13. huhtikuuta 2011

synnytyskertomus

Näin alkuun, meille syntyi sunnuntai iltana 10.4. kello 22.28 pieni poika mitoin 3342g, 48cm.


Supistukset alkoi kello 02.30, ja ne oli kipeitä! Yritin kaikkea että ne vähän laantuisivat, mutta ekasta supistuksesta asti tiesin, että nyt se synnytys alkoi. Koko raskauden aikana ei ole yhtään noin kipeätä supistusta ollut. Kävin suihkussa, venyttelin, jumppasin pallolla, yritin olla kiinnittämättä kipuun huomiota, menin uudelleen suihkuun, pompin lisää pallolla, makoilin, jännitin lihaksia, yritin rentoutua, olin kontallani, jalat pystyssä, selällä, kyljellä, istualteen mutta mikään ei kerta kaikkiaan auttanut. Luulin kuolevani.

Puoli kuuden aikaa sitten vihdoin lähdettiin taksilla Jorviin, jossa katsoivat kohdunsuun tilanteen ja vauvan sydänäänet. Jorvissa oli täyttä, joten taksilla jatkettiin Naistenklinikalle. Päästiin heti synnytyssaliin ja jo seitsemän aikoihin aloitettiin ilokaasun vetäminen. Tämä auttoi, kunhan osasin oikealla hetkellä aloittaa hengittämisen. Pari kertaa myöhästelin, ja supistukset olivat taas jumalattoman kivuliaita. Yhdeksän aikaan sain sitten suun kautta otettavaa lääkettä, oxynorm, joka maistui happamalta omenalta, ja sitä piti vähän purskutella jotta se imeytyisi nopeammin limakalvojen kautta. Ilokaasuhoito jatkui, ja sain myös lämpötyynyn auttamaan kipuja vatsassa. Yritin vähän kävellä, jotta saisi kohdunsuuta aukeamaan nopeammin, sitten laitettiin tippa ja puhkaistiin kalvot.Ensimmäisen epiduraalin sain kahden aikoihin ja sitten otettiin verikokeet kun vauvan syke yhtäkkiä laski aika matalalle. Oma verenpaine oli hyvä. Epiduraalin vaikutus alkaa ja ilokaasu lopetetaan. Hoitajat kehottavat lepäämään kunnolla niin kauan kuin pystyy, joten yritän nukkua. Vaikutuksen lakattua sain lisää ilokaasua ja jumppaan pallolla jotta kohdusuun tilanne etenisi. Viiden aikoihin saan uuden epiduraalin ja tippaan lisätään oksitosiini, jonka määrää nostetaan säännöllisesti. On taas huilauksen aika. Puoli kahdeksaan mennessä oksitosiinia on nostettu 0,40 asti, ja epiduraalin vaikutus alkaa loppumaan, joten laitetaan vielä kolmas satsi. Kohdunsuu on noin kuusi senttiä auki. Puoli kymmeneen mennessä oksitosiini on nostettu 0,70 asti. Kymmenen aikoihin lääkäri tulee ottamaan vauvan päästä näytettä, jolloin huomataan että pää on n. 1,5 senttiä vaille ulkona, joten ponnistusvaihe aletaan 22.20, heti näytteenoton jälkeen. Ponnistaminen tuntuu hyvältä verrattuna supistuksiin mitä on kestänyt jo 20 tuntia, ja kahdeksan minuuttia myöhemmin, kello 22.28 lapsi on saatu maailmaan. Pieni poika. Istukka syntyy seuraavan viiden minuutin sisään. Vauva pääsee heti paidan alle, ja pienen rääkäisyn jälkeen se hiljenee tyytyväisesti.
isä ja poika

Meistä on nyt tullut isä ja äiti, meistä on tullut perhe. Lääkäri tutkii alapään, ja koska yhtään vuotavaa haavaa ei tullut, vain pieniä repeämähaavoja, selviän ilman korjauksia. Lapsi punnitaan ja mitataan. 3342g, 48cm. Päänympärys 35cm. Kaikki sormet ja varpaat on, kaikki kunnossa. Pääsen suihkuun, ja suihkuhuoneen lattia täyttyy verellä. Maha on inhottavan löysä, vaikka olen viikkoja odotellut sen suuren kovan pallon häviämistä, nyt se tuntuu oudon tuntemattomalta olla ilman sitä tuttua pallomahaa. Puoli yhden aikaa pääsen osastolle, ja nukahdetaan melkein saman tien vauvan kanssa, rankka vuorokausi takana.

Sunnuntain viimeinen poika

20 kommenttia:

 1. Suuret onnittelut pienen pojan johdosta!

  VastaaPoista
 2. Oikein paljon onnea teille kaikille pojan johdosta ! :)

  VastaaPoista
 3. tosi paljon onnea ! komea poika tuli :)

  VastaaPoista
 4. Todella paljon onnea koko perheelle! :)

  VastaaPoista
 5. Paljon paljon onnea!

  VastaaPoista
 6. paljon onnea koko perheelle!! :)

  VastaaPoista
 7. Onnittelut pienestä suloisesta pojasta! :) <3

  VastaaPoista
 8. Onnee! Vauva näyttää vähä teiltä molemmilta. :)

  VastaaPoista
 9. Meijän tyttö on toi neljäs tos tiistain kohalla !! Olitkohan sä samaan aikaan mun kans naistenklinikalla, olin su-ma osastol 52?

  VastaaPoista
 10. Voooooi, onnea pikku prinssistä! <3

  VastaaPoista
 11. Paljon onnea ihanasta pojasta! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!