja minulla on koulut käyty. Olen myös melkein valmistunut ammattiin. Mielstäni vastuullinen vanhempi on sellainen, joka tietää pystyvänsä antamaan lapselle rakkautta, huolenpitoa ja perusturvaa, hyvän kodin ja vakaan taloudellisen tilanteen.

Meinaatteko hankkia uudelle vauvalle uusia tarvikkeita? Esim turvakaukaloa tai vaunuja.
Tuplarattaat täytyy hankkia, kun Joel on vielä niin pieni. Turvakaukalo meillä on, sillä Joel on siirtynyt isompien lasten istuimeen. Pinnasänky on ehkä-listalla sillä emme tiedä vielä siirtyykö Joel lastensänkyyn ennen vauvan syntymää.

Har ni redan tänkt pånamn åt nya bebin? Näker ni nu också vänta tills bebin föds innan ni tar reda på könet? Oletteko jo miettineet nimeä tulevalle vauvalle? Aiotteko tälläkin kertaa odttaa lapsen syntymään kunnes sukupuoli selviää?
Flicknamnet är redan bestämt, pojknamnet är bestämt, förutom förnamnet som har några alternativ. Vi tänker inte ta reda på könet i förväg. Tytön nimi on jo päätetty. Pojalle nimi on valmis, lukuun ottamatta etunimeä josta on pari vaihtoehtoa. Emme aio selvittää sukupuolta etukäteen.

Onko teillä jo tulevan vauvan sukupuoli tiedossa?
Ei ole, emmekä aio selvittää sitä.

Minkä ikäisenä olet ajatellut laittaa lapset hoitoon, päiväkotiin vai perhepäivähoitajalle?
Mieluummin laittaisin lapset perhepäivähoitajalle, että ne voisivat olla samassa hoitopaikassa, eikä riskiä olisi että ne joutuisivat eri ryhmiin iän tai muun perusteella. En tiedä vielä missä vaiheessa, mutta olen kotona ainakin ruttiksen äitiysloma loppuun. Mietinnässä on myös jos Sami jäisi lasten kanssa kotiin minun mennessä töihin. Aikaisintaan sitten kun ruttis on vuoden ikäinen, eli 2013 kesällä.

Montako lasta aiotte hankkia ja missä tahdissa?
Kolme tai neljä lasta. Seuraaville lapsille ollaan mietitty noin kahden vuoden ikäeroa.

I vilken ålder får dina barn örhängen om dom vill? Hur är det med andra piercingar? Tatueringar? Färja håret? Minkä ikäisinä lapsesi saa korvikset halutessaan? Entä muita lävistyksiä? Tatuointeja? Värjätä hiukset?
Örhängen i lågstadieålder, andra piercingar tidigast som 15 åringar, tatueringar kanske 16 år, ifall de har någon smart ide. Håret kan de få färga tidigast som 12 åringar. Korvikset voi saada ala-asteikäisinä. Muita lävistyksiä aikaisintaan 15 vuotiaana. Tatuointeja ehkä 16 vuotiaana, jos heillä on joku järkevä idea. Hiuksia voivat värjätä aikaisintaan 12 vuotiaana.

Puhutteko Joelille sekä ruotsia että suomea vaiko vain suomea?
Puhun Joelille ruotsia, Sami suomea. Sukulaisista osa puhuu suomea (Samin suku ja puolet minun suvusta) ja osa ruotsia (toinen puoli minun suvusta).

Talar du svenska eller finska med Joel? Puhutko ruotsia vai suomea Joelin kanssa?
Jag talar svenska. Puhun ruotsia.

Vad har Joel för kallelsenamn? Mitä kutsumanimiä Joelilla on?
Joppa, Joppeli (lausutaan/uttalas Joppewi), Jopsu, Jopsutin, Jojeli

Oletko ajatellut että tupakointisi vaikuttaa lastesi kasvuongelmiin?
En usko että mun tupakointi on syy Joelin hitaaseen kasvuun. Lapset kasvaa muutenkin pyrähdyksissä, ja Joelin kasvu on ollut täysin normaalia puolen vuoden ikään asti.

I vilken ålder får Joel äta karkki? Minkä ikäisenä Joel saa syödä karkkia?
Så sent som möjligt, desto längre han är nöjd med t.ex frukter, desto bättre. Mahdollisimman myöhään, mitä kauemmin hän on tyytyväinen esim hedelmiin, sitä parempi.

Finns det nåt barnprogram som du absolut inte vill att dina barn tittar på? Onko jotakin lastenohjelmia mitä et missään nimessä halua lastesi katsovan?
Inget absolut förbjudet, men jag tänker försöka visa mer äldre program t.ex mumin. Ei mitään ehdottomasti kiellettyä, mutta aion yrittää näyttää enemmän vanhempia ohjelmia esim muumeja.

Har Joel blivit mer intresserad av Luna och Loro eller är dom tråkiga? Onko Joel kiinnostunut enemmän kissoista vai ovatko ne tylsiä?
Joel tycker om att leka med katterna, fast dom inte kanske alltid fattar att han leker med dom. Men dom e snälla och bryr sig inte om att Joel river i pälsen etc. Joel tykkää leikkiä kissojen kanssa, vaikka ne ei ehkä aina tajua sitä. Kissat on kuitenkin kilttejä eivätkä vlitä jos Joel repii turkkia yms.

Har du råd hur man får sina män att villa ha barn? Onko sulla neuvoja miten saisi miehen haluamaan lapsia?
Tala mycket om saken så mannen blir van vid tanken. Men inte för mycket, då kan han få ångest och börja undvika samtalen. Vänta tills mannen är färdig att bli pappa, men påminn att efer att barnet är "gjort" har ni ännu 9 månader tid att vänja er. Puhu asiasta paljon jotta mies tottuu ajatukseen. Älä kuitenkaan liikaa, ettei mies ahdistu ja ala välttämään keskusteluja. Odota että mies on valmis isäksi, mutta muistuta että lapsen "tekemisen" jälkeen on vielä 9 kuukautta aikaa tottua asiaan.

7 kommenttia:

 1. Hahhah ja repe åt dendä sista frågan :D:D de funkar nog int på antti :D o så visste ja int om katja! vitsit så kiva när hon ha önska de så länge! o annars också hade du jättebra svar, kunnon vuxet! :D

  VastaaPoista
 2. Voi kökkö, oon ihan missannut kyselyluvan :( Jos vaan viitsit, niin yksi kysymys vielä minulta! Oletteko miettineet menevätkö lapset suomen- vai ruotsinkieliseen kouluun tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan mietitty, mutta niissä keskusteluissa ei ole päätä eikä häntää. :D Sami haluaa lapset suomenkieliseen kouluun ja minä ruotsinkieliseen. Syynä se, että kyllä sitä suomea oppii muuallakin, harrastuksissa yms. Mietittiin laittaa suomenkieliseen päiväkotiin ja ruotsinkieliseen kouluun tai toisinpäin, mutta silloin lapsi voi mennä sekaisin kielissä. Mietittiin myös laittaa yksi lapsi suomenkieliseen ja toinen ruotsinkieliseen, mutta sitten ne lapset tulisi sotimaan siitä että "miks toi saa käydä koulut ruotsiksi, miks mä joudun mennä suomeks" tai toisinpäin. Joten tää asia on vielä ihan kesken! :)

   Poista
 3. Mulla heräsi vielä kysmys, että minkä ammatin koulutus sulla siis on lukion lisäksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on taksinkuljettajan ammattitutkinto loppukoetta vaille valmis :)

   Poista
 4. Hahahhaa, toi vika kysymys!!! :DD Tuli sellanen tesavuuu-ilmiö..

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!